08.03.2022 - 08:02 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr; BBC Türkçe Amerika'nın Sesi
Ukrayna'daki Rus işgalinde on üçüncü güne girildi, birçok cephede tıkanan Rus birlikleri sivillerin tahliyesi Kiev, Harkov, Çernihiv, Sumi ve Mariupol kentlerinde geçici ateşkes ilan etti.
01.14: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin doğrudan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek istediğini duyurarak, "Devlet Başkanı Zelenskiy, Putin ile doğrudan görüşme dahil hiçbir şeyden korkmuyor. Putin de korkmuyorsa toplantıya gelsin, otursunlar konuşsunlar" dedi.
00.30: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de kaldığını ve kaçmadığını belirterek, "Kimseden korkmuyorum" dedi.
00.20: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı mesajında Ukrayna’da sadece profesyonel askerlerin çatışmalara katıldığına dikkat çekerek, "Askerlerimizin çatışmalara katılmadığını, katılmayacağını ve yedek askerlerin çağırmayacağını vurgulamak isterim. Amaçlanan görevleri ancak profesyoneller çözebilir" dedi.
23.58: Ukrayna ordusu tarafından başkent Kiev ve Jitomir’de 2 Rus savaş uçağı düşürüldü. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ilk gününden bu yana 47 uçak ve 68 helikopter düşürüldüğünü duyurmuştu.
23.47: Rusya, sivillerin tahliyesi için yarın 10.00'dan itibaren Ukrayna’nın başkenti Kiev, Harkov, Çernihiv, Sumi ve Mariupol kentlerinde geçici ateşkes ilan etti. Rusya Ulusal Savunma Kontrol Merkezi tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna'nın Kiev, Çernigov, Sum, Harkov ve Mariupol kentlerinde 8 Mart’tan itibaren sivillerin tahliye edilebilmesi için sessizlik rejimi ilan ederek insani koridor açılacağını duyurdu. Merkez açıklamasında, sessizlik rejiminin 8 Mart yerel saatle 10.00 itibariyle başlayacağı ve Rusya’nın 44 bin 187’si çocuk olmak üzere 173 bin 773 kişiyi tahliye ettiğini bildirildi.
23.34: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde Rusya-Ukrayna savaşını ele aldı.
23.16: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yarın videokonferans yoluyla İngiltere parlamentosuna hitap edecek.
22.39: Rus ordusu, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yakın bölgelerden biri olan Jitomir bölgesinde yer alan Çernyahova’da bir yakıt deposunu hedef aldı. Saldırı sonucu yakıt deposunda yangın çıktı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığına dair henüz açıklama yapılmazken, itfaiyenin 24 personel ve 5 araçla yangına müdahale ettiği bildirildi.
22.32: ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile videokonferans yoluyla gerçekleştirdiği görüşmede Rusya-Ukrayna savaşını ele aldı. Beyaz Saray tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Liderler, Ukrayna'yı sebepsiz ve haksız işgalinin Rusya'ya olan maliyetini artırmaya devam etme kararlılıklarını teyit ettiler. Ayrıca Ukrayna'ya güvenlik, ekonomik ve insani yardım sağlamaya devam etme taahhütlerinin de altını çizdiler. Ek olarak Ukrayna ve Rusya devlet başkanları ile son zamanlardaki ilişkilerini tartıştılar” denildi.
GÖRÜŞME SONRASI İKİ ÜLKEDEN AÇIKLAMA
20.52: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sonrasında iki ülke arasında Belarus’ta başlayan müzakerelerin 3’üncü turu yaklaşık 4 saatin ardından sona erdi. Görüşmede net bir sonuç çıkmazken, müzakerelerin devam edeceği belirtildi. Ukrayna heyetine başkanlık eden Ukrayna Devlet Başkanlığı Başdanışmanı Mihaylo Podolyak toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Üçüncü tur müzakereler sona erdi. Müzakerelerde durumu belirgin bir şekilde iyiye götürecek sonuca ulaşamadık. İnsani koridorlar konusunda az da olsa bir ilerleme sağladık. Ateşkes ve güvenlik garantilerinin yanı sıra düzenlemelerin temel siyasi ayağı üzerinde istişareler devam etti” dedi.
İnsani koridorlar yarın tekrar açılacak
Rusya heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy ise, “Müzakerelerde beklediğimiz sonuç çıkmadı. Ancak bir dahaki sefere daha önemli adımlar atabileceğimize inanıyoruz. Müzakereler devam edecek” ifadelerini kullanarak, insani koridorların yarın tekrar açılacağını açıkladı.
20.50: İngiltere’nin Kiev Büyükelçisi Mel Simmons’ın "ciddi güvenlik durumu" nedeniyle Ukrayna’yı terk ettiği açıklandı.
20.45: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 7 Mart itibarıyla Ukrayna'da sağlık çalışanlarına yönelik 16 saldırı yapıldığını duyurdu. Saldırıların 24 Şubat-3 Mart arasında gerçekleştiği belirtildi. DSÖ'ye göre en az dokuz sağlık çalışanı hayatını kaybetti, 16 kişi de yaralandı.
20.40: ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Rusya lideri Putin'in Ukrayna çevresine yığdığı güçlerin neredeyse yüzde 100'ünü ülke içine konuşlandırdığını aktardı. Putin Ukrayna işgali öncesi 150 bini aşkın askeri sınıra dizmişti. ABD'li yetkili, Rusya'nın Ukrayna hedeflerine 625 füze attığını da sözlerine ekledi.
20.12: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yaptırımlara rağmen Rusya’dan doğal gaz ve petrol alımıyla alakalı eleştirilere cevap vererek, “Rusya'dan gelen doğal gaz ve petrol ürünlerini bilinçli olarak yaptırımlardan muaf tuttuk” dedi.
19.56: Ukrayna ordusu, Rus ordusuna ait konvoyları hedef almaya devam ediyor. Rus ordusuna yakıt ikmali sağlayan konvoy, Çernihiv bölgesinde yer alan Pryluky’da Ukrayna ordusu tarafından imha edildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, konvoydaki araçların tamamen kullanılamaz hale geldiği görüldü.
19.48: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları ve kentlerdeki çatışmalar devam ederken, güncel durum ile ilgili Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov açıklamalarda bulundu. Rus birlikleri tarafından bazı yerleşim alanlarında kontrolün sağlandığını söyleyen Konaşenkov, bazı kentlerde insani koridorların oluşturulması için ateşkes rejimi uyguladıklarını belirtti. Konaşenkov, “Bugün, Moskova saatiyle 10.00’dan itibaren sivillerin tahliyesi için ‘ateşkes rejimi’ çerçevesinde operasyonlar tamamen durdu. Dün Mariupol’den kaçmayı başaran sivillere göre milliyetçilerin kontrol altında tuttuğu kentlerde koşullar oldukça zor. İnsanlar bodrumlarda saklanıyor, elektrik ve doğalgaz olmadığı için yemekler sokaklarda yakılan ateşlerde pişiriliyor. Milliyetçiler evlerini terk etmeye çalışan sivillere ateş ediyor. Savaşçılarımız bu milliyetçi grupları dağıtıyor” dedi.
19.47: Rusya, ABD fonlarıyla Ukrayna’nın bazı kentlerinde yasaklı biyolojik ve kimyasal laboratuvarlar kurulduğunu, Ukrayna ve ABD'nin Biyolojik Silahlar Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini iddia etti.
19.16: Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev’e ve Jitomir şehrine füze saldırıları devam ediyor.
19.08: Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerenin 3’üncü tur görüşmesi devam ederken, Ukrayna’nın bazı kentlerinde Rusya ve Ukrayna orduları arasındaki çatışmalar da sürüyor. Odessa Askeri Karargahı Sözcüsü Sergey Bratcuhk, Odessa’da bir Rus gemisini batırdıklarını öne sürdü.
18.37: Ukrayna’nın liman kentlerinden Herson’da Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini protesto eden sivilleri dağıtmak için Rus askerleri havaya ateş açtı.
18.20: Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Hollanda Başbakanı Mart Rutte ile Londra'da ortak basın toplantısına katıldı. Kanada lideri, Moskova Yönetimi'nin Ukrayna işgali nedeniyle Rus liderliğine yakın 10 kişiye yeni yaptırımlar getirileceğini duyurdu. Yaptırım uygulanacaklar arasında eski ve mevcut üst düzey hükümet yetkilileri, oligarklar ve Rus liderliğine destek veren isimler bulunuyor. Trudeau, basın toplantısında, yaptırım uygulanacak isimlerin hapisteki muhalif lider Aleksey Navalnı tarafından derlenen bir listeden alındığını ifade etti.
17.48: Ukrayna Tarih ve Kültür Anıtlarını Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Olha Rutkovska, saldırıların şiddetli yaşandığı Jitomirin Vyazivka köyünde bulunan 150 yıllık tarihi kilisenin tahrip olduğunu duyurdu. 1862 yılında yapılan kilisenin büyük bir bölümü hasar gördü.
17.20 : Rusya-Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerelerin üçüncü turu, Belarus'un Brest kentinde başladı.
İkinci tur görüşme Belarus'un Brest şehrinde 3 Mart'ta gerçekleşmişti. Orada da sivillerin tahliyesi için ortak insani koridor oluşturulması konusunda görüş birliğine varılmış, sivillerin tahliyesinde olası geçici ateşkes konusunda mutabık kalınmıştı.
17.18 : Ukraynalı müzakereci Podolyak, Rusya'yı Pazartesi günü sivillere yönelik saldırıları durdurmaya çağırdı. Twitter'dan açıklama yapan Podolyak, "Birkaç dakika içinde, sivillere yönelik geniş çaplı şiddetin bir argüman olduğuna ciddi şekilde inanan bir ülkenin temsilcileriyle konuşmaya başlayacağız. Durumun böyle olmadığını kanıtlayın" ifadelerini kullandı.
17.16 : Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü, Rusya'nın işgalinden kaçan 1,7 milyondan fazla Ukraynalı'nın şimdiye kadar Orta Avrupa'ya geçtiğini ve binlerce kişinin daha sınırları aştığını açıkladı.
Orta Avrupa'nın en büyük Ukraynalı topluluğuna sahip olan Polonya, çatışmanın başladığı 24 Şubat'tan bu yana 1 milyondan fazla Ukraynalı mülteciye kapılarını açtı.
17.10 : RIA Novosti haber ajansına göre, Nissan Rusya'nın St Petersburg kentindeki fabrikasında önümüzdeki günlerde çalışmayı durduracağını açıkladı. Nissan, daha önce de Rusya'ya araç ihracatını askıya aldığını ve "daha fazla zorluğun" yerel üretimin durmasına ve kesintilere yol açmasını beklediğini belirtmişti.
17.05 : Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rus bombardımanının sivil tahliyeleri ve insani yardım sağlanmasını engellediğini açıkladı. Bakanlığın açıklamasında ayrıca Rus güçlerinin Kiev ve Mariupol'da olmak üzere, şehirlere füze ateşlemeye devam ettiğini ifade etti.
16.45: Ukrayna'nın Irpin kenti belediye başkanı, sivilleri tahliye edilme sürecinin ilerlediğini ve herhangi bir bombalama olmadığın bilgisini paylaştı.
16.18 : Boeing firması Rusya'dan titanyum satın alımını askıya aldığını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, birkaç yıl önce alınan kararla farklı kaynaklardan mal temin edilmeye başlandığı ve hali hazırdaki envanterlerinin uçak yapımı için yeterli olduğu belirtildi.
15.44 : Ukrayna donanması, Odessa bölgesini savunan Ukrayna gemilerinin bir Rus gemisini vurduğunu duyurdu.
15.40 : Rusya lideri Putin, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile Ukrayna krizini masaya yatırdı. Putin, Avrupa'nın Kiev yönetimine insani yasalara saygı göstermesi için baskı yapması gerektiğini söyledi.
15.30 : Bölge Valisi Vitaliy Kim Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna kuvvetlerinin Ukrayna'nın güneyindeki Mykolayiv bölgesinde bulunan havaalanını Rus güçlerinden geri aldığını söyledi. Televizyondan yaptığı açıklamada Kim, "Yollar açık, köprüleri biz kontrol ediyoruz, Mykolayiv'i (şehir) ve diğer kasabaları güvenle terk edebilirsiniz" dedi.
15.00 : Macaristan, Başbakan Viktor Orban tarafından imzalanan ve Pazartesi günü resmi gazetede yayınlanan bir kararnameye göre, NATO birliklerinin batı Macaristan'da konuşlandırılmasına ve topraklarından diğer NATO üye ülkelerine silah sevkiyatına izin verildi. Ancak kararname, Macaristan'ın topraklarından Ukrayna'ya ölümcül silahların sevkiyatına ise izin vermiyor.
14.50 : Kremlin Sözcüsü, "Eğer Kiev taleplerimizi karşılarsa operasyonları o anda durdurabiliriz. Ukrayna, Kırım'ın Rusya'ya ait olduğunu, Donetsk ve Lugansk'ın bağımsız olduklarını tanımalı. Eğer bu şartlar karşılanır ise Rus ordusu operasyonunu o an durdurur" dedi. Rusya Savunma Bakanlığı ise, Ukrayna'nın insani koridor anlaşmasına uymadığını öne sürdü. Ukrayna heyeti, görüşmelerin 17.00'da başlayacağını belirtti.
14.16 : Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 10 Mart perşembe günü Rus mevkidaşı Lavrov ve Ukraynalı mevkidaşı Kuleba ile görüşme yapacağını açıkladı. Çavuşoğlu şunları söyledi: "Çatışmadan önce temaslarımızı kesmeden sürdürdük. Savaşın ardıdnan bu çabamızı daha da artırdık. Dün Lavrov ve Kuleba Antalya'daki toplantıya katılacaklarını bildirdi. Benim de yer almamı istediler. 10 mart Perşembe günü bu toplantıyı gerçekleştireceğiz ve dönüm noktası olmasını arzu ediyoruz. İyi niyetle çatışmların durulması ve kalıcı bir barış için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
14.15 : Birleşmiş Milletler, Ukrayna'dan kaçan göçmenlerin sayısını güncelleyerek 1,7 milyon sivilin ülke dışına çıktığını duyurdu.
Bu rakam, Rusya'nın işgal hareketinin başladığı 24 Şubat'tan bu yana ülkeden kaçan göçmenlerin sayısı. Avrupa Birliği, kısa süre içinde 4 milyon kişinin ülkeden çıkmaya çalışabileceğini tahmin ediyor.
Peki ülkeden kaçmayı başaranlar nereye gidiyor?
Çoğunlukla Polonya, Moldova, Romanya, Macaristan ve Slovakya gibi komşu ülkelere kaçan göçmenlerin bir kısmı, buralardan Batı Avrupa ülkelerine geçmeye çalışıyor. Ancak diğer ülkelere geçenlerin sayısıyla ilgili henüz teyit edilmiş bilgi yok.
Çok az sayıda Ukraynalının da Rusya ve Belarus'a geçtiği biliniyor.
14.10 : Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, uluslararası toplumdan ülkesine savaş uçağı temin etmesini istedi. Rusya'dan petrol, petrol ürünleri ve diğer alanlarda ithalatın durdurulması çağrısı da yapan Zelenskiy, "Ukrayna işgali devam ederse ve Rusya Ukrayna ile ilgili planlarından vazgeçmezse, barış uğruna yeni bir yaptırım paketine ihtiyaç doğar" diye konuştu.
14.00 : Rusya, Moskova'ya 'dost olmayan' ülkelerin listesini resmen onayladı. Listede Avrupa Birliği'ne (AB) üye tüm ülkelerin yanı sıra ABD ve Ukrayna var. Ayrıca, Avrupa kıtasındaki diğer hasım ülkeler tüm Birleşik Krallık, Karadağ, İsviçre, Arnavutluk, Andorra, İzlanda, Liechtenstein, Monaco, Norveç, San Marino ve Kuzey Makedonya.
Kuzey Amerika'dan Kanada, Asya'dan Japonya, Güney Kore, Singapur ve Tayvan, Okyanusya'dan ise Avustralya, Yeni Zelanda ve Mikronezya Rusya'nın listesinde kendisine yer buldu.
13.55 : Ukrayna'nın Başbakan Yardımcısı Irina Vereshchuk, Rusya'nın dört farklı şehirden önerdiği altı tahliye rotasının 'kabul edilemez' olduğunu söyledi.
Sadece Mariupol ve Sumi'den önerilen tahliye rotalarının Ukrayna'nın farklı şehirlerine çıktığını; diğerlerinin Rusya ve müttefiki Belarus'a çıktığını belirten Vereshchuk, "Bu, insani koridor açmanın kabul edilemez bir yolu" deyip ekledi: "Vatandaşlarımız Kiev'den çıkıp sonrasında Rusya Federasyonu'na götürülmek üzere Belarus'a geçmeyecek."
Vereshchuk, ABD, İngiltere ve Fransa'ya da insani koridorlar oluştururken yardımcı olma çağrısı yaptı.
Rusya'nın önerisi, Harkov, Kiev, Mariupol ve Sumi kentlerinden sivillerin tahliyesi için saat 10.00'dan itibaren koridorların açılmasını içeriyordu. Rus RIA ajansının yayınladığı haritalara göre Kiev'den açılan koridor Belarus'a yönlendirilirken, Harkov'dekilerin sadece Rusya'ya geçişi mümkün olacak.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'nin sözcüsü, Rusya'nın girişimini 'tamamen ahlak dışı' olarak nitelendirerek, Moskova'yı 'insanların acısını bir televizyon şovu için kullanma çabası' içinde olduğu gerekçesiyle eleştirdi. Sözcü, "Bu insanlar Ukrayna vatandaşı ve Ukrayna içinde tahliye edilme hakkına sahip olmalılar" dedi.
13.10 : ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Litvanya'da yaptığı konuşmada "Uçaklar teyakkuzda bekliyor, Rusya üzerindeki baskıyı artıracağız" dedi. Blinken NATO'nun savunma pozisyonunu sürekli olarak gözden geçirdiğini ve daha fazla kalıcı sevkiyat seçeneğinin masada olduğunu vurguladı.
13.00 : RIA haber ajansı, Rus heyetinin Ukrayna heyetiyle görüşmek üzere Belarus'un Brest şehrine vardığını bildirdi. Rus devlet televizyonu görüşmelerin TSİ 15:00'da başlayacağını açıkladı.
12.45 : Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'nın bombardımanının devam etmesi durumunda ülkeyi terk eden Ukraynalıların sayısının 5 milyonu bulabileceğini kaydetti.
Ukraynalı sığınmacıları kabul edecek ülkelere yardım için tüm kaynakların seferber edilmesi gerektiğini vurgulayan Borrell, "Daha fazla okula, daha fazla kabul merkezine, her şeyin daha fazlasına ihtiyacımız var" dedi.
AB yetkilisi, Rusya'yı diplomatik olarak destekleyen ya da Moskova'yı eleştirmekten kaçınan ülkelere yardım harcamalarının da gözden geçirilmesini istedi.
12.40 : Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat'ta başlayan işgalde bugüne kadar 11 binden fazla Rus askerinin öldürüldüğünü açıkladı. Resmi açıklamaya göre, 46 uçak, 68 helikopter, 290 tank, 999 zırhlı araç, 117 topçu sistemi, 454 araç, 60 yakıt tankı ve 7 insansız hava aracı etkisiz hale getirildi.
Rus tarafı ise bugün yaptığı açıklamada Ukrayna hava kuvvetlerine ait üç adet SU-27 ve bir adet SU-25 tipi olmak üzere dört savaş uçağı ile iki helikopter ve 8 adet insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü savundu.
12.10 : Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Çin ile Rusya arasındaki ilişkilerin hala çok güçlü olduğunu vurgulayarak, "İki halk arasındaki dostluk kaya gibi sağlamdır ve gelecekteki iş birliği alanları son derece geniştir" dedi.
Yıllık basın toplantısında Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını kınamaktan ve 'işgal' olarak nitelendirmekten kaçınan Vang, Batılı ülkelerden Rusya'nın 'meşru güvenlik endişelerine' saygı göstermelerini istedi.
Ukrayna'daki durumun karmaşık nedenlere dayandığını ve bir gecede oluşmadığını belirten Çin Dışişleri Bakanı, "Karmaşık sorunların çözümü, yangına körükle gitmek ya da ayrılıkları güçlendirmekten ziyade sükunet ve mantık gerektirir" diye konuştu.
Bazı güçlerin Çin-AB ilişkilerinde istikrar istemediğini ve Çin'i tehdit olarak göstermeye çabaladığını söyleyen Vang, Avrupa Birliği'nin soğuk savaşa karşı çıkma noktasında Çin'e katılmasını beklediklerini kaydetti.
11.55 : Ukrayna ordusu, ülkenin doğusundaki Chuhuiv şehrini Rus işgalcilerden geri aldığını bildiriyor. Facebook sayfasında güncelleme yapan Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, şehrin kurtarılması sırasında Rus birliklerinin büyük kayıp verdiğini de aktarıyor.
Chuhuiv'de öldürülenler arasında, yüksek rütbeli iki Rus komutan da bulunuyor. Ukrayna'nın açıklaması, henüz bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmış değil.
31 bin nüfuslu Chuhuiv, Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkov'un yaklaşık 35 kilometre uzağında. Chuhuiv, bir haftadır Rus güçlerinin yoğun bombardımanı altındaydı.
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, ayrıca Karadeniz'de bir Rus savaş gemisinin çoklu roketatar sisteminden fırlatılan füzelerle batırıldığını aktarıyor. Odesa kıyılarında vurulan Rus devriye gemisi, Project 22160 sınıfı Vasily Bykov.
Yerel medya, geminin Odesa'nın güneyindeki Chernomorsk açıklarında hedef alındığını yazdı. Rus savaş gemisinin vurulduğu yönündeki iddialar da henüz bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmış değil.
11.15 : Rusya ve Ukrayna’nın insani koridorlar oluşturmak için üçüncü kez uzlaştığı ateşkesin detayları gelmeye başladı.
Sivillerin tahliye edileceği bu koridorlar, Rusya’nın RIA Novosti haber ajansına göre Rusya ve Belarus’a açılıyor. Yani Rusya’nın saldırılarından kaçmak isteyen siviller ateşkesten faydalanmak isterse bu iki ülkeye gidebilecek.
Kiev’den açılan koridor, savaşta Rusya’nın en büyük ortağı ve topraklarından askerlerin de geçmesine izin veren Belarus’a ulaşırken Harkov’dan açılacak koridor da Rusya’ya çıkacak.
AFP’ye göre Mariupol ve Sumi’den açılacak koridorlar ise Ukrayna’nın diğer şehirlerine ve oradan talep edilirse yine Rusya’ya ulaşacak.
Ukrayna Başkanlık ofisi başdanışmanı, Moskova'yla tahliye görüşmelerinin sürdüğünü ancak Rusya'nın ordusunun ilerleme sağladığına inandığı sürece, insani koridorların pek mümkün olmadığını belirtti.
Başkanlık sözcüsü, Rusya'nın insani koridorlarla ilgili tavrının 'tamamen ahlaksızca' olduğunu söyledi ve Ukraynalı vatandaşların, ülke üsınırlarını terk etme hakkına sahip olması gerektiğini vurguladı.
Rusya Savunma Bakanlığı, tahliyeler için Ukrayna'da altı tane insani koridor açılacağını açıkladı.
BBC'nin Kiev'deki muhabiri James Waterhouse da, Rusya Savunma Bakanlığı'nın dört şehirden yerel saatle sabah 9'da başlayacak olan ateşkesi duyurduğunu yazdı ve rotaların Rusya ve Belarus'a ulaştığını bildirdi.
Waterhouse, kararın Pazar günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında geçen teleofn görüşmesi sonrası verildiğini de belirtti.
Pazar günü Vladimir Putin’i arayarak insani koridorlar açma çağrısında bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, bu koridorların Rusya veya Belarus’a açılmasını talep ettiğine dair iddiaları yalanladı.
Fransız haber kanalı BFMTV’ye konuşan Elysee Sarayı kaynakları, "Fransa Cumhurbaşkanı, Vladimir Putin ile görüşmesi sonrası Rusya’ya koridor açılmasını talep de kabul de etmemiştir. Cumhurbaşkanı, sivil nüfusun çıkmasına ve yardım ulaşmasına izin verilmesi konusunda ısrarcı olmuştur. Bu, Putin’in hikayeyi kendi açısından anlatması için, Ukraynalıları saldırgan ve kendi ülkesini herkese kaçış alanı sağlayan bir ülke olarak göstermek için bulduğu yeni bir yöntem" açıklaması yaptı.
10.10 : Polonya, 24 Şubat'ta başlayan Rus işgalinden bu yana 1 milyon 67 bin Ukraynalının savaştan kaçarak ülkeye geldiğini açıkladı.
10.05 : İngiltere Savunma Bakanlığı, bu sabah paylaştığı bilgi notunda Rusların Ukrayna'daki iletişim altyapısını hedef alabileceğini bildirdi. İngiltere'ye göre, dehşet saçan Ruslar özellikle Ukraynalıların güvenilir bilgi ve haberlere ulaşmasını engellemek istiyor.
10.00 : Rusya'nın bu sabah ilan ettiği geçici ateşkesin an itibarıyla başlaması gerekiyor. Hafta sonu başta stratejik liman kenti Mariupol olmak üzere sivillerin tahliyesi Rus işgal güçlerinin bombardımanı nedeniyle gerçekleştirilememişti. Başkent Kiev'den ayrılmayı deneyen siviller de yine Ruslar tarafından vurulmuş, bir anne ve iki çocuğu hayatını kaybetmişti.
Henüz Ukrayna tarafının bir açıklama yapmadığı yeni ateşkes, başkent Kiev, Harkov, Mariupol ve Sumi şehirlerini kapsıyor.
09.55 : Rusya ile Ukrayna müzakerelerinin üçüncü turunun bugün yapılması bekleniyor. Ancak Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'nın askerden arındırılması ve nötr bir statüye kavuşturulmasının da aralarında bulunduğu tüm şartlarının Kiev yönetimi tarafından kabul edilmesini ön koşul olarak masaya sürmesi nedeniyle, müzakere sürecinden sonuç çıkması beklenmiyor.
09.50 : Ukrayna'nın ikinci büyük kenti Harkov'da gece boyu devam Rus bombardımanında en az sekiz kişi hayatını kaybetti. Yerel kaynaklar, 11 evin tamamen yok olduğu yoğun hava saldırılarında Harkov şehir merkezinde 21 büyük yangın çıktığını belirtiyor.
AFP, saldırılarda üniversiteye ait bir spor kompleksi ile çok katlı bir binanın hedef alındığını aktarıyor.
09.45 : Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Facebook'tan yayınlanan mesajında Rus işgalcilerin başkent Kiev'e bir saldırı düzenlemek için 'tüm kaynaklarını topladığı' uyarısında bulundu. Pazar günü Kiev'in çevresinde şiddetli çatışmalar yaşandı, Rus birlikleri Kiev yakınlarındaki İrpin ile Buça'da kontrolü ele geçirmeyi denedi.
Gönüllülerden oluşan birliğin bir üyesi AFP haber ajansına yaptığı açıklamada Rus ordusunun kente ilerlediğinin fark edilmesi halinde Kiev'i batıya bağlayan son köprünün havaya uçurulacağını söyledi, "Yukarıdan bir emir alırsak ve Rusların yaklaştığını görürsek o köprüyü imha edeceğiz" dedi. Ukraynalılar, muhtemel bir patlamayla olabildiğince çok sayıda Rus tankının yok edilmesini planlıyor.
09.35 : Rus ordusunun bugüne kadar Ukrayna işgalinde 10 savaş uçağı, iki insansız hava aracı, 10 helikopter, 21 karadan havaya ateşlenen füze sistemi, 120 tank, 45 top, 17 çoklu roketatar sistemi, 79 zırhlı muharebe aracı, 121 piyade saldırı aracı, ve 49 zırhlı personel taşıyıcı kaybettiği bildiriliyor.
08.20 : Rus medyası, yerel saatle 10.00'dan itibaren işgalci askerlerin ellerini tetikten çekip birçok Ukrayna şehrinde insani koridor açacağını bildiriyor. Ancak, hafta sonu Rus işgalcilerin açtığı ateş nedeniyle sivillerin tahliyesi gerçekleştirilemedi.
Rus medyası, söz konusu insani koridorların Fransa lideri Emmanuel Macron'un isteği üzerine Kiev, Harkov, Mariupol ve Sumi gibi şehirlerde açılacağını aktarıyor.
Ukrayna tarafından ilan edilen ateşkese dair herhangi bir açıklama henüz yok.
08.10 : ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington yönetiminin Avrupalı ortaklarıyla Rus petrolüne ithalat yasağı getirmeyi görüştüğünü açıkladı. Söz konusu açıklamanın ardından global petrol fiyatları neredeyse 140 dolar oldu. Almanya, Rusya'dan petrol yasağına karşı çıkıyor.
08.00 : Avustralya, halihazırda Rusya'yı Ukrayna işgali nedeniyle kınamayan Çin'in Vladimir Putin'e karşı yükselen küresel harekete katılması gerektiğini açıkladı. Avustralya Başbakanı Scott Morrison, işgalle birlikte Pekin yönetiminin artık tarafını seçmek için zamanın geldiğini kaydetti.
Morrison'a göre, Ukrayna'daki korkunç savaşı bitirmek için Çin'den daha fazla etki edebilecek bir ülke yok.
07.55 : Azak Denizi kıyısındaki stratejik Mariupol kentinde ikinci gün de tahliyeler Rus işgalcilerin topçu ateşleri nedeniyle gerçekleşemedi. Kentte yaklaşık 200 bin sivil çatışma alanının dışına çıkarılmayı bekliyor.
Şehirde 5 gündür su ve elektrik yok. İçme suyu ve gıdanın da hızla azaldığı bildiriliyor.
27 yaşındaki internet teknolojileri uzmanı Maxim, büyük anne ve babasına baktığı daireye, tahliye sırasında başlayan bombalamadan kaçan yaşlı ve çocukları da aldığını anlatıyor. Maxim evde içme suyu kalmadığını, tek su kaynağının, sular gitmeden doldurduğu küvette olduğunu söylüyor. Maxim sokakta cesetler gördüğünü de söylüyor.
Donetsk ve Kırım hattını karadan birbirine bağlayan şehir, Rusların en önemli hedeflerinden birisi. Ayrıca, Mariupol'ün el değiştirmesi Azak Denizi'ni tamamen bir Rus denizi haline getirecek.
07.50 : Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Ukrayna'daki şehir savaşlarında yararlanmak için Kremlin'in Suriyeli savaşçıları bu ülkeye götürmeye hazırlandığını yazdı.
ABD'li yetkililere dayandırılan haberde, söz konusu Suriyelilerin bir kısmının Ukrayna'ya götürülmek üzere Rusya'da bekletildiği bildiriliyor.
Deyr ez Zor şehrinde yayınlayan bir gazete, Suriyeli gönüllülere, 200 ila 300 dolar arasında maaş önerildiğini yazdı. İş ilanında, Ukrayna'da güvenlik olarak çalışılacağı belirtiliyor.
Kremlin'in, Suriye iç savaşı sırasında şehir çatışması tecrübesi kazanan bu savaşçılardan, bu alanda yararlanmak istediği yazılıyor.
Ukrayna saflarında savaşmak üzere de bir yabancı askerler birliği kurulmak istendiği biliniyor.
07.45 : Pentagon'dan üst düzey bir yetkili, Rusya'nın işgalin başlangıcından bu yana Ukrayna'ya yaklaşık 600 füze fırlattığını söyledi. Aynı yetkiliye göre, işgalden önce 170 bin askerini sınıra yığan Vladimir Putin, söz konusu güçlerinin yüzde 95'ini Ukrayna'ya soktu.
07.40 : Video paylaşım uygulaması TikTok ve içerik platformu Netflix de Rusya'yı cezalandıran şirketler arasına girdi.
Netflix işgali protesto amacıyla Rusya'daki servislerini durdurma kararı aldığını duyurdu.
2016 yılından bu yana bu ülkede faliyet gösteren Netflix'in 1 milyon kadar üyesi bulunuyordu.
36 milyon Rus abonesi olan TikTok ise canlı yayın özelliğinin Rusya için devre dışı bırakıldığını duyurdu. Yeni içerik yüklemek de mümkün olmayacak.
Şirket bu adımın, Kremlin'in sahte haber yasası sonrası aldığını açıkladı.
Sahibi Çinli olan TikTok'un dünya çapında bir milyara yakın kullanıcısı bulunuyor.
07.30 : Rus jimnastikçi Ivan Kuliak hakkında, uluslararası bir yarışmada taktığı savaşı yanlısı sembol nedeniyle soruşturma açıldı.
Katar'da cumartesi günü yapılan yarışmada dereceye giren Kuliak podyuma, 'Z' işaretli mayo ile çıktı.
20 yaşındaki sporcu ile aynı yarışmada altın madalyayı ise Ukraynalı sporcu Illia Kovtun aldı.
Uluslararası Jimnastik Federasyonu, Kuliak'ın 'şoke edici davranışı' ile ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.
Z harfi, Rusya'nın Ukrayna işgalinin sembolü haline gelmiş durumda.
Ancak Rus askeri araçları üzerine çizilen bu harfin tam olarak ne anlama geldiği bilinmiyor.
Bazıları bunun Batı anlamındaki Zapad kelimesinden geldiği görüşünde. Rusya geçen yıl 'Zapad 2021' isminde büyük bir askeri tatbikat gerçekleştirdi.
Belarus ve Rus atletler, bu hafta sonu bitimiyle uluslararası yarışmalardan men edildi.
07.25 : ABD Senatosundaki önemli Cumhuriyetçi isimler arasında olan Marco Rubio, Ukrayna'da uçuşa yasak bölge ilan etmenin 3. Dünya Savaşı ile sonuçlanabileceğini söyledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve çok sayıda Ukraynalı isim, ülke hava sahasının Rusya hava kuvvetlerine kapatılması çağrısı yapıyor.
Askeri bağlamda uçuşa yasak bölge, genellikle saldırılar ya da hava istihbarat faaliyetlerinden korunmak amacıyla yasaklı bölgeye uçakların girişinin engellenmesi anlamına geliyor.
ABD Senatosu İstihbarat Komisyonu'ndaki en kıdemli Cumhuriyetçi isim olan Senatör Rubio, CNN'e yaptığı değerlendirmede, uçuş yasağının "Rusya Federasyonu'na ait uçakları düşürme kararlılığı" anlamına geldiğini söyledi.
Rubio, bunun sonucunun 'Üçüncü Dünya Savaşı' olacağını da savundu.
Ancak aynı programda konuşan Demokrat Senatör Joe Manchin, uçuşa yasak bölge ilanının da "masada olması gerektiğini" söyledi.
1991 yılında Birinci Körfez Savaşı sonrasında ABD ve müttefikleri Irak'ta, Saddam Hüseyin'in itaatsiz bulduğu etnik ve dini nüfusa yönelik saldırılarını engellemek amacıyla, güneyde Şii nüfusun, kuzeyde Kürt bölgesel yönetiminin semalarında iki uçuşa yasaklı bölge ilan ettiler.
07.20 : Rusya genelinde Pazar günü yapılan protestolarda gözaltına alınanların sayısının 5 bine yaklaştığı değerlendiriliyor.
OVD-Info isimli sivil toplum örgütünün değerlendirmesine göre, protestolar 60 şehirde gerçekleşti.
Rus Ria haber ajansının, İçişleri Bakanlığı verilerine dayandırdığı bilgiye göre, yalnızca Moskova'da 1700 kişi gözaltına alındı.
Amerikan ABC televizyonu muhabiri James Longman, Moskova merkezinde ağır bir polis ablukasının olduğunu, çok sayıda genç Rus'un slogan atmadan şehir merkezinde yürüyerek pasif bir direniş yaptığını kaydediyor.
OVD-Info'nun verilerine göre, son 11 günde 10 binden fazla kişi Rusya genelinde gözaltına alındı.
Sivil toplum örgütünün Gürcistan'da bulunan sözcüsü Maria Kuznetsova, askeri bir sansürün uygulamaya koyulduğunu savundu.
Ülke genelinde savaş karşıtı protestolar yasaklanmış durumda.
Ukrayna'da yaşananlar ile ilgili Kremlin anlatımı dışında haber paylaşımı yapanlar da "sahte haber” yasası kapsamında 15 yıl hapis tehdidi ile karşı karşıya bırakılıyor.
07.15 : Kiev'e yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Irpin'de, sivil halk tahliye sırasında bombardırman arasında kaldı. Savaştan kaçan anne, baba ve iki çocukları topçu ateşinde hayatını kaybetti.
Birleşmiş Milletler'in Pazar günü yaptığı açıklamaya göre, işgalin 11'inci gününde 20'si çocuk 364 sivil hayatını kaybetti.
BBC Ortadoğu editörü Jeremy Bowen da Irpin'den kaçış sırasında kentteydi.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, sivil kayıplarının, hava saldırıları ve top ve füze sistemleri dahil bombardıman ile gerçekleştiğini duyurdu.
Ancak girilemeyen çatışma bölgelerinde de ölüler ve yaralılar bulunduğu belirtilen açıklamada, gerçek sayısının "muhtemelen çok daha yüksek olduğu” ifade edildi.
Kremlin, sivil yerleşimlere saldırı yapıldığı haberlerini yalanlıyor.
Şu ana dek ülkede 1.5 milyondan fazla kişi ülke içinde ya da dışında mülteci konumunda bulunuyor.
07.00 : Rusya'nın Ukrayna işgalinde yaşanan gelişmeleri dakika dakika canlı blogla aktarıyoruz.