DünyaNepal’de Maocular, Kralın tahttan küçük düşürücü bir şekilde indirilmesini istemiyor

Nepal’de Maocular, Kralın tahttan küçük düşürücü bir şekilde indirilmesini istemiyor

19.04.2008 - 19:24 | Son Güncellenme:

Nepal’de kurucu meclis seçiminden zaferle çıkan Maocuların lideri Praçanda, Kralın saraydan şerefiyle ayrılmasına izin verilmesi, küçük düşürücü bir şekilde tahttan atılmaması gerektiğini söyledi.

Nepal’de Maocular, Kralın tahttan küçük düşürücü bir şekilde indirilmesini istemiyor

         Eski gerilla lideri Praçanda, basına yaptığı açıklamada, "Tarihte hükümdarların kafası uçurulmuş veya ülkelerinden kaçmak zorunda kalmışlardır. Nepal’de bunun olmasına izin vermeyelim" dedi.
         Praçanda, "Tahtı bıraktıktan sonra Kralın işlerini ve diğer faaliyetlerini sürdürmesine ve hatta gelecekte arzu ederse politikaya girmesine izin verilmeli" diye konuştu.
         Kurucu Meclisin mayısta yapılması panlanan ilk oturumunda, barış anlaşmasında öngörüldüğü gibi monarşinin kaldırılacağını belirten Praçanda, "Bunu başaramazsak Nepal bir başka krize sürüklenir" dedi.
         Praçanda, tahtan inmeye ikna etmek için Kral Gyanendra ile bizzat görüşmek istediğini belirterek, "Kralın halkın iradesini anlaması ve buna saygı göstermesi, sarayı kendi rızasıyla terketmesi gerektiğini" söyledi.
         Monarşiye karşı 10 yıl gerilla savaşı veren Maocular, 2006’da belli başlı siyasi partilerle barış anlaşması imzaladılar. İç savaş sırasında 13 bin kişi hayatını kaybetti.
         Maocular, 10 nisanda yapılan Kurucu Meclis seçimlerinde şaşkınlık yaratan beklenmedik bir başarı kazandılar.
         Eskiden çay ve tütünden kumarhanelere kadar çeşitli alanlarda faaliyet gösteren bir işadamı olan Kral Gyanendra, 2001’de, veliaht prensin 9 kişiyi öldürdüğü saray katliamından sonra tahta geçmişti.
         Oy sayma işleminin hala devam ettiği kurucu meclis seçim sonuçlarının gelecek hafta açıklanabileceği belirtiliyor. Kurucu Meclis anayasa hazırlayacak ve siyasi yapıyı beylirleyecek önemli kararlar alacak.