DünyaKamala Harris-Donald Trump tartışmasını kim kazandı? Manşetlerde 'tuzak' ve 'yem' var

Kamala Harris-Donald Trump tartışmasını kim kazandı? Manşetlerde 'tuzak' ve 'yem' var

11.09.2024 - 09:01 | Son Güncellenme:

The Times 'Sonunda biri sağa sola sallanıyordu' derken, New York Times ve Washington Post savunmada kalan tarafı manşete çıkardı. Fox News yorumcuları bile Demokrat adayın rakibini yendiğini kabul etti.

Kamala Harris-Donald Trump tartışmasını kim kazandı Manşetlerde tuzak ve yem var

Yalnızca ABD'nin değil dünyanın merakla beklediği 90 dakikalık tartışma sona erdi, başkan adayları Kamala Harris ve Donald Trump televizyon ekranlarında kozlarını paylaştı. Mevcut Başkan Yardımcısı Harris ile eski Başkan Trump arasındaki tartışma ekonomi ile açılırken, 6 Ocak Kongre saldırısı, Gazze ve Ukrayna'daki savaş, göçmenler ve kürtaj önemli başlıklar arasındaydı.

Haberin Devamı

İkili aynı anda podyuma çıkarken Trump kendi kürsüsüne yöneldi, Harris ise Cumhuriyetçi adaya doğru yürüdü ve elini uzattı. Temmuz ayındaki tartışmada Joe Biden ile el sıkışmayan Trump, Kamala Harris'le tokalaştı. Demokrat Parti'nin adayı Harris kendisini ismiyle tanıttı ve “İyi bir tartışma yapalım” dedi. Trump “Sizi gördüğüme sevindim. İyi eğlenceler" karşılığını verdi.

ABC News'deki yayında stüdyoya izleyici alınmadı ve başkan adaylarının yazılı not bulundurmalarına izin verilmedi. İki reklam arası boyunca hiçbir kampanya personeli ile konuşmalarına izin verilmezken, adayların birbirlerine soru sormaları da yasaktı.

Donald Trump taraftarlarında tepki yaratan bir durum, tartışmayı yöneten iki gazetecinin eski başkanın bazı iddialarına anında doğruluk teyiti yapması oldu. Bu anlardan birinde Trump, Demokratlar’ın yönetimindeki eyaletlerde dokuzuncu ayda kürtaj yapıldığını, bebeklerin doğum sonrası öldürüldüğünü ortaya attı. ABC televizyonu moderatörü Linsey Davis, ABD’de böyle bir eyalet olmadığını kaydetti.

Haberin Devamı

Trump ayrıca, Amerika’nın bir bölgesindeki göçmenlerin, bölge halkının evcil hayvanlarını yemek için çaldığını da iddia etti. ABC televizyonu moderatörü, bölgenin yerel yöneticilerinin böyle bir duruma kanıt olmadığını söylediklerini Trump’a hatırlattı.

Kamala Harris-Donald Trump tartışmasını kim kazandı Manşetlerde tuzak ve yem var

FOX NEWS BİLE İTİRAF ETTİ

Peki suçlamalar, atışmalar ve savunmalarla dolu 90 dakikadan kim galip ayrıldı? Uluslararası ve Amerikan medyasındaki başlıklar, Demokrat aday Harris'in geceden kazançlı ayrıldığını gösteriyor.

Trump savunuculuğuyla bilinen Fox News'in yorumcuları bile, Kamala Harris'in tartışmayı kazandığını söyledi. Fox'un siyasi analisti Brit Hume, Başkan Yardımcısı Harris'in münazaraya çok iyi hazırlandığını belirtip, "Cevapları vardı ve ne yaptığını biliyordu" dedi. Brit Hume ayrıca, Demokrat adayın Cumhuriyetçi rakibi Trump'ı tartışma boyunca bazı konularda raydan çıkardığını kaydetti, "Başarılı bir şekilde tuzağa düşürdü" cümlesini kurdu.

Fox News'in bir başka yorumcusu Harold Ford, "Bu gece o kazandı" diyerek Kamala Harris'i işaret etti.

Haberin Devamı

Amerikan televizyon kanalı Fox News, 2020 seçimlerini Donald Trump'ın kazandığı yönündeki asılsız iddiaları defalarca tekrarlamasıyla biliniyor.

Amerikan The New York Times gazetesi 'Harris öfkeli tartışmada Trump'ı savunma pozisyonuna sokuyor' manşetini attı, Başkan Yardımcısı'nın rakibine aldığı mahkumiyetler, koronavirüs salgını, miting kalabalıklarının büyüklüğü ve daha fazlasıyla saldırdığını, Trump'ın ise kendisine yöneltilen eleştirilere birçok yanlış bilgi ve kişisel saldırıyla yanıt vererek yemi yuttuğunu bildirdi.

Kamala Harris-Donald Trump tartışmasını kim kazandı Manşetlerde tuzak ve yem var

Haftalardır beklenen tartışma ABD'de geniş bir izleyici kitlesi tarafından takip edildi.

The Washington Post da manşetinde 'Harris Trump'ı savunmada tutuyor' ifadesine yer verdi, The Wall Street Journal 'Harris, hararetli başkanlık tartışmasında Trump'ı tuzağa düşürüyor' başlığını attı. WSJ, Demokrat aday Harris'in rakibiyle alay ettiği yorumunu yapıp ekonomi, dış politika ve kürtaj başlıklarında sert bir tartışma yaşandığını aktardı.

'Sonunda biri sağa sola sallanıyordu' diyen İngiliz The Times, Cumhuriyetçi aday Trump'ın kendini savunmak için 'dönüş odası'nda görünmesinin tartışmanın galibi hakkında ipucu verdiğini yazdı.

Haberin Devamı

İngiliz The Guardian gazetesi, 'Başkan Yardımcısı Harris Trump'la tartışmayı kazanmış gibi görünürken, ABD'nin neyi kaybedeceği konusunda uyarıyor' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı.

BBC’nin Kuzey Amerika muhabiri Anthony Zurcher ise, Harris’in Trump’ı 'uzun savunmalar' yapmaya zorladığına dikkat çekip "Eğer tartışmalar güçlü olduğun yanları öne çıkarmak ve zayıflıklarını geçiştirmek üzerinden kazanılıyorsa, Harris bunu daha çok başardı” yorumunu yaptı.

Kamala Harris-Donald Trump tartışmasını kim kazandı Manşetlerde tuzak ve yem var

Trump Ukrayna başlığında hem Zelenskiy hem Putin’i iyi tanıdığını, müzakere ederek savaşı hemen bitirebileceğini iddia etti, "Daha Oval Ofis’e oturmadan” savaşı sonlandırabileceğini savundu.

Anthony Zurcher, bu başlıkta akılda kalan bir ifadenin Harris'in Trump'a "Putin seni öğle yemeğinde yer" demesi olduğunu bildirdi. Kamala Harris ayrıca, “Eğer Donald Trump başkan olsaydı, Putin şu anda Kiev'de oturuyor olurdu" cümlesini de kurdu.

Haberin Devamı

Bir başka dış politika başlığında Trump, Harris’i İsrail ve Arap düşmanı olmakla suçladı. Harris’in başkan olması durumunda İsrail’in 'iki senede yok olacağını', Gazze’deki savaşın kendisinin başkan olması durumunda yaşanmayacağını iddia etti.

Kamala Harris ise İsrail’in kendisini savunma hakkını desteklediğini söyledi ve sonrasında ateşkesin önemine dikkat çekti. İki devletli çözümü ve Gazze’nin yeniden inşaasını desteklediğini tekrarladı.

BBC muhabiri, tartışmanın bitimiyle en dikkat çekici gelişmelerden birinin, Taylor Swift’in başkanlık seçiminde Kamala Harris’i destekleyeceğini ilan ettiği paylaşımı olduğunu belirtiyor.

Al Jazeera 'Kamala Harris, Philadelphia'daki başkanlık tartışmasında Donald Trump'ı sarsıyor' derken, canlı blog sayfasında birden fazla Fact Check-Bilgi Teyidi'ne yer verdi. Uluslararası kanal, Trump'ın iklim değişikliğini aldatmaca olarak nitelemesinden Harris hakkındaki bazı suçlamalara kadar yanlış bilgi verdiğini izleyicilerine aktardı.