DünyaTrump'a yeni suikast girişiminde Ukrayna ve Afganistan detayı!

Trump'a yeni suikast girişiminde Ukrayna ve Afganistan detayı!

16.09.2024 - 08:51 | Son Güncellenme:

Florida'daki golf sahasında silah seslerinin duyulmasıyla Gizli Servis ajanları ABD başkan adayının üzerine atladı, saldırgan kaçarken yakalanırken geride bıraktığı AK-47 Kalaşnikof silah, dürbün, çantalar ve kamera bulundu. Gözaltına alınan Ryan Wesley Routh'un bir yıl önce New York Times gazetesine verdiği röportaj ortaya çıktı.

Trumpa yeni suikast girişiminde Ukrayna ve Afganistan detayı

ABD'nin tarihi seçimine 50 gün kala bir golf sahasında patlayan silahlar, tüyleri diken diken etti. Bir gizli servis ajanının çalılıklar arasında fark ettiği tüfeğin hedefinde, başkan adayı Donald Trump vardı.

Haberin Devamı

Bir önceki başkan ve mevcut Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Trump, 13 Temmuz'daki bir mitingde ilk kez hedef alındı. Çatıya tırmanan Thomas Matthew Crooks adlı saldırgan ateş açtı, kurşun kürsüde konuşan Donald Trump'ın kulağını sıyırıp geçti.

Pennsylvania eyaletindeki mitinge katılan bir kişinin öldüğü suikast girişiminden tam 64 gün sonra, bu kez Florida'daki bir golf sahasında arka arkaya silah sesleri duyuldu.

Temmuz ayındaki saldırıdan sonra güvenliği artırılan Donald Trump'ın etrafındaki gizli servis ajanlarından biri, West Palm Beach Golf Kulübü’nde bir delik önünde dururken bir ucu çalılıklardan dışarı çıkmış bir tüfek gördü.

1/6

2/6

3/6

4/6

5/6

6/6

Ajan hızla kendi silahını çekip tüfeğin göründüğü noktaya doğru ateş açtı, Trump'ın golf partneri Steve Witkoff silah seslerinin duyulmasının ardından Gizli Servis ajanlarının başkan adayını korumak için üzerine atladığını söyledi. Eski başkan, ajanlar tarafından güvenli bir şekilde Mar-a Lago’daki evine götürüldü.

Haberin Devamı

GÖRGÜ TANIKLARININ YARDIMIYLA YAKALANDI

Golf sahasında büyük bir panik yaşanırken, Ryan Wesley Routh adlı saldırgan aracına binip kaçmayı denedi. Polis ekipleri ihbar üzerine olay yerini hızla kapatırken, şüpheli kısa sürede yakalandı.

Associated Press haber ajansına göre, olay yerinden siyah bir araçla kaçan şüpheli görgü tanıklarının yardımıyla bulundu ve gözaltına alındı.

ÇALILIKTA KALAŞNİKOF, KAMERA VE DÜRBÜN BULUNDU

Şüphelinin görüldüğü çalılıktan dürbünlü bir AK-47 Kalaşnikof tipi tüfek, iki sırt çantası ve bir GoPro kamera ele geçirildi.

FBI ve Gizli Servis, düzenledikleri basın toplantısında yerel saatle 13.30 sularında gerçekleşen olayın bir suikast girişimi gibi göründüğünü duyurdu. Ryan Wesley Routh'un yanındaki Kalaşnikof silah, dürbün, kamera ve sırt çantasının fotoğraflarını paylaşan FBI, soruşturmanın devam ettiği bilgisini verdi.

Trumpa yeni suikast girişiminde Ukrayna ve Afganistan detayı

YIL 2023, UKRAYNA VE AFGANİSTAN DETAYI

Peki Trump'ın golf sahasına kadar sokulan Ryan Wesley Routh kim? 2023'te The New York Times gazetesine konuşan Routh, Ukrayna'ya destek konusunda tutkulu açıklamalar yapan bir isim. Ayrıca, Taliban'dan kaçan Afgan askerlerini askere almaya çalıştığını söyledi. Dahası, söz konusu askerleri Pakistan ve İran üzerinden kaçak olarak Ukrayna'ya taşımayı planladığını da ekledi.

Haberin Devamı

CBS televizyonu ise, şüphelinin geçmiş yıllarda bazı ağır suçlardan hapiste yattığını duyurdu. Habere göre, Ryan Wesley Routh 2002 ila 2010 yıllarında Kuzey Carolina'daki bir ilçe hapishanesindeydi. Saldırganın hüküm giydiği suçlar arasında gizli silah taşımak, iptal edilmiş ehliyetle araba kullanmak, tutuklamaya direnmek, çalıntı mal bulundurmak var.

Gizli Servis ajanları, gözaltına alınan Routh'un Kuzey Carolina'daki eski evine baskın düzenledi.

50'li yaşlarındaki Ryan Wesley Routh'un en büyük oğlu Oran, olayın ardından CNN International'a konuştu ve babasını sevgi dolu ve şefkatli birisi olarak tanımladı. Oran Routh, babasının şiddet içeren çılgınca bir şeyin içerisinde olacak birine benzemediğini söyledi.

Trumpa yeni suikast girişiminde Ukrayna ve Afganistan detayı

TRUMP: KESİNLİKLE OLAĞANÜSTÜ BİR İŞ

Donald Trump, olayın ardından yazılı bir açıklama yaptı, "Yakınımda silah sesleri duydum ancak söylentiler kontrolden çıkmadan önce şunu duymanızı istedim: Güvendeyim ve iyiyim!" deyip hiçbir şeyin kendisini yavaşlatamayacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Cumhuriyetçi başkan adayı, sonraki açıklamasında ise Gizli Servis ve Palm Beach ilçesi polis ekiplerine teşekkür etti, 'kesinlikle olağanüstü bir iş' çıkarıldığını söyledi. Donald Trump'ın kampanya programında herhangi bir değişiklik görülmüyor.

BIDEN VE HARRIS'TEN MESAJLAR

ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı açıklamada eski başkanın zarar görmemiş olmasından memnuniyet duyduğunu söyledi ve Gizli Servis'in Trump'ı korumak için gerekli tüm kaynağa erişimini sağlama talimatı verdiğini belirtti.

5 Kasım'daki seçimde Trump'ın rakibi olan Kamala Harris ise, X hesabından "Eski başkan Trump ve Florida'daki mülkü yakınlarında silah sesleri duyulduğuna dair haberler aldım, güvende olduğuna sevindim. Şiddetin Amerika'da yeri yoktur" mesajını paylaştı.