Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Nisan ayının ortasındaydık, Türkiye Kültür Yolu Festivali Adana’dan çıkıp şehirden şehre gezerek haritada noktaları birleştirmeye başladığında. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dördüncü kez düzenleniyordu, her yıl rotasına yeni şehirler ekliyordu, bu yıl 16 şehre uğrayacaktı. Seneye de hedef 20.

Kültür Yolu’nda son duraklar

Sekiz ay geçti, festival artık finale yaklaşırken 15. şehri ziyarete, İzmir’e gittik. 26 Ekim’de başlayan festival Cumhuriyet’in 101. yılının kutlanacağı 29 Ekim’i de içine alarak 3 Kasım’a kadar sürecek, Cumhuriyet Bayramı’na özel İzmir Kültür Sanat Fabrikası Açık Hava Sahnesi’nde “Cumhuriyet’in Işığında Bir Bale Gösterisi”, İzmir Resim Heykel Müzesi’nde Dr. Barış Eroğlu’nun “Cumhuriyet Dönemi Türk Resmine Bakış” söyleşisi, Bornova Kültür ve Sanat Merkezi’nde İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun konseri gerçekleşecek. Konak Pier Sineması’ndaki “Son Akşam Yemeği” de Cumhuriyet etkinliklerinden biri. Gündoğdu Meydanı’nda ise Murat Boz konseri var 29 Ekim akşamı.

Haberin Devamı

Tam hazırlıkların son gününde İzmir Kültür Sanat Fabrikası ile başladı, İzmir sanat gezimiz. Şahane bir bahçe içindeki kültür sanat alanı, 140 yıllık geçmişi olan eski Alsancak Tütün Fabrikası. 2004’e kadar bu işlevini sürdürmüş, Kültür Bakanlığı tarafından aslına uygun şekilde restore edilerek 2023 Nisan’ında halka açılmış. 17 bin metre kare kapalı alana sahip olan fabrikada Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi ve İzmir Resim ve Heykel Müzesi başta olmak üzere kütüphaneler, atölyeler, sergi alanları, açık hava sinema ve konser alanları yer alıyor. Ücretsiz etkinlikleri, çay - kahve, çorba ikramlarıyla İzmirliler için bütün günün geçirilebileceği bir yaşam alanı olmayı hedefliyor.

Fabrikada bizi ilk karşılayan, ‘Art Meydan’da resim yapan İzmirli sanatçılar oluyor. Bu kültür yolu rotasındaki farklı şehirlerde hayata geçen bir proje; o şehrin emekli sanatçıları, akademisyenleri atölyelerini açık havaya taşıyıp seyirci karşısında tuvallerini boyuyor, çalışma anlarını ziyaretçilerle paylaşıyorlar. Festival sonunda ortaya çıkan eserler devlet binalarına, kütüphanelere bağışlanarak daimi sergi alanlarına kavuşuyor.

Haberin Devamı

Kültür Yolu kapsamında fabrikada açılan sergilerden biri, Nurgül Şenefe küratörlüğündeki “Zamansız Çizgiler”. Sergi, M.K.Perker, Hemad Javadzade ve Volkan Akmeşe’nin sanatın zaman ve mekânın ötesine geçtiğini gösteren çizgi, resim ve illüstrasyonlarını bir araya getiriyor. Karikatürist Naci el-Ali’nin Filistin halkının sembolü hâline gelen, ayakları çıplak, elbisesi yamalı ve hep sırtı dönük çocuk karakteri Hanzala, festivale küratörlüğünü Samed Karagöz’ün yaptığı sergiyle konuk oluyor.

Koku Kültürü Derneği’nin gözlerden çok burunlara hitap edecek bir sergisi var; “Kokunun İzinde Smyrna” adı. Burada dünyanın ilk parfüm formülünden üretilen kokuyla ve İzmir için özel yapılan Smyrna kokusuyla tanışabiliyorsunuz. Bir de sürpriz Gazi Paşa kokusundan söz etmek istiyorum; derneğin kurucusu Bihter Türken Ergül uzun araştırmalar sonucunda Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği - kullandığı bilinen kokulardan yola çıkarak tasarlamış, belki sizinle de paylaşır.

Haberin Devamı

Lütfen dokununuz

Bir de dokunulacak eserler var fabrikada, alışık olduğumuz “lütfen dokunmayınız” uyarısının tersine. Arkeoloji Müzesi’nde farklı dönemlere ait eserlerin replikaları sanatçılar tarafından kilden üretilmiş, eser bilgileri de braille alfabesi ile yazılmış ki görme engelli ziyaretçiler de faydalanabilsin.

Zengin bir programı var etkinlikleri ücretsiz gerçekleştirilen kültür yolu festivalinin; https://kulturyolufestivali.com/ adresinden her tür detaya ulaşmak mümkün. Andy Warhol ve Picasso sergilerinin İzmirli sanatseverleri Kültürpark içindeki İzmir Resim Heykel Müzesi Sanat Galerisi’nde beklediğini söylemeden geçmeyelim.