Dünyaİsrail ordusuna Lübnan'da kanlı pusunun detayları, tanklar da yok edildi! İran'da manşetler: Tel Aviv sallanıyor

CANLI İsrail ordusuna Lübnan'da kanlı pusunun detayları, tanklar da yok edildi! İran'da manşetler: Tel Aviv sallanıyor

03.10.2024 - 12:32 | Son Güncellenme:

Sekiz İsrail askerinin öldürüldüğü saldırının detayları yayınlandı, Hizbullah bugün onlarca füze ateşledi. 'Demir Kubbe camdan daha kırılgandır' gibi manşetlerin atıldığı İran'da tek gündem var.

Orta Doğu'da beş ülkeye yayılan savaştaki bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

GAZZE'DE CAN KAYBI 41 BİN 788

Savaşın ilk yılının dolmasına yalnızca iki gün kalan Gazze Şeridi'nde, can kaybı 41 bin 788'e çıktı. Filistinli yetkililer, İsrail işgal ordusunun son 24 saatteki saldırılarında 99 kişinin daha yaşamını yitirdiğini açıkladı.

İSRAİL ORDUSUNDAN LÜBNAN'DA NEBATİYE İLÇESİ DAHİL 25 YERE ACİL TAHLİYE EMRİ

İsrail işgal ordusu, Lübnan'ın güneyindeki tahliye çağrılarına bugün de devam ediyor.

Bugün 25 kasaba ve köyün yer aldığı listede, güneydeki en büyük şehir Nebatiye de var.

İsrail, söz konusu yerlerdeki sivillerin bir an önce bölgeyi terk etmelerini istedi.

Geride kalan günlerde, benzer uyarıların hemen ardından hava saldırıları gerçekleşti.

İSRAİL'E YENİ FÜZE SAĞANAĞI



İsrail işgal birliklerini Lübnan sınırından geri püskürttüğünü bildiren Hizbullah, bugün sabahtan itibaren onlarca füze ve kamikaze silahlı insansız hava aracı (SİHA) ateşledi.

İsrail'in kuzeyindeki Nehariye, Safed ve Yukari Celile gibi yerlerde hava saldırısı sirenleri aralıksız çalarken, İsrail ordusu Hizbullah'ın yalnızca son iki saatte 50 kadar füze ve drone fırlattığını açıkladı.

Bugünkü füze ve kamikaze drone sayısının 75'e ulaştığını belirten ordu, özellikle Batı Celile bölgesinde bazı roketlerin etkili olduğunu kaydetti.

Hizbullah ise, savaşçılarının İsrail işgal askerlerini roket salvolarıyla hedef aldığını, yanı sıra Raheb'deki askeri tesise Burkan füzeleri ateşlendiğini açıkladı.

Lübnanlı grup ayrıca, İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nin eteklerinde yer alan Taberiye şehrine çok sayıda füze fırlattığını bildirdi.

Haberin Devamı
İRAN MEDYASINDAN MANŞETLER: TEL AVİV SALLANIYOR



Resmi gazete İran 'Demir Kubbe camdan daha kırılgandır' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın kabine toplantısındaki sözlerini aktardı. IRNA haber ajansı tarafından yayımlanan gazete, haberin ara başlıklarından birinde 'Ulusal gurur konusunda şaka yapmıyoruz' ifadesine yer verdi.

Resmi gazetenin ilk sayfasında ayrıca 'Herhangi bir misillemeyi daha ağır bir yanıt bekliyor', 'Operasyon dünya medyasında geniş yer buldu: İran'ın güç gösterisi gecesi' gibi başlıklar var.

Yine IRNA tarafından yayımlanan İngilizce gazete Iran Daily, 'Suikastlardan sonra İran'ın sabrı tükendi' manşetini seçti, ordunun bir misillemeye karşı İsrail'e uyarıda bulunduğunu kaydetti.

Çarşamba günü 'Müthiş intikam' manşetini atan Devrim Muhafızları Ordusunun gazetesi Civan, Perşembe sabahı 'Siyonistlere büyük uyarı' dedi, haberin ilk cümlesinde İsrail'in bir hata yapması halinde daha güçlü bir yanıt alacağı vurgulandı, "Bu artık bir uyarı değil. Eğer aptallarsa, yok edilecekler" denildi.

'İran'ın eli tetikte' manşetini seçen devlet kontrolündeki İngilizce gazete Tehran Times, Tahran'ın Gerçek Vaat 2 adını verdiği operasyonuna İsrail'in bir yanıt vermesi halinde karşı misilleme sözü verdiğini duyurdu. Gazete, İsrail'e fırlatılan füzelerin yüzde 90'ının hedeflerini vurduğunu aktardı.

Şark gazetesi 'Tel Aviv sallanıyor' derken, İtimat gazetesi 'İran'ın özel operasyonunun özellikleri dünyayı şoke etti' başlığını tercih etti.

Muhafazakar Kayhan gazetesi 'İsrail'in kalbini kıran füzeler dünyayı sevindirdi' manşetinin altında İran'ın fırtınalı saldırısının İsrail'i paniğin ekseni haline getirdiğini yazdı.

'Yangın kapanındaki çılgın örümcek' gibi sıra dışı bir başlık atan Risalat gazetesi, İsrail'i kuduz bir köpeğe, İran'ı ise aslana benzetti.

Cam'ı Cem gazetesi ise 'Yeni Siyonist düzenin ortadan kaldırılması' başlıklı haberinde İsrail'in yeni bir bölgesel düzen dayatma stratejisinin füze saldırılarıyla çıkmaza girdiğini aktardı. Gazete, füze yağmurunun birçok açık ve gizli mesaj taşıdığını da ekledi.

İSRAİL JETLERİ BEYRUT'UN MERKEZİNDE BİR BİNAYI VURDU



İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un merkezindeki bir binayı hedef aldı. Başura mahallesindeki saldırı sırasında patlama Beyrut'un her yerinden duyuldu. Gece yarısı gerçekleşen saldırının hedefinde, binanın üçüncü katı vardı.

Yanı sıra, Beyrut'un güneyindeki Dâhiye semtinde de İsrail jetleri bombardıman gerçekleştirdi. Dâhiye, Hizbullah'ın başkentteki kalesi olarak biliniyor.

Beyrut hemen dışındaki AFP muhabirleri, kilometrelerce uzaklıktan patlama sesleri duyduklarını aktardı.

Hizbullah'ın televizyon kanalı El Menar, Başura'daki saldırının Lübnanlı grubun sağlık birimini hedef aldığını duyurdu.


MESAFE BAŞBAKANLIK VE PARLAMENTOYA 1 KİLOMETRE

Başura mahallesinin yakınında Beyrut'taki Birleşmiş Milletler merkezi, başbakanlık ve parlamento binaları bulunuyor.

Al Jazeera muhabirleri, başbakanlık binası ve parlamentoya bir kilometre mesafede gerçekleşen hava saldırısında altı kişinin öldüğünü bildirdi.

Birleşmiş Milletler'in Lübnan özel koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert, İsrail'in hiçbir uyarıda bulunmadan Beyrut'u gece yarısı vurmasının başkent sakinlerinde fazlasıyla korku ve endişeye yol açtığını söyledi.

"Beyrut'ta yine uykusuz bir gece, şehri sarsan patlamaları sayıyorum. Uyarı sirenleri yok" diyen BM yetkilisi, endişe ve korkunun her yerde olduğunu aktardı.

AFP haber ajansı, sabah saatlerinde Beyrut'tan hala gökyüzüne siyah dumanların yükseldiğini gösteren fotoğrafları dünyaya servis etti.

İsrail'in 23 Eylül'den itibaren savaş açtığı Lübnan'da can kaybı 1300'ü geçti, yetkililer son 24 saatteki saldırılarda 46 kişinin öldüğünü açıkladı.

AKDENİZ ÜSTÜNDEN TEL AVİV'E KADAR SOKULDULAR

İsrail'in başkenti Tel Aviv ve banliyölerinde gece yarısı sirenler çaldı, İran'ın füze saldırısının ardından duyulan sesler paniği artırdı.

Sirenlerin hemen ardından patlama gerçekleşti, İsrail ordusu Akdeniz semalarından Tel Aviv'e yaklaşan iki kamikaze silahlı insansız hava aracı (SİHA) tespit edildiğini duyurdu.

Ordunun verdiği bilgiye göre, radarların tespit ettiği kamikaze drone'lardan biri hava savunma sistemleri tarafından düşürüldü. Diğer kamikaze drone ise açık alana düştü.

Times of Israel, İsrail'in merkezinde şiddetli bir patlama sesi duyulduktan sonra kamikaze drone'un yoğun nüfusa sahip Gush Dan'ın açıklarında engellendiğini yazdı. Gush Dan semti, Tel Aviv'in kuzeyinde yer alıyor.

Tel Aviv'in güneyindeki Bat Yam'da da sirenler çalarken, ordu banliyö sakinlerine sığınaklara gitmeleri talimatını verdi. Sığınaklara koşanlar birbirini ezdi, birçok kişi yaralandı.

Kamikaze SİHA saldırılarının arkasındaki ülke, sabah saatlerinde belli oldu. Yemen'in batısını kontrol eden Husiler, İsrail'in başkenti Tel Aviv'i korkudan titreten saldırıları üstlendi. İran destekli Husiler, Tel Aviv yakınlarındaki hayati bir hedefin vurulduğunu bildirdi.

Haberin Devamı
ÖLÜMCÜL PUSUNUN DETAYLARI! TANKLAR DA YOK EDİLDİ

İsrail işgal birlikleri karadan girdikleri Lübnan'da üst üste sürprizlerle karşılaştı. Hizbullah, Beyt Hilel üstünde uçan bir İsrail helikopterine karadan havaya füzeler fırlattığını duyurdu.

İsrail birliklerinin geri çekilmesine neden olan roket, Hizbullah'ın bir İsrail helikopterini hedef aldığı ilk füze saldırısı olarak kayıtlara geçti.

Lübnan'daki işgalin ikinci gününde sekiz askeri öldürülen İsrail'e Hizbullah'ın kurduğu pusunun detayları da netleşiyor.

Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen El Meyadin televizyonu, sınırın sıfır noktasındaki El Adise'den Lübnan'a sızmaya çalışan İsrail işgal birliklerinin hareketlerinin önceden izlendiğini bildirdi.

Televizyondaki habere göre, İsrail'in elit komando birimi Egoz'un üyelerinin sınırı geçmelerine izin verildi ve işgal askerleri bir eve girip konuşlandı. İsrail askerlerinin sayısı 30 kadardı ve aralarında komutanlar da vardı.

Pusu noktasına geldiklerinde Hizbullah üyeleri makineli tüfekler, hafif silahlar ve roket güdümlü el bombalarıyla saldırıya geçti.

Yakın mesafede çatışma devam ederken Misgav Am ve Kfar Gladi gibi ikmal hatları Hizbullah tarafından füzelerle vuruldu ve Egoz üyelerine destek gelmesi engellendi. El Meyadin, ölü ve yaralı askerlerin helikopterlerle taşındığını da ekledi.

İsrail medyası ise, yaralı askerlerin tahliyesi sırasında Hizbullah'ın havan topuyla saldırdığını ve birçok askerin daha yaralanmasına neden olduğunu yazdı.

İsrail ordusu güneyden kuzeye Lübnan'ı aralıksız sekiz gün savaş uçakları ve silahlı insansız hava araçlarıyla yoğun şekilde bombardımana tutup 1 Ekim'in ilk saatlerinde kara saldırısının başladığını duyurdu.

TANKLAR DA YOK EDİLDİ

Kara işgalinde sekiz askeri öldürülen ve onlarcası yaralanan İsrail ordusu, üç de tank kaybetti. Lübnanlı grup Hizbullah, çatışmaların adreslerinden bir diğeri Marun er Ras'ta üç İsrail tankını güdümlü füzelerle vurduğunu duyurdu.

Hizbullah Marun er Ras'taki çatışmada İsrail askerlerinin öldüğünü veya yaralandığını bildirdi.

'ÇOK AĞIR BİR KAYIP'

Al Jazeera muhabiri Nur Odeh, üç ayrı noktada gerçekleşen çatışmalarda sekiz askeri öldürülen ve onlarcası da yaralanan İsrail ordusunun çok ağır bir kayıp verdiğini bildirdi.

2006 yılında 34 gün süren savaşta geri çekilmek zorunda kalan İsrail ordusunun böyle ağır bir yüz yüze muharebeyi beklediğini vurgulayan Odeh, kuzey cephesinde amansız bir savaş yaşandığı yorumunu yaptı.

İSRAİL'İN KARA SALDIRISI DURDU!

Lübnan'ın güneyindeki Hasbaya kasabasından bildiren bir diğer Al Jazeera muhabiri Imran Khan ise, İsrail'in kara işgalinin şimdilik durdurulduğunu aktardı.

İsrail'in elinde bulundurduğu hava üstünlüğünü kullandığını, yoğun bombardımanın devam ettiğini kaydeden Khan, Hizbullah'ın uçaksavar silahlarına sahip olmadığını hatırlatıyor.

NASRALLAH'IN DAMADI ŞAM'DA ÖLDÜRÜLDÜ

Suriye'nin başkenti Şam'da Çarşamba günü akşama doğru gerçekleşen İsrail saldırısında, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın damadı Hasan Cafer Kasır hedef alındı.

Şam'ın Mezze mahallesindeki bir bina İsrail hava saldırısında vuruldu, ölen üç kişiden birinin kimliği akşam saatlerinde ortaya çıktı.

İsrail'in 27 Eylül akşamı savaş uçaklarıyla vurduğu Hizbullah lideri Nasrallah'ın damadı Hasan Kasır, Mezze'de öldürüldü. Hizbullah'a yakın bir kaynak, Hasan Cafer Kasır'ın öldürüldüğünü AFP haber ajansına doğruladı.

Hasan Kasır'ın kardeşi Muhammed Cafer ise Beyrut'taki hava saldırısında öldürüldü. İsrail medyası, Muhammed Cafer'in İran'dan Lübnan'a silah taşıyan Hizbullah'ın 4400 Birimi'nin başında olduğunu yazdı.

RUS ÜSSÜNÜN BULUNDUĞU LAZKİYE'YE HAVA SALDIRISI

İsrail Perşembe gününün ilk saatlerinde ise Rus askeri üssünün bulunduğu Suriye şehri Lazkiye'yi hedef aldı. Gece yarısı saat 04.00'da gerçekleşen hava saldırısında, Akdeniz kıyısındaki Lazkiye'nin Ceble ilçesi vuruldu.

Şiddetli patlamaların her yerden duyulduğu saldırı sonucunda yangın çıktı.

İsrail ordusu, bu sabah yaptığı açıklamada Lazkiye'de gece yarısı gerçekleştirilen hava saldırısının bir silah deposunu hedeflediğini duyurdu.

Akdeniz kıyısındaki Lazkiye'de Rusya'ya ait Hımeymim hava üssü yer alıyor.