19.02.2022 - 17:08 | Son Güncellenme:
İHA
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. Rusya’nın çekilme konusundaki açıklamalarının gerçekleşmediğini belirten Biden, “Donbas’ta Rusya yanlıların provokasyonlarının devam ettiğini görüyoruz. Rusya’nın önümüzdeki günlerde Ukrayna’ya saldırmayı planladığını düşünüyoruz. Rus askerleri Ukrayna'nın etrafını sarmış durumda. Ukrayna’nın başkenti Kiev’i hedef alacağına inanıyoruz” dedi.
Bir soru üzerine “Putin’in Ukrayna’yı işgal kararı aldığına inanıyorum” ifadesini kullanan Biden, Ukrayna’nın işgali halinde Rusya’ya kapsamlı yaptırımlar uygulayacaklarını kaydetti. Biden, “Donbas’ta soykırım olduğunu söylüyorlar, yalan iddialar ortaya atıyorlar. Tüm bunlar Rusya’nın hep daha önce gördüğümüz oyunları. Burada yanlış bir hak çıkartarak Ukrayna’ya karşı harekete geçmeye çalışıyorlar” diye konuştu.
DONETSK'DE SEFERBERLİK İLAN EDİLDİ
Cuma günü, kendi bağımsızlıklarını ilan eden Lugansk Halk Cumhuriyeti (LPR) ve Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR), Ukrayna ordusunun bir saldırı başlattığını öne sürdü ve vatandaşlarının Rostov Bölgesi'ne tahliye edildiğini duyurdu.
Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin, bölgede genel seferberlik kararnamesi imzaladığını söyledi. Puşilin, "Yedekte bulunan yurttaşları askeri bölüklere gelmeye çağırıyorum. Bugün genel seferberlik kararnamesi imzaladım." açıklamasını yaptı.
Puşilin, son birkaç gün içinde DPR'nin Ukrayna özel servislerinin çeşitli terör eylemlerini engellediğini de sözlerine ekledi.
UKRAYNA ASKERİ HAYATINI KAYBETTİ
Ukrayna ordusu, ayrılıkçı doğu bölgesinde Moskova destekli isyancılarla çıkan çatışmalarda bir Ukraynalı askerin öldürüldüğünü söyledi.
Doğu Ukrayna için ortak askeri komutanlık, "Bombardıman saldırısının bir sonucu olarak, bir Ukraynalı askeri ölümcül bir şarapnel yarası aldı" dedi.
Donetsk'in kuzeyinde birden fazla patlama sesi duyulduğu bildirildi.
KITALARARASI NÜKLEER FÜZE DENENDİ
Putin ve Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun birlikte izlediği balistik ve seyir füzelerinin yer aldığı tatbikat başladı.
Rusya Savunma Bakanlığı'nın paylaştığı görüntülerin en kaygı verici olanı ise, kıtalararası balistik füze olan Yars'lardı.
Füze savunma sistemlerine yakalanmama ve imha etme özelliğine sahip balistik füzenin, nükleer saldırı ve savunma gibi özellikleri bulunuyor.
Rusya Savunma Bakanlığı, Topol-M sisteminin modifikasyonu olan RS-24 Yars stratejik sistemi, kıtalar arası balistik füze ile donatılan füze sisteminin 2019 yılı içerisinde Rusya’daki 30’a yakın noktaya yerleştirileceğini açıklamıştı.
BEYAZ SARAY, RUSYA'YI SİBER SALDIRILARDAN SORUMLU TUTTU
Beyaz Saray, Ukrayna Savunma Bakanlığı'nı ve ülkedeki büyük bankaları hedef alan son siber saldırılardan Rusya'yı sorumlu tuttu.
Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Rusya, Ukrayna bankalarına ve savunma bakanlığına siber saldırı düzenlenmekten sorumlu tutuldu. Beyaz Saray'ın Baş Siber Yetkilisi Anne Neuberger, "Bu hafta, iki büyük bankayı ve hükümet web sitesini çevrimdışı hale getiren siber saldırılar, Ukraynalı yetkililerin sistemlerini hızlı bir şekilde yeniden çalıştırabilmeleri nedeniyle sınırlı bir etkiye sahipti, ancak Rusların daha yıkıcı için zemin hazırlıyor olması mümkün." dedi. Neuberger, ABD'nin Ukrayna'ya yönelik siber saldırılarından Rusya'yı sorumlu tuttuğunu söylerken, ABD'nin bir siber saldırı tarafından hedef alınacağını gösteren hiçbir istihbarat olmadığını belirtti.
Neuberger yaptığı açıklamada, "Son 10 yılda Rusya, sınırlarının ötesindeki askeri faaliyetlerinin önemli bir parçası olarak siber saldırı kullandı. Bu nedenle ve Başkanın talimatıyla, Kasım ayından bu yana potansiyel siber saldırılara karşı çalışıyoruz." dedi.
Neuberger, ABD'nin siber saldırılara karşı 3 maddeli bir planı olduğunu söyleyerek, "İlk olarak siber savunmamızı desteklemek için acil çalışmamız mevcut. İkincisi Ukrayna'ya destek sağlama çabalarımızı hızlandırdık. Üçüncüsü ise ortaklar ve müttefiklerle savunma için yakın bir şekilde çalışıyoruz." şeklinde konuştu.
Neuberger, "ABD hükümeti, Rus siber aktörlerin yıkıcı siber faaliyetler yürütmek, askeri ve kritik ağlar da dahil olmak üzere Ukrayna hükümetini hedef aldığına inanıyor." dedi. Neuberger, "Bu haftanın başlarında, Ukrayna savunma bakanlığı ve devlet bankalarındaki çevrimiçi hizmetleri etkisiz hale getiren DDOS saldırısı olarak bilinen bir tür siber saldırı gördük. DDOS saldırılarını ilişkilendirmek için hızla ilerliyoruz. Rus hükümetinin bu hafta Ukrayna bankalarına yönelik geniş çaplı siber saldırılardan sorumlu olduğuna inanıyoruz." ifadesinde bulundu.
EKONOMİK YAPTIRIMLAR RUSYA'YA YABANCI SERMAYE GİRMESİNİ ENGELLEYECEK
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Temsilcisi Daleep Singh, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda maali yaptırımların olacağına dikkat çekti. Singh, Rusya'nın işgal etmesi durumunda, "Mali yaptırımlarımız, en büyük finans kurumlarına ezici ve acil maliyetler getirmek üzere tasarlanmıştır. Yanıt paketimizin bir parçası olarak hem mali yaptırımlar hem de güçlü ihracat kontrolleri uygulamaya hazırız." dedi.
Singh, "Mali yaptırımlar, Rusya'ya yabancı sermayenin girmesini engelliyor ve ihracat kontrollerini ortaya koyuyor. Putin'in stratejik hedeflerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu kritik teknolojik girdilerini reddediyor." dedi.
Singh, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesine bir sebep olmadığı inancını paylaştığımız için müttefiklerimiz ve ortaklarımızla maliyetler getirmeye ve ortak adım atmaya hazırız. Ortaklarımızla önemli olan uygulama mekaniklerimizin aynı olup olmadığı değil, birlik testidir. Önemli olan temel ilkeleri paylaşıyoruz ve ciddi maliyetler uygulayacağız" dedi.
Psaki: "Diplomasi kapısı açık kalmaya devam edecek"
Beyaz Saray temsilcisi Jen Psaki yaptığı açıklamada, "Rusya'nın önümüzdeki günlerde Ukrayna'ya saldırmak üzere konumlandığına inanıyoruz. Ancak aynı zamanda diplomasinin kapısı açık ve açık kalmaya devam edecek." dedi. Psaki, "Rusya'nın olup bitenler hakkında yanlış bilgi yayacağı veya bahaneler bulacağı uzun zamandır tahmin ettiğimiz bir şeydi." diye ekledi.
Psaki, herhangi bir işgal gerçekleşmezse, Çarşamba günü ABD Başkanı Biden'ın Rus mevkidaşı ile görüşerek diplomatik tartışmaya devam edeceğini söyledi.
ŞİDDETLİ PATLAMA
Sputnik muhabiri, Lugansk'ta şiddetli bir patlamanın meydana geldiğini aktardı.
GERİLİM YÜKSELİYOR
Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı milislerin kontrol altında tuttuğu kentlerde gerilim yükselirken akşam saatlerinde Donetsk Halk Cumhuriyeti'ne bağlı Halk Milisleri Lideri Denis Sinenkov’a ait araca bombalı saldırı düzenlendi. Bölgede yaşanan gerilim üzerine açıklama yapan Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zaluzhny, "Donetsk’e bir saldırı gerçekleştirmedik, olay Rusya ve destekçileri tarafından gerçekleştirilen bir provokasyon" dedi.
Ukrayna’nın doğusundaki Donbass Bölgesi’nde savaş çıkacağına yönelik başlayan kriz akşam saatlerinde bombalı saldırıya neden oldu. Kendi bağımsızlıklarını ilan eden Luhansk Halk Cumhuriyeti lideri Leonid Paseçnik ve Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin’in Kiev tarafından Donbass’a yönelik geniş bir saldırı başlatılacağını ve halkın Rusya topraklarına gitmesi yönünde çağrı yapmasının ardından Donetsk kentinin merkezinde bir askeri araca bombalı saldırı düzenlendi. Bombalı saldırı düzenlenen aracın Donetsk Halk Cumhuriyeti'ne bağlı Halk Milisleri Lideri Denis Sinenkov’a ait olduğu açıklandı. Patlamada ölü veya yaralananların olup olmadığı konusunda ise henüz bilgi paylaşılmadı. Patlama sonrası aracın tamamen yandığı görülürken Donetsk’in Acil Durumlar Bakanlığı birimleri tarafından sivil halka sokağa çıkmamaları ve sakin kalmaları yönünde duyurular yaptığı öğrenildi.
Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zaluzhny ise Donbass Bölgesi’nde yaşanan gerilimden sonra sosyal medya hesabından bir açıklama yayınlayarak, Donetsk’e bir saldırı gerçekleştirmediklerini, olayın Rusya ve destekçileri tarafından gerçekleştirilen bir provokasyon olduğunu savundu.
DONBASS'TA SİRENLER ÇALMAYA BAŞLADI
Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti liderleri halka, Rusya’ya gitmeleri yönünde açıklamalar yaparken, Donbass bölgesinde uyarı sirenleri çalmaya başladı. Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donbass Bölgesi’nde Luhansk Halk Cumhuriyeti lideri Leonid Paseçnik ve Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin, Ukrayna’daki gerilim zirveye ulaşırken tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden bölgede yaşayan halka Rusya’ya gitme çağrısında bulundu. Luhansk lideri Paseçnik yaptığı açıklamada, “Sivil nüfusta can kayıpların önüne geçmek için seferberlik emri olmayan ve sosyal yaşam desteği olmayan ülke sakinlerini en kısa sürede Rusya’ya gitmeye davet ediyorum” dedi.
Açıklamasının devamında Rusya’nın halkını kabul edeceğini duyuran Paseçnik, “Rusya, Luhansk Halk Cumhuriyeti sakinlerini kabul etmeye hazır” dedi. Paseçnik ayrıca ülkesinde silah kullanabilen herkesi direnmeye davet etti. Donetsk Halk Cuhmuriyeti Lideri Denis Puşilin ise açıklamasında, “Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy yakında orduya taarruza geçmesi, Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin topraklarını işgal etme planını uygulaması için bir emir verecek. Düşmanın silahlı kuvvetleri muharebe düzeninde ve Donbass'ı zorla ele geçirmeye hazır. Bu nedenle 18 Şubat’tan itibaren nüfusun kitlesel olarak Rusya’ya çıkışı organize edildi” ifadelerini kullandı. Öte yandan Donbass Bölgesi’ne sınırı bulunan Roskov kenti ve Kırım yönetimi temsilcileri de açıklama yayınlayarak, Kırım ve Rostov kentlerinin Donbass sakinlerini ağırlamaya hazır olduğu ifade edildi.
Donbass’ta uyarı sirenleri çalmaya başladı
Donbass Bölgesi liderlerinin yaptığı açıklamalardan sonra bölgedeki tüm kentlerde uyarı sirenleri çalmaya başladı. Donbass halkında paniğe neden olan açıklama ve siren seslerinin ardından Donbass Bölgesindeki halkının evlerini terk etmek için hazırlıklara başladığı ve uzun ATM kuyrukları oluşturduğu öğrenildi.
“Herhangi bir bilgiye sahip değilim”
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Donbass’taki tahliye haberlerine ilişkin, “Bilmiyorum, herhangi bir bilgiye sahip değilim” açıklamasında bulundu.
PUTİN: BELARUS’TA GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ TATBİKATLAR KİMSE İÇİN BİR TEHDİT OLUŞTURMUYOR
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Devlet başkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, “Belarus’ta gerçekleştirdiğimiz tatbikatlar kimse için bir tehdit oluşturmuyor” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin Sarayı’nda Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’yu kabul etti. Rusya ve Belarus arasında imzalanan “Birlik Devleti” anlaşmasının da ele alındığı görüşmenin ana konusu Ukrayna sınırında devam eden kriz oldu. Devlet Başkanı Putin Donbass bölgesindeki durumu değerlendirerek, “Tam olarak şu anda Donbass’taki durumun tırmandığını gözlemliyoruz. Kiev’in yapması gereken sadece, Donbass temsilcileri ile müzakere masasına oturmak ve krizin çözümü üstünde anlaşmak. Bu ne kadar erken olursa o kadar iyi olur” dedi.
Rusya ile Belarus arasında devam eden tatbikatın kimseye tehdit oluşturmadığını savunan Devlet Başkanı Putin, “Aktif aşaması 20 Şubat’ta tamamlanacak olan Müttefik Kararlılığı - 2022 tatbikatıyla ilgili bir değerlendirme yaptık. Bu tatbikatların tamamen savunma amaçlı olduğunu ve kimseyi tehdit etmediğini belirtmeliyim. Bu tatbikatları direkt izleyen çok sayıda temsilci, yabancı ülke ataşesi var” ifadelerini kullandı.
“Tatbikatlara devam edilecek”
Putin, Belarus’taki tatbikatların devam edip etmeyeceği konusunda, “Rusya ve Belarus'un ortak tatbikatı kimseyi tehdit etmiyor. Rusya ve Belarus, NATO faaliyetleri ışığında güvenliği sağlamak ve toplu önlemler almak için tatbikatlarına devam edecek" dedi. Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’ya, Rusya’nın sunduğu güvenlik garantileri tekliflerinden ve batılı ülkelerin cevaplarından bahsettiğini aktaran Putin, “Görüşmede NATO'nun daha fazla genişlemesini önlemek, Rusya sınırlarına saldırı silahları yerleştirmesini reddetmek, ittifakın Avrupa'daki askeri potansiyelini ve altyapısının önceki haline dönmesi ve Rus tekliflerinin batıya aktarılması konularını ele aldık. ABD ve NATO, 1997 yılında imzalanan anlaşmayı algılama havasında değiller” şeklinde konuştu.
ABD ve NATO ile güvenlik konularında görüşmeye hazır olduklarını yineleyen Putin, "ABD ve NATO, Avrupa'nın güvenliği konularında orta ve kısa menzilli füzeler, Rusya'nın tartışmaya karşı olmadığı askeri şeffaflık ve bir dizi öneri formülize ettiler. Rusya'nın mutlak uygulanmasını önerdiği tekliflerden uzaklaşmadan bu konularda müzakerelere açığız" diye konuştu.
“Rusya ve Belarus’un savaşa ihtiyacı yok”
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ise basın toplantısındaki konuşmasında batılı muhataplarının saldırgan davranışlarda bulunduğunu ve Putin ile bu konuyu ele aldıklarını söyleyerek, “Durumun ciddiyetini göz önünde bulundurarak, Rusya Devlet Başkanı ile tam olarak bu konu üzerine odaklandık. Batı ülkelerinin saldırgan davranışına yanıt olarak muhtemel ortak eylemleri değerlendirdik. Bir kez daha altını çiziyorum, kimse bırakın savaşı, gerilimin tırmanmasını ve herhangi çatışmayı bile istemiyor. Buna ihtiyacımız yok. Rusların ve Belarusluların buna ihtiyacı yok” dedi.