Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçen hafta, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’nin daveti üzerine Maximiles Black 36. The Bodrum Cup yarışlarını takip etmek üzere Bodrum’daydım. Ahmet ve Tamer başkanlar ile hem bu prestijli yarışları izleme hem de Bodrum’un öncelikli meseleleri üzerine sohbet etme fırsatı buldum.

Bodrum’un bir dünya markası olduğuna işaret eden iki başkan da The Bodrum Cup’ın kentin tanıtımı ve ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu dile getirdiler. Ancak, sohbetimizin belki de en can alıcı konusu yangınlardı. Bodrum’da orman yangınlarına karşı alınan önlemler arasında, ormanlık alanların içinden geçen yollarda, her 25 metrede bir su bidonu bulundurmak gibi yenilikçi ve hızlı müdahaleyi destekleyici önlemler var. Bütün bu çabalara rağmen, yol kenarlarına atılan çöpleri görmek, yangın riskinin hâlâ dikkate alınmadığını ve toplum olarak doğaya ne denli saygısız olabildiğimizi gözler önüne seriyor. Etrafı temizleyen belediye personelleriyle de konuşma fırsatım oldu. Bir gün önce temizlenen bir alanın ertesi gün yine çöplerle dolmasını görmek, onları ne kadar üzse de bu çirkinlik, bir alışkanlık haline gelmiş durumda. Temizlik personelimizin emeğine saygı duymalı, doğamızı korumalıyız. Doğaya sahip çıkmayı, ona zarar vermemeyi öğrenmemiz gerekiyor.

Haberin Devamı

Doğal Şehirler Birliği

Bu hafta, çevre duyarlılığının altını çizen diğer etkinliklere de şahit olduk. Kuşadası Belediyesi, Doğal Şehirler Birliği’nin Ekim ayı olağan meclis toplantısına ev sahipliği yaptı. Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’in başkanlığında bir araya gelen Birlik üyeleri, doğal yaşamı koruma projelerini değerlendirdiler. Mutabakata varılarak kabul edilen 2025 yılı bütçesi, Türkiye’de doğaya verilen önemin pekiştiğini görmek adına umut verici. Ekonomik anlamda gelişen turizm alanlarımız, doğa ile dengeli bir yaklaşımı öncelik haline getirmeli.

Konya’da Kitap Günleri

Öte yandan, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve yoğun ilgi gören 11’inci Konya Kitap Günleri, kültürel ve eğitici bir şölen olarak Konya’nın gençlerine ve çocuklarına hitap ediyor. Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, katılımın yoğun olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve bu tür etkinliklerin ülkemizin geleceği için değerini vurguladı. Konya’da her yıl daha fazla insanın ilgi gösterdiği Kitap Günleri, kültürün yeşermesi ve toplumun gelişmesi için kritik bir alan olarak öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Ekoturizm Merkezi

Aydın Büyükşehir Belediyesi ise doğanın korunması, çevre bilincinin yayılması ve bölge halkına ekonomik destek sağlamak amacıyla Söke ilçesinin Serçin Mahallesi’nde bulunan Ekoturizm Merkezi ile doğayı turizme kazandırıyor. Bafa Gölü Tabiat Parkı’nda açılan bu Merkez, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline geldi. Ekoturizm sayesinde bölgede sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunulurken, yerel halkın sosyoekonomik refahı da destekleniyor. Bu tarz yatırımlar, toplumun doğa ile olan bağını güçlendirmesinin yanı sıra ekolojik dengeyi de korumayı amaçlıyor. Bunu yaparken çevresel ve ekonomik gelişim hedefleriyle de uyumlu bir örnek oluşturuyor.

Haberin Devamı

Cumhuriyet coşkusu

Yurtta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusu erken başladı. Buca Belediyesi, Cumhuriyet’in 101’inci yılı onuruna ilçenin parklarına 101 ağaç dikerek Cumhuriyet coşkusunu doğa ile birleştiriyor. Akşehir Belediye Başkanı Dr. A. Nuri Köksal da 29 Ekim dolayısıyla gönüllü rehberlik edecek öğrencilerle buluşarak şehrin tarihini ziyaretçilere tanıtma görevini üstlendiklerini duyurdu.

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da, Ziya Gökalp’in ebediyete intikalinin 100’üncü yıl dönümü dolayısıyla gerçekleşen Ziya Gökalp büstü açılışında birlik ve beraberliğe vurgu yaparak “Hep birlikte kenetlenerek yeniden Cumhuriyet demeliyiz. Yeniden bir millet çatısı etrafındaki beraberliğimizi pekiştirmeliyiz. Yeniden geleceğimizi beraber tanzim etmeliyiz” diye konuştu.

Tüm bu etkinlikler, çevremize ve geleceğimize yönelik umut verici adımları temsil ediyor.

Çevre duyarlılığı, sürdürülebilir kalkınma, kültürel zenginliklerin korunması ve Cumhuriyet’in değerleri ile güçlenen yeni nesiller yetiştirmek, hem yerel yönetimlerin hem de bizlerin sorumluluğu olmalı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’mız kutlu olsun; çevremize, kültürümüze ve geleceğimize sahip çıkarak nice bayramları coşkuyla kutlamak dileğiyle.

Sağlıcakla kalın…