DünyaSavaşta düğmesine basılmayan silahlar... İsrail gazetesi yazdı: İran'ın sürprizleri var

CANLI Savaşta düğmesine basılmayan silahlar... İsrail gazetesi yazdı: İran'ın sürprizleri var

28.10.2024 - 11:36 | Son Güncellenme:

Hizbullah, beş İsrail askerinin öldüğü noktadaki çatışmanın öncesini gösteren video yayınladı. İsrail gazetesi Maariv ise, Tahran'ın ana müttefikine gönderdiği talimatı sayfasına taşıdı.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

IRAK HAVA SAHASINI İHLAL EDEN İSRAİL'İ BM'YE ŞİKAYET ETTİ

Bağdat yönetimi, İran'ı hafta sonu vuran İsrail'in Irak hava sahasını ihlal ettiğini belirtip Tel Aviv'i Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) şikayet etti.

Hükümet sözcüsü Basim Avvadi, "Irak hava sahasının veya topraklarının diğer ülkelere, özellikle de komşu ülkelere saldırmak için kullanılmasına izin verilmeyeceğinin altını çiziyoruz" dedi.

İSRAİL EKONOMİSİ SAVAŞTAN NASIL ETKİLENİYOR?



Gazze Şeridi ve Lübnan'daki işgaller için 60 milyar dolar harcayan İsrail'de ekonomi şimdiden zarar görmeye başladı bile. Savaşın gelecek yıl devam etmesi halinde maliyet 94 milyar doları bulabilir, söz konusu rakam İsrail GSYH’sinin altıda birine denk geliyor. 

HİZBULLAH GÖRÜNTÜ YAYINLADI



İsrail'in kuzeyinde geceden itibaren sirenler çaldı, uyarılar sabah saatlerinde sınıra boydan boya yayıldı.

Hizbullah'ın sık sık hedef aldığı Kiryat Shmona'da gece yarısı yarım saat arayla iki kez siren sesi duyuldu, yerel medya en az bir patlama sesinin gece karanlığında yankılandığını yazdı.

Sabah gün ağardığında ise Kiryat Shmona'nın hemen kuzeyindeki sınır kasabası Metula'da hava saldırısı sirenleri aktif hale geldi. Metula ve çevresinde 40 dakikada üçüncü kez siren seslerinin duyulduğu bilgisi var.

Hizbullah ise hafta sonu beş İsrail işgal askerinin öldüğü saldırının hemen öncesinde çekilen görüntüyü yayınladı.

Hizbullah, neredeyse sınırın sıfır noktasındaki Taybe ve Rab Talateyn kasabaları çevresindeki İsrail birliklerinin doğrudan vurulduğu bilgisini verdi.

Haberin Devamı
NETANYAHU MISIR'IN İKİ GÜNLÜK TEKLİFİNİ REDDETTİ

Mısır lideri Abdulfettah Sisi, Gazze Şeridi'nde 388'inci gününe giren savaşta iki günlük bir ateşkes teklifinde bulundu.

Sisi'nin duyurduğu teklifte, Gazze'de tutulan dört rehinenin serbest bırakılması ve bunun karşılığında İsrail hapishanelerindeki bazı Filistinli mahkumların özgürlüğüne kavuşması öngörülüyordu. Devam eden 10 günde ise kalıcı ateşkes için müzakerelerin başlaması ve Gazze Şeridi'ne daha fazla insani yardım girişine izin verilmesi de yine teklifte yer alıyordu.

Mısır'ın iki günlük ateşkes önerisi, İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın direkterü David Barnea'nın müzakereler için Katar'a uçtuğu gün açıklandı.

Hamas, yaptığı ilk açıklamada Gazze'de savaşı bitirecek bir anlaşmaya açık olduğunu vurguladı.

İsrail devlet televizyonu KAN ve Kanal 12 ise, bu sabah Başbakan Binyamin Netanyahu'nun kabinedeki birçok bakanın desteğine rağmen Mısır'ın teklifini kabul etmediğini duyurdu.

Kanal 12'nin internet sitesindeki haberinde, Tel Aviv'in yönetimindeki çoğu bakanın Kahire'nin önerisine destek sunduğu kaydedildi.

İSRAİL GAZETESİ: İRAN VE HİZBULLAH'IN SÜRPRİZLERİ VAR



İsrail gazetesi Maariv, Tahran'a misilleme saldırısının ardından ortaya çıkan tabloyu 'İran ve Hizbullah'ın sürprizleri var' başlığıyla sayfasına taşıdı.

Gazeteye konuşan Orta Doğu ve Körfez uzmanı Prof. Ametsia Baram, İsrail'le 8 Ekim 2023 tarihinden bu yana sınır hattında çatışan ve 1 Ekim 2024'ten itibaren ise kara işgaline direnen Hizbullah'ın henüz ağır ve stratejik füzeleri kullanmadığını söyledi. Baram'a göre, İranlılar Lübnan'daki ana müttefikine söz konusu füzeleri fırlatmama talimatı verdi.

Tahran yönetiminin Tel Aviv'le müttefikleri aracılığıyla çatıştığını dile getiren Prof. Aram, "Füze tehdidini başımızın üstünde hissetmemiz İranlılar için önemli" dedi.

Uzmana göre, İsrail ordusu savaştan önce Hizbullah'ın kuzey cephesinden günde 1500 kadar füze fırlatabileceğini tahmin ediyordu ancak bu sayı günlük 200 civarında kaldı. İran'ın Suriye üzerinden Hizbullah'a silah transferinin azaldığını savunan İsrailli uzman, Humeyni'nin kurduğu Lübnanlı grubun 1982 yılından bu yana en zayıf halinde olduğunu ileri sürdü.

İRAN'DAN YENİ UYARI: HAYAL BİLE EDİLEMEYECEK SONUÇLARI OLACAK

İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanı Hüseyin Selami ise, bugün İsrail'e bir uyarıda bulundu. General Selami, İsrail'in bazı askeri üsleri hedef alan saldırıları nedeniyle hayal bile edemeyeceği acı sonuçlarla yüzleşeceğini söyledi.

İsrail savaş uçakları Cumartesi gecesi üç dalga halinde İran'ı hedef aldı ve bu resmen duyurulan tarihteki ilk saldırı olarak kayıtlara geçti.

Tasnim haber ajansının aktardığına göre, Devrim Muhafızları Ordusu komutanı İsrail'in hedeflerine erişemediğini belirtip saldırıyı tıpkı dini lider Ayetullah Ali Hamney gibi 'hesap hatası' olarak niteledi.

X, HAMANEY'İN İBRANİCE HESABINI ASKIYA ALDI

Sosyal medya platformu X, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in İbranice mesajlar yayınladığı hesabını dondurdu.

Hamaney, son olarak "Siyonist rejim bir hesap hatası yaptı. İran'a dair hesaplarında yanıldı. İranlıların nasıl bir güce, yeteneğe, iradeye ve inisiyatife sahip olduğunu anlamasına yol açacağız" mesajını paylaştı.

Elon Musk'ın sahibi olduğu X, İran dini liderinin platformun kurallarını ihlal etmesi nedeniyle hesabın açıldıktan bir gün sonra askıya alındığını bildirdi.

Haberin Devamı