26.05.2022 - 14:49 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr BBC Türkçe
Dördüncü ayına giren Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde savaş bir nehrin iki yakasında düğümlendi, Wall Street Journal Vladimir Putin'in ağır kayıplarına rağmen Donbas'taki saldırılarını genişlettiğini bildiriyor.
Lugansk valisi Sergey Gayday, Rus işgalcilerin kilit askeri hedeflerinin sanayi şehri Severodonetsk'i ele geçirmek olduğunu söyledi. Vali Gayday, Rus topçuların bomba yağdırdığı kentin kaderi için gelecek haftanın belirleyici olacağını kaydediyor.
Lugansk ile ülkenin geri kalanını birbirine bağlayan ana yolun Rus güçleri tarafından bloke edildiği yönündeki haberler yalanlanıyor. Vali Gayday, Severodonetsk ile Bakhmut arasındaki yolun ateş altında olduğunu doğruladı ancak insani yardımın geçişinin halen mümkün olduğunu aktardı.
Severodonetsk'in kıyısında çatışmalar şiddetlenirken, Rus güçleri Bakhmut'a giden yolu kontrol altına alırsa şehrin tamamen kuşatma altında kalacağı belirtiliyor.
Lugansk Valisi, "Kenti ele geçiremiyorlar, o nedenle de askerlerimizi kentten dışarı çıkmaya zorlayıp burayı yok etmeye karar verdiler" diyor.
Eğer Rus işgalciler Severodonetsk'e komşu Lysychansk'ı da ele geçirirse, bu durumda Lugansk bölgesinin tamamının denetimini almış olacak.
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, bu sabah yaptığı açıklamada Rus güçlerinin gece boyunca çok sayıda başarısız saldırı girişiminde bulunduğunu ve verilen kayıpların ardından askerlerini Zolota Nyva köyünden geri çektiğini duyurdu.
Rus işgalciler ayrıca Mykolayivka ve Kryvyy Rih şehirlerini hedef alan başarısız saldırılar denedi. Ukrayna'ya göre, Rus ordusu Donetsk bölgesindeki Liman kentine ek askerler konuşlandırarak şehri tamamen kontrol etmeye odaklandı.
Rus birlikleri Donbas'taki Bakhmut ve Avdiivka'daki saldırılarında elektronik savaş sistemleri kullanıyor.
Vali Gayda'ya göre, Putin'in birlikleri Lugansk'ı ne pahasına olursa olsun işgal etmeyi hedefliyor.
Soledar sakini Natalia Timofeyenko, sığınağından çıkıp dışarıdaki insanları görmeye karar verdiğinde top mermilerinin düştüğünü biliyordu. Ancak yine de sokağa çıktı ve bu sırada kulakları sağır eden bir gürültü tuz madenini paramparça etti.
Wall Street Journal ise, aralarında Siverskyi Donets Nehri olan Severodonetsk ve Lysychansk şehirlerinin muharebenin merkezine yerleştiğini bildiriyor. İki şehrin de halen Ukraynalıların kontrolünde olduğunu yazan WSJ, Rus işgalcilerin Severodonetsk ve Lysychansk'ı kuşatmayı denediğini yazdı.
Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy de, "Rus ordusunun geri kalan tüm gücü artık bu bölgede yoğunlaştı" diyor.
WSJ'ye göre, Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Harkov'dan püskürtülen Rus birliklerinin Donbas bölgesinde de ağır kayıplar verdiğini aktarıyor. Ukraynalılar, imha edilmiş çok sayıda tank ve zırhlı aracın yer aldığı görüntüleri paylaştı.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da saldırının hızının yavaşladığını kabul ediyor.
İkmal ve tahliye için önemli bir merkez haline gelen Ukrayna'nın elindeki Donbas şehri Pokrovsk'ta, bir demiryolu hattına füze isabet etti ve bazı binalara hasar verdi.
Cephe hattına yakın Kramatorsk'ta sokaklar büyük ölçüde ıssızken, daha batıdaki Sloviansk'ta birçok kent sakini, ara veren Rus saldırılarından faydalanarak bölgeyi terk etti.
New York Times gazetesi ise, geçtiğimiz haftalarda Rus ordusunun iki kez geçmeyi denediği ancak 400'ü aşkın askerini kaybettiği Siverskyi Donets'i, 'lanetli nehir' olarak tanımlıyor. Ukrayna ordusu tarafından pusuya düşürülen Rus birliklerinin 70 tank ve zırhlı aracı da yok edildi.
Nehirdeki köprü ve enkaz kalıntılarını özel fotoğraflarla sayfasına taşıyan NYT, havaya uçurulmuş tankların yanı sıra bedenlerinin yarısı çamura gömülmüş Rus askerlerine ait cesetlerin bulunduğunu bildiriyor.
NYT'ye göre, ölümcül nehir geçiş operasyonu savaşta tuzağa düşmenin tehlikelerini gözler önüne serdi. Kuşatma, Rusya ile Ukrayna arasındaki her iki tarafın da kullandığı bir taktik ancak büyük riskler taşıyabiliyor.
Ukrayna'da 1000'den fazla tankını kaybeden Putin, ilk kez 1961'de üretilen Sovyet tanklarını cepheye sürdü. Rostov ve Kırım'daki depolarda tutulan T-62M ve T-62MV tanklarının yük trenleriyle cephe hattına taşındığını gösteren videolar sosyal medyada yayınlandı.
Söz konusu tanklar, Putin tarafından daha çok Tacikistan, Libya'daki savaş ağası Halife Hafter ve Suriye'de Beşar Esad'a bağışlandı.
Ukrayna, geride kalan üç ayda yaklaşık 30 bin Rus askerinin öldürüldüğünü belirtiyor. Batılı istihbarat örgütleri, Nisan ayı sonunda Rusya'nın kaybının en az 15 bin asker olduğunu duyurmuştu.
Rus lider Putin, 24 Şubat'ta başlayan işgalden bu yana ilk kez Moskova'da bir hastanede yaralı askerleri ziyaret ederken görüntülendi. Ziyaretten yayımlanan kısa bir klipte Putin'in yaralı bir askere "Baban seninle gurur duyacak" dediği duyuldu.
Rusya ülkenin doğusundaki kent ve kasabaları bombalamayı sürdürürken Çarşamba günü şafak saatlerinde güneydeki Zaporizhzhia kentine de bir füze saldırısı gerçekleştirdi. Saldırıda bir kişi öldü, 60'tan fazla ev ve bir alışveriş merkezi zarar gördü.
Rusya'nın uzun vadeli planlarının Ukrayna'nın doğusunun yanısıra güneyine de uzandığının bir kanıtı olarak, Putin Rusların güneyde işgal ettiği bölgelerdeki kişilerin Rus vatandaşlığı almalarını kolaylaştıracak bir kararname imzaladı.
Donetsk ve Luhansk 2014'te işgal edilmelerinin ardından Ukrayna'dan ayrıldıklarını ilan etmişlerdi. Rusya burada 800 bin kişiye pasaport dağıtmıştı.