19.02.2022 - 18:02 | Son Güncellenme:
İHA
Ukrayna’nın doğusunda yaşanan gelişmelerin gündem konusu olduğu Almanya’da düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’nda Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında batılı ülkelere çağrıda bulunan Devlet Başkanı Zelenskiy, “NATO üyelik konusunda bize açık yanıt vermeli. Ukrayna'yı isteyip istemedikleri konusunda dürüst olmalılar” dedi.
"Açık kapılar iyidir ancak yıllardır kapalı sorulara değil açık cevaplara ihtiyacımız var"
NATO’nun ‘Açık kapı’ politikasına atıfta bulunan Zelenskiy, “Açık kapılar iyidir ancak yıllardır kapalı sorulara değil açık cevaplara ihtiyacımız var. Ukrayna, bağış için dileniyor gibi algılanmamalı. Avrupa'yı da koruduğumuz unutulmamalı. Ukrayna'ya düşen bombalar Avrupa için de bir tehdit” dedi.
Ayrıca Rusya’nın Kırım’ı tekrar geri almayı istediği iddialarına cevap veren Zelenskiy, “Rusya Ukrayna Kırım'ı almak istiyor diye bir iddiada bulunuyor. Burada NATO'nun kurucu sözleşmesinin 5. maddesini dile getirmemiz önemli. Normandiya formatı ve Minsk anlaşması burada çok önemli” ifadelerini kullandı.
“Konuşmak varken neden bombaları tercih ediyorsunuz”
Devlet Başkanı Zelenskiy konuşmasının ardından ABD'li gazeteci Christine Amanpour’un sorularını cevaplayarak, “Bizler çok ciddi sinyaller de verdik. Dünya liderleri bir araya geldik. Biz Rusya ile masaya oturup konuşmaya hazırız dedik. Biz bunu söylerken, diplomasiyi tercih etmek varken neden bombaları tercih ediyor Rusya?” sözlerini kullandı.
Rusya tarafından Ukrayna’nın işgaline yönelik yapılan iddialar ve verilen tarihlerle ilgili konuşan Zelenskiy, “Savaş ne zaman gelecek bilemiyoruz ama bizim de cevap vermemiz gerekiyor. Sürekli savaş şu zaman çıkacak, ekonomi böyle etkilenecek, iş dünyası etkilenecek deniliyor, bu riskşn olduğu bir ülkede kim yaşamak isteyebilir? İstikrarsızlık isteniyor. İşgal etmek için güçsüzleşelim istiyorlar. Biz her türlü tehdidi değerlendirmek durumundayız. Yarın ne olacak? Halkıma ne olacak? Halk bankalara koşuşup paralarını korkarak çekmek istese ne yaşanacak? Bir bilgi savaşı da yaşanıyor. Biz Ukraynalılar pes etmiyoruz sadece yaşamak istiyoruz” dedi.
“Ukrayna ile NATO arasında mesafe var”
Ukrayna’nın, NATO’ya katılım isteğiyle ilgili sorunları cevaplayan Devlet Başkanı Zelenskiy, “NATO ile çok farklı riskler var. Bir uzlaşı da yok. Farklı görüşler var. Ukrayna ile NATO ile de bir mesafe var. Mesafeyi azaltmak için ne kadar zamana ihtiyacımız var bunu da bilelim ki bu trajedilerle baş etmek durumunda kalmayalım. Tek istediğimiz bu güvencelerin verilmesi, bilgi istiyoruz. Kimse kimseyi zorlamıyor aslında. NATO'da olalım diye de zorlamıyoruz. Güvenlik teminatlarının sağlanmasını istiyoruz” diye konuştu.
Donbass’ta dünden beri yaşanan gerilim ve silahlı çatışmalara rağmen Ukrayna’yı geride bırakmaktan korkup korkmadığı ile ilgili soruya cevap veren Zelenskiy, “Neden korkayım burada dostlarım var. Ülkemiz ben orada olmasam da son derece güvende. Benim buraya yaptığım ziyaret çok önemliydi o yüzden gelmeye karar verdim. Sabah kahvaltımı Ukrayna'da yaptım akşam yemeğimi de Ukrayna'da yapacağım” şeklinde konuştu.
Ukrayna, Almanya ve Türkiye’nin de katılacağı bir zirve çağrısı
Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna krizinin çözümüne yönelik diplomasi çağrısına devam ederek önümüzdeki günlerde Türkiye, Almanya ve Ukrayna’nın da katılacağı bir zirve gerçekleştirilmesi çağrısında bulunarak, “Önümüzdeki günlerde Avrupa'daki güvenlik sorunlarını ele almak için Ukrayna, Almanya ve Türkiye'nin katılımıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri arasında zirve düzenlenmesini teklif ediyorum” dedi.
Zelenskiy’den Budapeşte Mutabakatı çağrısı
Devlet Başkanı Zelenskiy ayrıca Budapeşte Mutabakatı istişarelerine başlanması yönünde çağrı yapılması gerektiğini ifade ederek, “Budapeşte Mutabakatı çerçevesinde istişareler başlatmaya hazırlanıyorum. Dışişleri Bakanı’na bu yönde çağrı yapılması talimatı verildi. Tekrar gerçekleşmemesi veya sonuçlarının ülkemiz için güvenlik garantisi sağlamaması halinde, Ukrayna Budapeşte Mutabakatı’nın çalışmadığına ve 1994 yılındaki tüm toplu kararların sorgulanacağına dair her türlü hakka sahip olacaktır” dedi.
SEFERBERLİK İLAN EDİLDİ
Ukrayna'da Rusya yanlısı ayrılıkçı hükümetin Başkanı Denis Puşilin tarafından bölgede askeri seferberlik ilan edildi. Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki Rusya yanlısı ayrılıkçı hükümetin Başkanı Denis Puşilin tam bir askeri seferberliğin ilan edildiği bildiri yayınladı. Puşilin tarafından yapılan açıklamada, “Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin vatandaşları, Ukrayna tarafında Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’ne yönelik ateş açılıyor. Güvenlik güçlerimiz, Ukrayna istihbaratı tarafından organize edilen birkaç patlamayı engelledi. Bize bombalarla, mermilerle her yönden saldırıyorlar. Yerli halkın 18 Şubat’ta Rusya Federasyonu’na tahliyesi başladı. Kiev’in her türlü agresif hareketine cevap verecek durumdayız. Birlik olmak zorundayız. Ülkemin silah tutabilecek tüm erkeklerine sesleniyorum. Yedeklerde bulunan yurttaşlarımı askerlik ofislerine gelmeye çağırıyorum. Bölgede tam seferberlik kararını imzaladım" dedi. Puşilin’in yayınladığı bildirinin ardından benzer bir duyuru da Lugansk bölgesindeki mevkidaşından hızla geldi.
DİPLOMASİ ÇAĞRISI
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Münih Güvenlik Konferansı’nda İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüşmesinde Ukrayna krizi konusunda diplomasiyi işaret ederek, “İngiltere’ye güvenlik ve barış adına verdiği destek için minnettarım” dedi.
Ukrayna’nın doğusundaki Donbass Bölgesi’nde şiddetlenen kriz Almanya’da düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’nın ana konusu haline geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile İngiltere Başbakanı Boris Johnson arasında krizle ilgili bir görüşme gerçekleştirildi. Devlet Başkanı Zelenskiy görüşmenin ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Münih’te, Boris Johnson ile buluştuk. Rusya'nın saldırgan eylemlerinin arka planına karşı güvenlikten bahsettik. Daha fazla ortak adım üzerine anlaştık. Diplomasi yoluyla gerilimi azaltma arayışında nedeniyle bir aradayız. İngiltere’ye güvenlik ve barış adına verdiği destek için minnettarım” dedi.
“İngiltere Ukrayna’ya olan desteğini yineledi”
Devlet Başkanı Zelenskiy ve Başbakan Johnson görüşmesinin ardından İngiltere Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Liderler, Ukrayna'nın daha fazla işgal edilmesi girişiminin, Ukrayna tarafından şiddetli bir direnişle karşılanacağı ve bunun yanlış bir hesap olacağı yönünde fikir birliğine vardılar. İki lider, Başkan Vladimir Putin’in barış ve diplomasi için zamanı olduğu konusunda anlaştı” denildi. Başbakan Johnson ise sosyal medyadan yaptığı açıklamada “İngiltere, uzun süredir devam eden Rus saldırganlığı karşısında Ukrayna'ya ve halkına olan desteğini yineledi” ifadelerini kullandı.
HARRIS İLE GÖRÜŞTÜ
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile görüşen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’ya yaptırımların gerilimi azaltma konusunda yardımcı olacağını savundu.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Münih'te ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile bir araya geldi. İkilinin gündemi Ukrayna’nın doğusunda yaşanan gerilim oldu. ABD Devlet Başkanı Joe Biden’a teşekkür eden Zelenskiy, “Barışçıl ve diplomatik yol, bizim ihtiyacımız olan yoldur. Biz bunu 8 yıldır yapıyoruz. Burası bizim toprağımız ve neler olup bittiğini biliyoruz. Tek istediğimiz ülkemize barış getirmek. Müttefikimiz ve ortağımız olarak ABD’ye ve Başkan Biden’a minnettarız” dedi. Kendilerine destek veren ülkelere Rusya’ya yaptırım uygulanması konusunda çağrı yapan Zelenskiy, “Saldırganlıklardan önce yaptırımların barışçıl bir çözüm getireceğine inanıyoruz. Bu nedenle durumu nasıl gördüğümüzü ve neyin işe yarayabileceğini size aktarmak istiyorum. Gücümüze ve ortaklarımızın desteğine inanıyorum” diye konuştu.
ALMANYA VATANDAŞLARINI ÇAĞIRDI
Almanya'nın vatandaşlarına Ukrayna’dan ayrılmaları çağrısında bulunmasının ardından Lufthansa Havayolu şirketi de Kiev’e uçuşları iptal etti.
Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik işgaline ilişkin korkular devam ederken Almanya Dışişleri Bakanlığından açıklama geldi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, tüm Alman vatandaşlarına Ukrayna'yı derhal terk etmeleri çağrısı yapıldı. Bakanlık açıklamasının ardından dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden biri olan Almanya merkezli Lufthansa Havayolu şirketi, 21-28 Şubat tarihleri arasında Kiev uçuşlarının tamamının iptal edildiğini duyurdu. Şirketten yapılan yazılı açıklamada, "Lufthansa Havayolları, 21-28 Şubat tarihleri arasında Kiev'e ve Kiev'den yapılan tüm uçuşları durdurmuştur" denildi.
Geçtiğimiz günlerde Hollanda merkezli KLM havayolu şirketi de Ukrayna'daki havayolu trafiğini geçici olarak askıya aldığını duyurmuştu.
KITALARARASI NÜKLEER FÜZE DENENDİ
Putin ve Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun birlikte izlediği balistik ve seyir füzelerinin yer aldığı tatbikat başladı. Rusya Savunma Bakanlığı'nın paylaştığı görüntülerin en kaygı verici olanı ise, kıtalararası balistik füze olan Yars'lardı. Füze savunma sistemlerine yakalanmama ve imha etme özelliğine sahip balistik füzenin, nükleer saldırı ve savunma gibi özellikleri bulunuyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Topol-M sisteminin modifikasyonu olan RS-24 Yars stratejik sistemi, kıtalar arası balistik füze ile donatılan füze sisteminin 2019 yılı içerisinde Rusya’daki 30’a yakın noktaya yerleştirileceğini açıklamıştı.