Dünya Putin'in suikast korkusu! Soğuğa dayanıklı, sıcakta terlemeyen koruma ordusu...

Putin'in suikast korkusu! Soğuğa dayanıklı, sıcakta terlemeyen koruma ordusu...

07.03.2022 - 15:16 | Son Güncellenme:

Tüm dünya tarafından tepki gören ve bir an önce savaşı sona erdirmesi istenen Rus Vladimir Putin, suikast planlarını engellemek için korumalar, dublörler ve yiyecek tadımcıları kullanıyor. Sağlık durumu hakkında da spekülasyonlar yapılan Rus liderin yakınındaki çılgın koruma ordusunda kimler yok ki...

Derleyen: Nazlı Erdol / milliyet.com.tr - Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 12'nci gününde dünyanın en çok konuştuğu iki isim hiç kuşkusuz Ukrayna lideri Zelenskiy ve işgal kararıyla pek çok ülke tarafından kınanan, hatta zaman zaman Hitler'e benzetilen Rus lider Putin.

Haberin Devamı

Oyunculuk ve komedyenlikten Devlet Başkanlığına yükselen Zelenskiy, tutumu ve ülkesini terk etmemesiyle bir halk kahramanına dönüşürken, savaşın başından beri Putin’in bir numaralı hedefi olduğu konuşuluyor. Öyle ki ABD medyası, geçtiğimiz hafta Zelenskiy'nin tam üç suikast girişimindne kurtulduğunu yazdı. Rus tarafından sızdırılan bilgilere sayesinde, iki farklı ayrılıkçı paralı asker grubunun Zelenskiy için tasarladığı saldırı planları başarısız oldu.

Bir anda tüm dünya tarafından tepki gören ve bir an önce savaşı bitirmesi istenen Vladimir Putin de, Zelenskiy ile benzer bir korku içerisinde. Yeni gelen bir habere göre Putin, suikast planlarını engellemek için korumalar, dublörler ve yiyecek tadımcıları kullanıyor. Rus liderin yakınındaki çılgın koruma ordusu, “operasyonel psikoloji”, fiziksel dayanıklılık ve soğuğa dayanma ve sıcakta terlememe gibi nitelikler için özenle seçilmiş koruma ekibini içeriyor.

Haberin Devamı

ÖZEL BİRLİK ÇEVRESİNİ KUŞATIYOR

Putin, halka açık yerlerdeyken yüksek eğitimli özel bir birlik tarafından çevresi kuşatılıyor. Yemek yemeden önce ise ekibinin üyelerine tattırıyor ve güvenliğini sağlamak için bir dizi teknik kullanıyor.

Rusya Devlet Başkanı'nın güvenliği, Ukrayna'yı işgal ettiği düşünüldüğünde tüm zamanların en düşük seviyesinde. Başka bir deyişle Putin kesinlikle güvende değil.

SUİKAST İMASI

ABD'li Senatör Lindsey Graham da geçtiğimiz günlerde paylaşımlarında, Roma İmparatoru Julius Caesar'a ihanet eden Brütüs ve Adolf Hitler'e suikast girişiminde bulunan Albay Claus von Stauffenberg'e atıfta bulunmuştu. Graham, Twitter'da yayınladığı mesajda "Rusya'da bir Brütüs yok mu? Rus ordusunda başarılı bir 'Albay Stauffenberg' yok mu? Bunun sona ermesinin tek yolu Rusya'daki birinin bu adamı ortadan kaldırması. Ülkenize ve dünyaya büyük bir hizmet yapmış olursunuz" demişti.

Putinin suikast korkusu Soğuğa dayanıklı, sıcakta terlemeyen koruma ordusu...

Putin, “operasyonel psikoloji”, fiziksel dayanıklılık ve soğuğa dayanma ve sıcakta terlememe gibi nitelikler için özenle seçilmiş bir ekibe sahip. Bu ekibin Putin'i korumak için kalkan görevi gören ve zırh delici mermilerle dolu Rus yapımı 9 mm SR-1 Vektor tabancaları taşıyan özel çantalarıyla donatıldığı bildiriliyor.

Haberin Devamı

DÖRT FARKLI GÜVENLİK KATMANI

69 yaşındaki Rus lidere yaklaşmak isteyen bir suikastçının, dört farklı güvenlik katmanını aşması gerekiyor. Putin halka açık alanlarda olduğunda, bu özel birimin dört seviyesi, Federal Koruma Hizmeti'nin bir alt bölümü ile çevrili oluyor ancak bunun yalnızca bir bölümü görünür durumda.

İlk katman, tahmin edildiği gibi giyinmiş ve herhangi bir saldırganı caydırmak için tasarlanmış. Her türlü tehlikeye karşı sürekli tetikteler ve genellikle Putin'i kurşunlardan korumak için tasarlanmış, kurşun geçirmez evrak çantaları ve şemsiyeler taşıyorlar.

Onlar da saldırılar için uygun koruyucu takım elbiseler giyinmiş ve her biri dakikada 40 mermi atabilen 9 mm'lik birer "Gurza" tabanca taşıyor. İkinci koruma katmanı, devlet başkanının etrafında değil, kalabalıklarda gizli bulunuyor. Sivil giyimli ajanlar, kalabalıkta gizlenerek Putin'e karşı gördükleri herhangi bir tehdit edici davranışı takip ediyor ve uygun gördüğünde harekete geçiyor.

Haberin Devamı

Üçüncü muhafız çemberi kalabalığın çevresinde bulunuyor. Dördüncü katman ise, herhangi bir tehlikeyi hemen yok etmek üzere çatılarda bulunan keskin nişancılar.

Putinin suikast korkusu Soğuğa dayanıklı, sıcakta terlemeyen koruma ordusu...

Tüm bu katmanlar Putin'i gerektiği gibi korumakta başarısız olursa, yakınlarda ağır silahlı askerlerden oluşan bir zırhlı araç eskortu da var.

HER YER DİDİK DİDİK ARAŞTIRILIYOR

Putin'i koruyan ekipler ayrıca Rus liderin ziyaretlerinden önce mümkün olan her yeri araştırıyor. Putin, her yurtdışı seyahatinden önce, korumalardan oluşan bir ekibin varış noktasına uçmasını ve olası her tehdidi adli olarak kontrol etmesini sağlıyor.

Buna otel odaları gibi küçük yerler ve Putin'in araba saldırısına kurban gitmesini önlemek amacıyla seyahat ettiği yollar gibi büyük ve kapsamlı yerler de var. Putin'i korumakla görevli Federal Koruma Servisi'nin yetkili biriminin, izinsiz arama, gözetleme yapma, tutuklama ve diğer devlet kurumlarına emir verme hakkı da bulunuyor.

Haberin Devamı

PUTİN'İN HASTA OLDUĞUNU İŞARET EDEN BEŞ İPUCU

Son dönemde Putin'in güvenliği kadar, onun sağlık durumu da dünya gündemini ciddi şekilde meşgul ediyor. Şişmiş yüzünden bir profesörün kanser iddialarına kadar, Vladimir Putin'in ciddi şekilde hasta olabileceğine dair beş ipucu var.

Putinin suikast korkusu Soğuğa dayanıklı, sıcakta terlemeyen koruma ordusu...

Rus liderin Ukrayna'yı işgal etme kararının sadece onun dengesiz zihinsel durumundan değil, aynı zamanda endişe verici bir fiziksel sağlık durumundan da kaynaklanmış olabileceği düşünülüyor.

69 yaşındaki Putin, Kremlin tarafından yayınlanan resimlerde "solgun ve şişkin" olarak tanımlandı. Normalde sağlam ve erkeksi bir figür olan Rus lider, ordusu Ukrayna şehirlerini bombalarken, halsiz ve her zamanki formda halinden uzakta görünüyordu.

Putin sağlığı konusunda son derece ağzı sıkı. Bu durumun da yarattığı gizem nedeniyle, Rusya Devlet Başkanı'nın sağlığı ile ilgili yıllar boyunca çok fazla spekülasyon yapıldı.

Araştırmacılar, Putin'in yürüyüşünde Parkinson hastalığına işaret edebilecek belirtiler tespit ettiklerini bile iddia etti. ANcak Kremlin, Putin'in hasta olduğuna dair bu yıl çapılan spekülasyonlar hakkında yorum yapmadı.

Ancak şişik yüzüyle dikkat çeken Putin'in, ciddi şekilde hasta olabileceğine dair beş ipucu var.

YÜZÜNÜN DAVUL GİBİ GÖRÜNTÜSÜ

Putin'in son haftalarda yüz ve boyun çevresinde belirgin şekilde daha şişkin görünmesi, sağlık durumu nedeniyle steroid tedavisi görebileceğini düşündürüyor. Steroidlerin yan etkileri arasında enfeksiyon riskinin artması yer alıyor. Bunun da Kovid'e yakalanma konusundaki paranoyasını açıklayabileceği iddia ediliyor. Steroidlerin ayrıca "ruh hali ve davranış değişikliklerini" tetikleyebileceği de biliniyor.

Macmillan Cancer Support'a göre, yüksek dozda steroidler kafa karışıklığına ve hatta düşüncede değişikliklere neden olabiliyor. Hayır kurumu, "Bu, garip veya korkutucu düşüncelere sahip olmayı içerebilir" diyor.

Beyaz Saray'ın Rusya konusundaki eski kıdemli uzmanı Fiona Hill, Politico'ya "Putin o kadar iyi görünmüyor, oldukça asık suratlı. Sırtıyla ilgili sorunları olduğundan şikayet ettiğini biliyoruz. Daha ciddi bir durum olmasa bile, yüksek dozda steroid alıyor olabilir veya başka bir şey olabilir." dedi.

Hill ayrıca, "Zamanın ilerlediğini hissediyor olabilir. Sonuçta 22 yıldır iktidarda ve bu tür bir zamandan sonra bir Rus liderin gönüllü olarak veya seçimler yoluyla ayrılma olasılığı oldukça zayıf. Çoğu lider ya kitlesel protestolar sonucunda ayrılabilir ya da görevde ölür."

PARKINSON HASTALIĞI VE KANSER İHTİMALİ

Siyaset bilimci Valery Solovei daha önce Putin'in Parkinson Hastalığı semptomlarının yanı sıra kanser olduğunu iddia etmişti. Rus liderin, Şubat 2020'de acil ameliyat olduğunu iddia edildi. O yıl konuşan Profesör Solovei, Putin'in sağlık problemleri hakkında şunları söyledi: “Biri psiko-nörolojik nitelikte, diğeri kanser sorunu. Ben doktor değilim ve bu sorunları açıklamaya etik olarak hakkım yok. Parkinson, fiziksel durumu tehdit etmediğinden, sadece halka açık görünümleri sınırladığı için çok daha tehlikeli. Ama ölümcül bir teşhis var. Bu bilgilere dayanarak, insanlar onun yaşam ufku hakkında uzmanlık tıp eğitimi bile gerektirmeyen bir sonuca varabilir."

Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Halkla İlişkiler Departmanı eski başkanı Prof Solovei, Putin'in o yıl Şubat ayında ameliyat olduğunu iddia ediyor. Başka bir Rus kaynak, bunun bir karın kanseri ameliyatı olduğunu iddia etmeye devam etti. Hatta Rus liderin 2021'in başlarında Kremlin'den ayrılacağını duyurmayı planladığı bile iddia edildi.

Ancak Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov, Rus liderle ilgili her şeyin "iyi" olduğunda ısrar etti bu iddiaları "kesinlikle saçmalık" olarak nitelendirdi.

AŞIRI DERECEDE UZUN TOPLANTI MASALARI

Kanser hastaları veya kronik rahatsızlıkları olanlar gibi bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar alan kişilerin ciddi bir Covid vakasına yakalanma riskinin daha yüksek olduğu biliniyor. Putin'in yabancı liderlerden ve hatta meslektaşlarından birkaç metre uzakta oturma kararının arkasında bunun olup olmadığı konusunda bir spekülasyon dalgası var.

Putinin suikast korkusu Soğuğa dayanıklı, sıcakta terlemeyen koruma ordusu...

"Aşırı sosyal mesafeli" bir şekilde, Fransa lideri Emmanuel Macron, Putin ile yaptığı görüşmede 13 metrelik bir masanın diğer ucunda oturmak zorunda kaldı. Putin'in kendi dışişleri bakanı Sergei Lavrov da orantısızca uzun bir masanın diğer ucunda oturuyordu.

Putin'in ziyaretçilerinin çoğunun, onunla görüşmeden önce iki hafta boyunca otellerde karantinaya alındığı da aktarılanlar arasında. Ayrıca Kremlin'e gelen ziyaretçilerin ayrıntılı bir dezenfektan püskürtme tünelinden geçmek zorunda kaldıkları bildirildi.

Aşırı önlemleri, liderin ciddi bir enfeksiyona karşı savunmasız olduğu için Covid'e yakalanmaktan korktuğuna dair söylentilere yol açtı.

İSTİHBARAT İDDİALARI

Gizli istihbarata erişimi olan Cumhuriyetçi senatör Marco Rubio, geçen hafta bir tweet atarak Putin ile ilgili "bir şeylerin ters gittiğini" yazdığında tüm dikkatleri üzerine çekti.

Kıdemli politikacı Senato İstihbarat Komitesi'nde yer alıyor ve gördüğü bilgiler hakkında konuşmasına izin verilmiyor. Ancak Rubio, Putin'in "farklı ve önemli" bir sorunla karşı karşıya olduğunu söyledi. Rubio, "Keşke daha fazlasını paylaşabilseydim, ancak şimdilik birçok kişi için Putin'le ilgili bir şeylerin yolunda gitmediğinin oldukça açık olduğunu söyleyebilirim" diye yazdı.

"O her zaman bir katil oldu, ancak şimdiki sorunu farklı ve önemli. Putin'in beş yıl öncekiyle aynı tepkiyi vereceğini varsaymak hata olur." diyen Rubio, daha sonra Putin'in "bazı nöro/fizyolojik sağlık sorunları var gibi göründüğünü" ekledi, ancak daha fazla detay vermedi.

Eski bir Beyaz Saray ulusal güvenlik yetkilisinin Telegraph'a ABD'nin bunu "kişiselleştirmesi" gerektiğini söylemesiyle, Putin'in gerçekten hasta olup olmadığını ortaya çıkarabilecek herhangi bir istihbaratı yayınlaması için ABD'ye baskı artıyor.

Putin'in Sovyet ihtişamını geri kazanma yarışı
Putin, Sovyet ihtişamını geri kazanmaya yönelik büyük planlarını yavaş ama emin adımlarla gerçekleştiriyor. 2008'de Gürcistan'ı işgal etti ve altı yıl sonra Kırım'ı ilhak etti. Ve 2021'in başlarında yapılan Rus yasasında yapılan değişikliklere göre, artık 2036'ya kadar Devlet Başkanı olarak kalabilir. Putin'e, Ukrayna'yı uzun bir süre boyunca "dilim dilim" alarak işgal etmek için bolca zaman verecek. Bu nedenle, pek çoğu, eğer hasta değilse ve sınırlı zamanı yoksa, tek seferde tüm Ukrayna'yı ele geçirmek için neden bu kadar büyük bir kumar oynadığı konusunda şaşkına döndü. Bu da fiziksel sağlığının zamanının tükenmekte olduğu anlamına geldiği şüphesini artırıyor.