Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye, Lübnan’daki vatandaşlarının tahliyesine yönelik gerekli hazırlıklarını tamamladı. Havadan tahliye için Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Koca Yusuf adıyla anılan A400M ve C130 uçakları; denizden tahliye için iki çıkarma gemisi Mersin Limanı’nda talimat bekliyor

Lübnan’dan tahliye hazırlıklarına Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın İsrail tarafından hedef alınmasından önce başlandı. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları olası bir tahliye harekatı kapsamında ön planlama ve hazırlıkların yapıldığı bilgisini paylaşmıştı.

Haberin Devamı

Lübnan’dan tahliyeler için hazırlıklar tamam

Edinilen bilgilere göre, Türkiye havadan ve denizden tahliye planlarını hazırladı. Bu çerçede havadan tahliye için Koca Yusuf olarak bilinen A400M uçakları ile C130 Herkül olarak anılan tahliye uçakları görev emri bekliyor. Denizden tahliye için de Mersin’de iki LST gemisi (çıkarma gemileri) hazır bekletiliyor. Tahliyenin denizden yapılması ve gerekli görülmesi halinde bu gemilere savaş gemilerinin de refakat etmesi planlanıyor. Çıkarma gemileriyle bir seferde yaklaşık 2 bin-2 bin 500 kişinin tahliye edilmesi mümkün. Bu gemiler 6 Şubat depremlerinden sonra Hatay’a intikal ettirilerek hızla hastaneye çevrilmişti. Denizden tahliyelerde Beyrut Limanı ile bu limanın kuzeyindeki Trablusşam limanının kullanılacağı kaydediliyor.

27 bin kişi civarında

Milliyet’e bilgi veren kaynaklar, Lübnan’da 13 bin civarında resmi kayıtlı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu ancak kaydı bulunmayanlarla birlikte bu rakamın 27 bin civarında olduğunun tahmin edildiğini belirttiler. Lübnan’da yaşayan vatandaşların bir kısmının orada on yıllardır yerleşik olan Arap asıllı Türkiye vatandaşları olduğunu kaydeden kaynaklar, tahliye operasyonunun büyüklüğünün, Lübnan’dan ayrılmak isteyenlerin sayısına bağlı olacağını vurguladılar.

Dışişleri Bakanlığı, 20’ye yakın ülke ile de tahliye konusunda birlikte hazırlık yürütüldüğünü açıklamıştı. Bu ülkelerin bir kısmının Lübnan’da çok sayıda vatandaşı olan ve kendi imkânları ile tahliyeleri deniz ya da havayoluyla gerçekleştirmek isteyen ülkeler olduğu öğrenildi. Bu ülkelerin liman ya da hava sahası kullanım talepleri olduğu ve bu konuda iş birliği yapıldığı belirtilirken, ülkede az sayıda vatandaşı olan ve Türkiye’den onların da tahliyesinin sağlanmasını isteyen ülkeler bulunduğu kaydediliyor.

Haberin Devamı

Türkiye deneyimli

Türkiye tahliye konusunda en deneyimli ülkelerden biri. Bundan önce yürüttüğü birçok tahliye operasyonundaki başarısı nedeniyle başka ülkelerden de talep aldı. En son geçen yıl haziran ayında Sudan’da çıkan çatışmalardan sonra kapsamlı bir tahliye operasyonu gerçekleştirildi. Sudan’dan ayrılmak isteyen 1961’i Türk vatandaşı, toplam 2382 kişi tahliye edildi. En başarılı tahliye operasyonlarından bir diğeri 2011 yılında Libya’dan yapılan operasyon oldu. İç savaşın başlamasının ardından 15 bini Türk vatandaşı olmak üzere toplam 25 bin civarında kişi hava ve deniz yoluyla tahliye edildi. 24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle, bu tarihten 16 Ağustos 2022’ye kadar 18 binden fazla kişi tahliye edildi. Libya, Afganistan ve pandemi döneminde Çin’den gerçekleştirilen tahliyelerde, geniş coğrafyalarda birbirinden kilometrelerce uzaktaki vatandaşları için yerel bağlantılarını ve organizasyon kapasitesini kullanan Türkiye, operasyonları başarı ile tamamladı.

Haberin Devamı

Türk bayraklı gemiler için en yüksek güvenlik seviyesi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 30 Eylül itibarıyla, Lübnan limanları ve bu limanların açıklarında seyir yapan Türk bayraklı gemilerin Uluslararası Gemi ve Liman Tesisleri Güvenlik Kodu (ISPS) seviyesini en yüksek seviye olan 3’e yükselttiklerini bildirdi.

Bu kapsamda gemi kaptanının, gemideki sınırlandırılmış alanlarla ilgili güvenlik önlemlerini arttırabileceğini dile getiren Bakan Uraloğlu, “Gemide güvenlik olayına veya varsayılan güvenlik tehdidine yakın olan, erişimin yasaklandığı ek sınırlı alanlar belirlenebilecek, sınırlı alanların aranması sağlanabilecek ve tüm gemiye erişim sınırlandırılabilecektir” ifadelerini kullandı.

‘TSK’nın dahil edilmesi hayati’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, Dışişleri Bakanlığı’nın Lübnan’daki vatandaşları güvenli bir şekilde tahliye etmeye yönelik planlamalarını takdirle karşıladıklarını belirterek Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de bu sürece daha aktif şekilde dahil edilmesini istedi. Bağcıoğlu “Vatandaşlarımızın güvenliği ve tahliye sürecinin sorunsuz bir şekilde yürütülmesi için TSK’nın bu operasyonlara dahil edilmesi, sürecin başarıya ulaşmasında hayati rol oynayacaktır” dedi.