22.03.2023 - 17:28 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Geçtiğimiz hafta dünya basınına bomba gibi düşen görüntülerde Ukrayna işgalinin başlangıcından bu yana süper güçler arasındaki ilk sıcak temas yaşandı. Romanya'dan havalanan MQ-9 Reaper, Karadeniz semalarında ilerledi ve Kırım Yarımadası açıklarına ulaştı. Ancak uluslararası hava sahasındaki ABD drone'unun bu kez takipçileri vardı. Rusya'ya ait iki Su-27 savaş uçağı Amerikan insansız hava aracının peşine düştü.
40 dakika süren kovalamaca sırasında Rus jetleri MQ-9 Reaper'ın üstüne yakıt boşalttı ve en sonunda pervanesine çarparak insansız hava aracının kontrolünün yitirilmesine yol açtı. Drone'u Romanya'dan kumanda eden ABD ordusu, aracı Türkiye saatiyle 09.03'te Karadeniz'e düşürdü.
Moskova, Karadeniz'in dibindeki drone enkazını çıkarmaya çalışacağını duyurdu. Devlet televizyonuna konuşan Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patruşev Moskova'nın uçağı bulmaya çalıştığını doğruladı. Putin'in 'kara kutusu' olarak bilinen Patruşev, "Onu çıkarıp çıkaramayacağımızı bilmiyorum ama bunun yapılması gerekiyor" dedi.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise, günlük basın toplantısında Karadeniz'e çakılan Amerikan drone'una ait enkazın çıkarılma kararını Savunma Bakanlığı'nın aldığını söyledi. Peskov, "Bu ordunun inisiyatifinde. Eğer Karadeniz'deki güvenlik ve menfaatlerimiz için gerekli olduğunu düşünüyorlarsa, yaparlar" dedi.
ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, MQ-9'u aradıklarını söyledi ancak Rusya'nın kendilerinden önce davranması halinde 'yararlı istihbarat elde etme kabiliyetlerinin büyük ölçüde azalacağını' vurguladı.
Bu olaydan tam 1 hafta sonra ise Japonya, başbakanı Fumiyo Kişida, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ziyaret etti. Tam o sıralarda ise Rusya'dan resmen gövde gösterisi gibi görüntüler yayınlandı.
Rus ordusunun resmi televizyonu Zvezda, uzun menzilli iki stratejik füze uçağı Tu-95MS'in uluslararası sularda seyrettiğini aktardı. Yedi saat boyunca Japonya'ya gözdağı veren Tu-95MS'lere uçuş sırasında Su-30 Su-35S jetleri eşlik etti. Rusya Savunma Bakanlığı, stratejik bombardıman uçaklarının rutin bir uçuş yaptığını savundu.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Pazartesi günü Moskova'ya uçtu. İşgal sonrası Rusya'ya inen ilk lider olarak kayıtlara geçen Xi, Putin'e çıkan tutuklama kararı sonrası onunla görüşen ilk devlet başkanı olarak kayıtlara geçti.
Görüşme sonrası iki lider basın açıklamasında bulundu. Putin konuşmasında Çin’in 12 maddelik barış planının Ukrayna savaşının sonlanmasında temel alınabileceğini söyledi. Rus lider planının devreye girebilmesi için “Kiev ve Batı’nın” buna hazır olması gerektiğini savundu.
Tüm bu gelişmeler yaşanırken gün içerisinde NATO'dan, Rusya-Çin görüşmesi sonrası 'Asya İttifakına' gözdağı gibi cevap geldi. ABD'ye ait US B-52 model nükleer bomba taşıyabilen uçağın görüntüleri yayınlandı.
İngiliz basını ise Rusların ülkelerine karşı sürekli yaptığı 'nükleer tehditler' karşısında olayı manşetten gördü. Söz konusu haberlerde NATO'nun hala güçlü olduğu ve Çin-Rus yakınlaşmasına karşı durabilecek kapasitede olduğuna vurgu yapıldı.
US B-52'ye İtalya, İspanya ve Romanya jetleri eşlik etti. İtalyanlar Typhoons, İspanyollar F-22 ve Romanya ordusu ise kadraja F-18'lerle girdi.
Görüntülerin ise Baltık Denizi'nin üzerinde kayıtlara geçtiği öne sürüldü ancak yetkili makamlardan henüz 'rota' ile ilgili bir açıklama gelmedi. NATO uçaklarının olduğu karelerin Çin Devlet Başkanı Xi Rusya'dan ayrıldıktan hemen sonra servis edilmesi dikkat çekti.