25.05.2022 - 11:53 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
ABD Başkanı Joe Biden'ın Güney Kore ve Japonya'yı ziyaret ettiği Asya turu kazasız belasız sona erdi ancak gezi biter bitmez bölge ateş çemberine girdi.
Salı günü Rus jetleriyle birlikte tatbikata girişen Çin, bu sabah Tayvan çevresinde yeni bir gövde gösterisine başladı. Çin ordusu bağımsızlığını kabul etmediği Tayvan etrafına birliklerini gönderirken, resmi medya tatbikatın ABD ve Tayvan arasındaki gizli anlaşmaya ciddi bir uyarı olduğunu yazdı.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Harekat Alanı Komutanlığı sözcüsü Shi Yi, "Bu, ABD ve Tayvan'ın son gizli anlaşmasına önemli bir uyarı. ABD'nin Tayvan sorununda bir şey söyleyip başka bir şey yapması iki yüzlülük ve nafile" dedi.
ABD lideri Biden, Japonya'da yaptığı açıklamada Tayvan'ın Çin tarafından bir saldırıya uğraması halinde Amerika'nın askeri olarak müdahale edeceğini ve adayı savunacağını söyledi.
Basın toplantısında bir gazetecinin "Çin, istila ederse ABD Tayvan'ı askeri olarak korur mu?" sorusuna Biden, "Evet. Verdiğimiz taahhüt bu. Biz, tek bir Çin olmasını kabul ettik. İmzamızı attık ve bunun gereği olan bütün anlaşmaları kabul ettik. Fakat (Tayvan'ın) güç kullanılarak alınması, bu olacak şey değil. Bu, bölgede tüm dengelerini bozar ve Ukrayna'da olanlara benzer şeyler yaşanır" yanıtını verdi.
Joe Biden'ın bölgesel fay hatlarını yerinden oynatan çıkışından iki gün sonra gövde gösterisine girişen Çin ordusu, Tayvan çevresinde savaş gemileriyle devriye geziyor ve jetler de adanın etrafında uçuyor.
Ukrayna ve işgalci Rusya arasında dördüncü ayına giren çatışmalar sürerken, genişliği 180 kilometreyi bulan Tayvan Boğazı halihazırda muhtemel bir askeri alevlenme noktası.
Çin, Salı günü ise Ukrayna işgalini kınamadığı Rusya ile bombardıman jetlerini Japonya kıyılarına gönderdi. Biden'ın Tayvan çıkışının üstünden 24 saat bile geçmeden havalanan uzun menzilli Rus Tu-95MS savaş uçakları, Japon Denizi'ni yöneldi.
Rus bombardıman jetlerine burada Çin ordusuna ait Hun-6K savaş uçakları katıldı, filo Doğu Çin Denizi'ne uçtu. İki ülkenin Ukrayna işgalinden bu yana gerçekleştirdiği ilk tatbikatın zamanlaması, hayli dikkat çekiciydi.
Rus ve Çin jetleri havadayken, ABD, Hindistan, Avustralya ve Japonya liderleri Tokyo'daki Quad Zirvesi'nde bölgesel güvenlik konularını müzakere ediyordu.
Stratejik füzelerle donatılan Rus ve Çin jetlerinin radarda görünmesiyle, hem Japonya hem de Güney Kore savaş uçaklarına acil kalkış emri verdi.
Güney Kore, en az dört Çin ve dört Rusya savaş uçağının Hava Savunma Sahası'na habersiz şekilde girdiğini duyurdu.
Rus ordu televizyonu Zvezda, yaklaşık 13 saat boyunca uçan Tu-95'lerin görüntülerini yayınladı. Videoda, bombardıman jetlerine Su-30 savaş uçaklarının eşlik ettiği görüldü.
Bölgedeki bir diğer ülke Kuzey Kore'nin ABD Başkanı Biden'ın Asya turu sırasında füze testi yapması bekleniyordu. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Biden'ın uçağı Air Force One Japonya'dan havalandıktan saatler sonra üç füze birden ateşledi.
Başkent Pyonyang'daki Sunan üssünden fırlatılan füzelerden biri, kıtalararası balistik füze Hwasong-17. Güney Kore, yerel saatle 06.00, 06.37 ve 06.42'de ateşlenen füzelerin ilkinin Kuzey Kore'nin en büyük füzesi Hwasong-17 olduğunu açıkladı.
Japonya, ilk füzenin yaklaşık 300 kilometre uçtuğunu ve 550 kilometre irtifaya ulaştığını açıkladı. İkinci füzenin menzili 750 kilometreyi buldu, 50 kilometre yüksekliğe çıktı.
Japonya Savunma Bakanı Nobuo Kishi, balistik füzelerin Kuzey Kore'nin doğusundaki sulara düştüğünü söyledi. Japonya, üçüncü füzeye dair detaylı analize devam ediyor.
2022'ye girilmesiyle füze testlerine hız veren Kim, bugün itibarıyla 16 füze ateşlemiş oldu.
ABD askerleriyle birlikte Kuzey Kore sınırında tatbikat yapan Güney Kore ordusu ise, yayınladığı fotoğraflarla 'düşman kardeş'ine gözdağı verdi.
Sınırda Kuzey Kore bayrağının göründüğü noktada gerçekleşen tatbikatta, gerçek mermiler kullanılıyor. Pyongyang'a jet yanıt niteliği taşıyan gövde gösterisinde ABD'nin karadan karaya füzeleri ATACMS ve Güney Kore'nin Hyunmoo-2 SRBM füzeleri de test edildi.
Güney Kore Savunma Bakanlığı'nın paylaştığı fotoğraflarda ise, onlarca savaş uçağı Fil Yürüyüşü gerçekleştirdi. F-15K jetlerinin sıra sıra dizildiği hava üssünün neresi olduğu ise açıklanmadı.
Fotoğraflarda en az 40 savaş uçağının yer aldığı bildiriliyor.
ABD lideri Biden, beş gün süren Asya turu sırasında Kuzey Kore'ye karşı daha sert önlemler alacaklarını söyledi, "ABD, Kuzey Kore'nin yapabileceği her şeye hazır" dedi.
Seul'de bulunan BBC Muhabiri Jean MacKenzie, "Bu füze denemesinin zamanlaması tesadüf değil" diyor:
"ABD Başkanı Joe Biden Asya gezisinde, Güney Kore'nin savunma kapasitesini artırmayı taahhüt etmişti. İstihbarat servisleri haftalardır, Kuzey Kore'nin Biden bölgedeyken büyük bir denemeye hazırlandığını söylüyorlardı. Deneme, daha az kışkırtıcı olacak şekilde Biden'ın ziyareti sonrası yapıldı. Ama sadece saatler sonra... Biden'ı taşıyan uçak henüz Amerikan topraklarına inmeden.
Hafta sonunda Seul'de bir araya gelen Biden ve Yoon, Kuzey Kore tehdidine karşı omuz omuza durmaya hazır olduklarını söylemişlerdi. Bu ilk sınavları olacak. Birlikte denemeleri kınayarak ve kendi ortak füze denemelerini yaparak süratle yanıt verdiler.
Son altı aydır daha saldırgan bir tutum sergileyen Kuzey Kore ile ilişkiler daha da gerginleşmiş oldu. Fakat asıl bundan sonra olabileceklerden kaygı duyuluyor. Kuzey Kore'nin nükleer silah denemeye hazırlandığına işaret eden istihbarat artıyor. Bu doğrulanırsa, son beş yıl içinde Kuzey Kore tarafından yapılan ilk nükleer deneme olacak ve gerginlikte çok büyük bir tırmanış anlamına gelecek."
Kuzey Kore halihazırda koronavirüs salgınıyla boğuşuyor ve en yakın müttefiki Çin'e tıbbi malzeme getirmek için boş uçaklar gönderdi.
Vladimir Putin'in Ukrayna'ya saldırı emri vermesiyle Batılı ülkeler tarafından birçok kez Rusya'ya yardım etmemesi yönünde uyarılan Çin ise, giriştiği son tatbikatla safını bir kez daha netleştirmiş oldu.
ABD'den iki ülkenin tatbikatına dair ilk yorumda, bombardıman jetlerinin birlikte uçması iki ülke arasındaki işbirliğinin derinliğini gösteriyor. Adı açıklanmayan üst düzey yetkili, "Bunun, Çin'in askeri işbirliği de dahil olmak üzere, Rusya ile yakın işbirliğine girmeye istekli olduğunu gösterdiğini düşünüyoruz" deyip ekledi: "Çin Rusya'dan uzaklaşmıyor. Bunun yerine, tatbikat Rusya batısıyla savaşırken, Çin'in Rusya'nın doğusunu savunmasına yardım etmeye hazır olduğunu gösteriyor."
Çin lideri Şi Jinping, Rus mevkidaşı Putin'le Ukrayna işgaline günler kala 'limitsiz' bir işbirliği anlaşması imzalamıştı. Pekin yönetimi tarafından 'yeni bir çağ'ın başlangıcı olarak sunulan anlaşma, Çin'deki rejim taraftarlarınca bile eleştiriliyor.