Dünya Tacikistan Cumhurbaşkanı başörtüsünü yasaklayan yasa tasarısını imzaladı

Tacikistan Cumhurbaşkanı başörtüsünü yasaklayan yasa tasarısını imzaladı

21.06.2024 - 17:53 | Son Güncellenme:

Tacikistan Cumhurbaşkanı 'ülkenin kültürüne yabancı kıyafet' olarak görülen başörtüsü ve diğer tüm İslami sembollerin kullanımını yasaklayan yasa tasarısına onay verdi.

Tacikistan Cumhurbaşkanı başörtüsünü yasaklayan yasa tasarısını imzaladı

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, başörtüsüne yasak getiren 'Gelenek ve Merasimlerin Düzenlenmesi' ile 'Çocuk Eğitimi ve Yetiştirilmesi Sorumluluğu' kanunlarını da içeren 35 yasa tasarısını Perşembe günü imzaladı

Haberin Devamı

Bu kapsamda ülkede ulusal kültüre aykırı kıyafetlerin kullanımı, Kurban bayramı gibi dini bayramlarda çocukların ev ev gezerek bayramlık isteme adeti olan 'iydgardak' yasaklandı.

Cumhurbaşkanı Rahman'ın onayıyla başörtüsü ve İslami sembolleri barındıran tüm kıyafetlerin kullanımı 'Tacik kültürüne yabancı olduğu' gerekçesiyle yasaklanmış oldu.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada yapılan kanun değişiklikleriyle milli kültürel değerlerin korunması, batıl inanç ve aşırıcılığın önlenmesi, merasim ve bayramlarda israfa yer verilmemesi amaçlandığı belirtildi.

Yasaları ihlal eden siviller 7.920 Tacikistan somonisi (25.000 lira), hükümet yetkilileri 54.000 somoni (167.000 lira) ve dini otoriteler 57.600 somoni (178.000 lira) para cezalarına çarptırılacak.

Haberin Devamı

Resmi verilere göre Tacik halkının yüzde 99'u Müslüman. Tacikistan'da başörtüsünün kullanımı uzun yıllardır devlet kurumlarında ve okullarda fiili olarak yasak.

Yapılan resmi açıklamada, başörtüsünün kamusal alanda kullanılmasını yasaklayan yeni yasa tasarısının sadece belirli bir yaş grubundaki çocukları kapsayıp kapsamadığı konusunda bir açıklık getirilmiyor. Ülkede erkeklerin sakal uzatmasına da izin verilmiyor. Geçtiğimiz yıllarda binlerce erkeğin polis tarafından durdurulduğu ve sakallarının zorla tıraş edildiği bildirildi.

Yazarlar