DünyaPatlayan çağrı cihazları ve telsizlerin ardından cep telefonlarına gelen şok mesaj!

CANLI Patlayan çağrı cihazları ve telsizlerin ardından cep telefonlarına gelen şok mesaj!

23.09.2024 - 10:47 | Son Güncellenme:

İsrail jetleri bu sabah sınırın 100 kilometre derinindeki Bekaa Vadisi dahil birçok noktayı bombardımana tuttu, saatler sonra ise Lübnan'da yüz binlerce insanın cep telefonuna Arapça bir mesaj geldi.

Birinci yılını doldurmasına sayılı günler kalan savaş Orta Doğu'da birçok ülkeye yayıldı ve Gazze Şeridi'nde 41 bini aşkın Filistinlinin hayatına mal oldu.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

İRAN MEDYASI MANŞETTEN VERDİ: İSRAİL'İN ANTENİ KIRILDI



Hizbullah'ın ana müttefiki İran'da bugün gazeteler 'İsrail'in derinliklerinde savaş', 'Hayfa bombardımanı yalnızca başlangıç', 'Yarım milyon yerleşimci sığınaklarda', 'İsrail'in anteni kırıldı', 'Hizbullah hesaplaşma savaşına başlıyor' manşetleriyle okuyucularının karşısına çıktı.

IRNA haber ajansı tarafından yayımlanan resmi gazete İran, İsrail medyasını kaynak göstererek Hizbullah'ın füze sağanağının ardından Hayfa limanının kapatıldığını yazdı.

Resmi İngilizce gazete Tehran Times, Hizbullah'ın İsrail'e ait stratejik askeri üstleri vurduğunu öne çıkarıp Hayfa'nın hedef alınmasının başlangıç olduğunu bildirdi. Tehran Times, Cumartesi gecesi ve Pazar günü Hizbullah'ın bir milyonu aşkın İsrailliyi ateş altında tuttuğunu da belirtti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'yla bağlantılı Civan gazetesi, İsrail'in Lübnan'daki macerasının kuzey sınırını daha da güvensiz hale getirdiğini vurguladı, Hayfa'ya benzeri görülmemiş roket yağmurunun yarım milyon İsraillinin sığınaklara kaçmasına neden olduğunu aktardı. Gazete, saldırının yeni füzelerle ve en uzak mesafeden gerçekleştiğini de ekledi.

Muhafazakar Kayhan gazetesi ise Lübnan Hizbullah'ının İsrail'e yoğun ve eşi görülmemiş bir ateş açtığını dile getirdi, Ramat David hava üssü ile Rafael şirketine ait tesislerinin ilk kez yok edildiğini belirtip 'İsrail'in boynuzu-anteni kırıldı' gibi sıra dışı bir başlık tercih etti.

ÇİN'DEN 'ACİL AYRILIN' UYARISI

Pekin yönetimi, İsrail'de yaşayan Çin vatandaşlarından mümkün olan en kısa sürede ülkeyi terk etmelerini istedi.

Çin vatandaşlarına evlerine dönmeleri ya da güvenli bölgelere taşınmaları çağrısında bulunan Çin'in Tel Aviv Büyükelçiliği, İsrail'deki güvenlik durumunu ciddi, karmaşık ve tahmin edilemez olarak tanımladı.

Al Jazeera, Çin'in bir ay önce benzer bir uyarıyı Lübnan'daki vatandaşları için verdiğini hatırlatıyor.

CEP TELEFONLARINA GELEN ŞOK MESAJ



Hizbullah'ın iki numarası Fuad Şükür İsrail tarafından Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyindeki Dâhiye mahallesinde füzeyle vurulduğunda, takvimler 30 Temmuz'u gösteriyordu. Suikast, o tarihte on aydır sınır hattında çatışan taraflar için bir kırılma noktasıydı.

On binlerce savaşçısı ve cephaneliğinde 150 bin kadar füzesi olduğu tahmin edilen Hizbullah, beklendiği gibi intikam yeminleri edip misillemede bulunacağını duyurdu. Çoğunlukla sınır hattını aşmayan düşük yoğunluklu çatışma 30 Temmuz tarihinden bu yana giderek tırmandı, Hizbullah'ın füze ve kamikaze silahlı insansız hava aracı sağanaklarına İsrail jetlerin bombardımanıyla yanıt verdi.

Geçen hafta binlerce Hizbullah üyesinin haberleşme için yanında taşıdığı çağrı cihazlarının eş zamanlı patlamasını, bir gün sonra bu kez telsizlerin infilak etmesi izledi. Eşi benzeri görülmemiş saldırılarda onlarca Hizbullah üyesi öldü, binlercesi yaralandı.

İsrail 20 Eylül Cuma günü bir adım daha ileri gidip, Hizbullah'ın en önemli komutanlarından İbrahim Akil ve yanındakileri Beyrut'ta hedef aldı. F-35 savaş uçağının ateşlediği füze bir binayı yerle bir ederken, İran destekli Hizbullah 15 üyesini kaybetti, hava saldırısında 30 sivil de yaşamını yitirdi.


Arka arkaya gerçekleşen saldırılara ilk misillemesini Pazar günü yapan Hizbullah, sınırın 50 kilometre derinine füzeler ateşledi. Lübnan'ın en büyük askeri gücü olan grup, İsrail'in stratejik liman kenti Hayfa'daki Ramat David hava üssü ile Rafael savunma şirketinin fabrikalarını vurduğunu duyurdu. Hayfa'da birçok patlama sesi duyulurken, şehir ilk kez doğrudan hedef alınmış oldu.

İsrail tarafı 8 Ekim'den bu yana çatışmanın sürdüğü kuzey cephesinde evlerini terk etmek zorunda kalan on binlerce kişinin geri dönüşü için her şeyin yapılacağını söylüyor.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın yardımcısı Naim Kasım ise, İbrahim Akil'in cenaze törenine katılıp İsrail'le yeni bir aşamaya geçtiklerini belirtti, 'açık uçlu hesaplaşma savaşı'ndan söz etti. Naim Kasım, hazırladıkları planlarla İsrail'in dehşetten öleceğini de ekledi. Hizbullah'ın üst düzey isimleri nadiren cenaze törenlerinde yer alıyor.

İsrail ordusu yeni haftaya sınıra 100 kilometre uzaklıktaki Bekaa Vadisi dahil Lübnan'a hava saldırıları düzenleyerek başladı. Hizbullah'ın kalelerinden biri olan Bekaa Vadisi'nde patlama sesleri duyulurken, yerel medya Lübnan'ın güneyinde de birçok noktanın vurulduğunu bildirdi. İsrail ordusundan yapılan ilk açıklamada Lübnan'da geniş çaplı saldırılar düzenlendiği belirtildi ve ayrıntılı bilginin ilerleyen saatlerde verileceği aktarıldı.

YARIM SAAT İÇİNDE 80 BOMBARDIMAN

Uluslararası haber ajansı, sınıra yakın konumdaki Mercayun'daki hava saldırısının fotoğraflarını dünyaya servis etti.

Lübnan'ın resmi haber ajansı NNA, İsrail jetlerinin yarım saat içerisinde 80'i aşkın hava saldırısı gerçekleştirdiğini ve en az bir kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

SAVAŞTA BİR İLK

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde ve Bekaa Vadisi'nde yaşayanlardan acil şekilde Hizbullah binaları ve silah depolarının çevresinden uzaklaşmalarını isteyen bir uyarı yayımladı.


İsrail medyası ordunun Lübnan'daki yüz binlerce insanın telefonuna yazılı mesaj gönderdiğini aktardı, telefonlara gelen Arapça mesajlarda 'Eğer Hizbullah silahlarının bulunduğu bir binadaysanız, bir dahaki duyuruya kadar binalardan uzak durun' yazıyordu. Bu hamle, İsrail'in Lübnan'daki cep telefonu hatlarına erişimi olduğunu gösteriyor.

Al Jazeera, söz konusu mesajların Lübnanlı bir numaradan geldiği bilgisini verdi ve 8 Ekim'den bu yana benzer bir uyarının ilk kez verildiğini aktardı.

BEYRUT'TA ENDİŞE EN ÜST SEVİYEDE

Lübnan'ın başkenti Beyrut'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Dorsa Jabbari, Beyrut sakinlerinin güney ve doğudan gelen benzeri görülmemiş seviyedeki saldırı haberleriyle uyandığını aktardı. Lübnan'ın güneyindeki akrabalarından gelen mesajlar ve görüntülerin Beyrut sakinlerini büyük endişeye sürüklediğini kaydeden Jabbari, endişenin boyutunun bir yıldır devam eden çatışmada ilk kez bu düzeye çıktığı yorumunu yaptı.

ABD LİDERİ BIDEN'DAN MESAJ

Artık aylardır korkuyla beklenen topyekun savaşın eşiğine gelindiği yorumları yapılıyor, ABD lideri Joe Biden bu gece "Bölgede daha büyük bir savaşın patlak vermesini engellemek için her şeyi yapıyoruz" dedi.

Haberin Devamı
GÜN AĞARIRKEN SİRENLER ÇALDI, IRAK'TAN İSRAİL'E SALDIRI

Irak'taki İran yanlısı milisler, Pazartesi sabahı bir kez daha İsrail'e kamikaze silahlı insansız hava araçları (SİHA) gönderdi.

İsrail'in doğu cephesinden ateş altına alınması anlamına gelen saldırıların hedefinde, İsrail işgali altındaki Suriye toprağı Golan Tepeleri'ndeki yerleşimler ve üsler vardı.

Gün ağarırken Golan Tepeleri'nde hava saldırısı sirenleri çaldı, İsrail ordusu Suriye üstünden bölgeye gönderilen bir kamikaze drone'un savaş uçakları tarafından düşürüldüğünü açıkladı.

İran yanlısı milisler ise kamikaze SİHA'larla Golan Tepeleri'ndeki bir gözlem üssünü hedef aldığını bildirdi.