DünyaSon dakika | Füzeler peş peşe ateşlendi! İsrail-Lübnan savaşında sıcak gelişmeler...

CANLI Son dakika | Füzeler peş peşe ateşlendi! İsrail-Lübnan savaşında sıcak gelişmeler...

23.09.2024 - 10:47 | Son Güncellenme:

Sabahın erken saatlerinden itibaren gerçekleşen 150 hava saldırısı Lübnan'ı kaosa sürükledi, yüzlerce yaralı için hastanelerde acil ameliyatlar dışında tüm operasyonlar iptal edildi. Al Jazeera muhabiri, Lübnanlıların sınır hattından ayrılmaya çalıştığını bildirdi. İsrail'in Beyrut'a hava saldırısı düzenlediği öğrenildi.

Birinci yılını doldurmasına sayılı günler kalan savaş Orta Doğu'da birçok ülkeye yayıldı ve Gazze Şeridi'nde 41 bini aşkın Filistinlinin hayatına mal oldu.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

LÜBNAN'DAN 165 ROKET ATILDI

Lübnan'a şiddetli hava saldırıları düzenleyen İsrail ordusu, sabah saatlerinden bu yana Lübnan'dan 165 roket atıldığını duyurdu.

İsrail ordu sözcülüğü yaptığı açıklamada, Lübnan'dan akşam saatlerinde 80 roket, sabah saatlerinden itibaren bu yana ise toplamda 165 kadar roket atıldığını bildirdi.

Golan Tepeleri'nin kuzeyine doğru 25 kadar roket atıldığı, Hayfa çevresinin ise 15 kadar roketle hedef alındığına dikkat çekilen açıklamada, hava savunma sistemlerinin gelen roketlerin çoğunu imha ettiği, bazı roketlerin açık alanlara düştüğü kaydedildi.

Lübnan'dan atılan 10 kadar roketin işgal altındaki Filistin toprağı Batı Şeria'da sınıra yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta açık alana düştüğüne işaret edilerek, Aşağı Celile bölgesine de 30 kadar daha roket atıldığı ifade edildi.

BEYRUT'A HAVA SALDIRISI

İsrail ordusu Lübnan'ın başkenti Beyrut'a hava saldırısı düzenledi.

LÜBNAN'IN GÜNEYİNDE SİVİLLERİN GÜVENLİĞİNDEN CİDDİ ENDİŞE DUYUYORUZ

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), İsrail'in şiddetli saldırıları nedeniyle yüzlerce kişinin öldüğü Lübnan'ın güneyinde sivillerin hayatından ciddi endişe duyulduğunu bildirdi.

UNIFIL'in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine Ekim 2023'ten bu yana en yoğun saldırılarını düzenlediği belirtildi.

Açıklamada, "UNIFIL, Lübnan'ın güneyinde sivillerin güvenliği konusunda ciddi endişelerini dile getiriyor." ifadesi kullanıldı.

UNIFIL Misyonu Başkanı ve Başkomutanı General Aroldo Lazaro'nun Lübnanlı ve İsrailli yetkililerle temasa geçerek, "acilen gerginliğin azaltılması" gerektiğini belirttiği aktarıldı.

Gerginliğin azaltılması ve bombardımanın durdurulması için çabaların sürdürüldüğü aktarılırken, "tehlikeli durumun daha da tırmandırılmasının" yalnızca İsrail-Lübnan sınır bölgesinde yaşayanlar için değil daha geniş bir bölgede yıkıcı sonuçlara yol açabileceği kaydedildi.

İsrail saldırılarında yüzlerce kişinin öldüğü hatırlatılan açıklamada, "Sivillere yönelik saldırılar sadece uluslararası hukukun ihlali değil aynı zamanda savaş suçu kapsamına girebilir." ifadesine yer verildi.

Diplomatik çözüm çağrısının yinelendiği ve taraflardan "sivillerin hayatına öncelik vermesi ve onları tehlikeye atmaması" istenen açıklamada, kalıcı istikrarın sağlanması için "her zamankinden daha fazla önem taşıyan" Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1701 sayılı kararının uygulanması gerektiği vurgulandı.

BMGK'nin 1701 sayılı kararı

BM Güvenlik Konseyinin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hat'tın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücüne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç gerecin bulundurulmasını öngörüyor.

Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat arasındaki neredeyse tüm bölgeler 2000 yılından bu yana Hizbullah'ın güçlü askeri nüfuzu altında bulunuyor.

Haberin Devamı
İNGİLİZ VEKİLDEN İNGİLTERE'YE İSRAİL ELEŞTİRİSİ

İngiltere'de iktidardaki İşçi Partisi milletvekili Zarah Sultana, İngiltere'ye, İsrail'e silah satışını sürdürerek "bölgesel savaşa suç ortaklığı yapmak ve uluslararası hukuka yönelik ihlalleri derinleştirmek" eleştirisinde bulundu.

Sultana, X'ten yaptığı paylaşımda, İsrail hava saldırılarının Lübnan'da en az 182 kişinin ölümüne ve aralarında kadın, çocuk ve sağlık görevlilerinin de bulunduğu 700'den fazla kişinin yaralanmasına neden olduğunu bildirdi.

Milletvekili Sultana, "Bu arada, İngiliz hükümeti İsrail'e silah satmaya devam ederek, İngiltere'nin bu bölgesel savaştaki suç ortaklığını ve uluslararası hukukun korkunç ihlallerini derinleştiriyor." ifadesini kullandı.

LÜBNAN'DAN HAYFA'YA BİR DİZİ ROKET ATILDI

Lübnan'ın güneyinden İsrail'in Hayfa şehri çevresine bir dizi roket atıldı. Atılan roketler, demir kubbe tarafından imha edildi.

GÜNEY LÜBNAN'DA OKUL VE ENSTİTÜLER BARINMA MERKEZİNE DÖNÜŞTÜRÜLECEK

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine 8 Ekim 2023'ten bu yana 'en şiddetli saldırılarını' düzenlemesinin ardından Lübnan makamları, ülkenin güneyindeki okulların ve resmi enstitülerin barınma merkezine dönüştürülmesi kararı aldı.

Lübnan İçişleri Bakanı Bessam Mevlevi'nin ofisinden yapılan açıklamada, İsrail saldırıları sebebiyle Lübnan'ın güneyindeki büyük ölçekli yerinden edilmelere değinildi.

Mevlevi'nin, Lübnan'ın güneyindeki bölgelerde geniş çaplı yerinden edilmelerle ilgili valilere işbirliği yapma talimatı verdiği aktarıldı.

Lübnan Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle acil toplantı yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, barınma merkezi olarak açılmasına karar verilen okulların isimleri paylaşıldı.

Açıklamada, "Lübnan vatandaşlarının güvenliği göz önüne alınarak, aşağıdaki okulların ve resmi enstitülerin barınma merkezi olarak açılmasına karar verildi" ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı
LÜBNAN'DAN TİBERYA'YA BİR DİZİ ROKET ATILDI

Lübnan'ın güneyinden İsrail'in Tiberya şehri çevresine bir dizi roket atıldı. 

Roketlerden bazıları bölgeye isabet ederken bazıları ise İsrail hava savunma sistemi 'demir kubbe' tarafından imha edildi. 

Bölgedeki arazi, bina, cadde ve sokaklara isabet eden roketler hasar oluşturdu.

LÜBNANLILAR İSRAİL BOMBARDIMANINDAN KAÇIYOR

Güney Lübnan'daki halkın İsrail bombardımanından kaçtığı anlar objektiflere yansıdı.


İSRAİL ORDUSU BEKAA VADİSİ'Nİ VURACAĞINI DUYURDU

Ordu sözcüsü Daniel Hagari, Hizbullah'ın kalesi olarak adlandırılan Bekaa Vadisi'ne saldırı hazırlığı yaptıklarını söyledi.

Basın toplantısında bir kara işgali ihtimali sorulduğunda sözcü bunu yorumsuz bıraktı.

İsrail ordusu ayrıca Lübnan'ın doğusundaki Bekaa Vadisi'ndeki kasaba ve şehirlerde yaşayanlardan iki saat içerisinde bölgeden ayrılmalarını istedi.

Hizbullah'ın stratejik silahlarının Bekaa Vadisi'nde olduğunu savunan ordu sözcüsü, cephane veya füze depolarının yakınında bulunanların acil şekilde bölgeden kaçmalarını tavsiye etti.

Haberin Devamı
GAZZE ŞERİDİ'NDE CAN KAYBI 41 BİN 455

İsrail işgal ordusunun son 24 saatteki saldırılarında 24 Filistinli yaşamını yitirdi, Gazze Şeridi'nde savaşın 353'üncü gününde can kaybı 41 bin 455'e çıktı. Savaştaki kurbanların üçte ikisinden fazlası çocuklar ve kadınlar.

İSRAİL SALDIRILARINDA EN AZ 274 CAN KAYBI, BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR



Hizbullah, Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyindeki Safed şehrini füzelerle hedef aldı.

Safed'de öğle saatlerinde duyulan siren seslerini patlamalar izledi. İsrail ordusu ateşlenen 25 roketten çoğunun hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğü bilgisini verdi. Birçok roket ise açık alana düştü. Taberiye Gölü'nün kuzeyinde yer alan Safed'in Lübnan sınırına uzaklığı kuş uçuşu yaklaşık 13 kilometre.

Hizbullah'ın saldırı gerçekleştirdiği bir diğer nokta, Yukarı Celile bölgesindeki Elkosh oldu.

İsrail medyası, Aşağı Celile'yi hedef alan füze saldırısında ise bir kişinin yaralandığını yazdı.

Hizbullah Safed'deki askeri üslerin yanı sıra Hayfa yakınlarındaki Rafael savunma şirketine ait tesislerin 35 kadar roketle vurulduğunu açıkladı.

İran destekli grup, Pazar günü ilk kez Hayfa'yı doğrudan hedef aldığı saldırının kaydını da yayınladı. Ramat David hava üssünün yanı sıra Rafael savunma şirketine ait tesislerin vurulduğu saldırıda, orta menzilli Fadi füzeleri kullanıldı.

OKULLAR TATİL EDİLDİ, HASTANELERDE ACİL AMELİYATLAR DIŞINDA OPERASYON YOK

Kuzey cephesinde Lübnan tarafında ise İsrail jetlerinin sabah saatlerinde düzenlediği büyük saldırının yankıları var.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, ülkenin güneyi ve doğusundaki hastanelere acil olmayan bütün ameliyatları erteleme talimatı verdi.

İsrail jetlerinin bombardımanı sınır hattından Hizbullah'ın kalesi Bekaa Vadisi'ne kadar uzandı. Lübnan-Suriye sınırındaki Bekaa Vadisi, İsrail'e 100 kilometre mesafede.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada 150 hava saldırısında 300'den fazla Hizbullah hedefinin vurulduğu savunuldu.

Lübnan tarafındaki katliam saatler ilerledikçe ortaya çıktı. Lübnan Sağlık Bakanlığı önce en az 50 can kaybı olduğunu, dakikalar sonra can kaybının 100'e çıktığını duyurdu. Saat 15.50 sularında ise yaşamını yitirenlerin sayısı 182 oldu.

Birkaç saat sonra ise, Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, yaşamını yitirenlerin sayısının en az 274'e yükseldiğini yaralıların sayısının 1000'i aştığını duyurdu.

Beyrut yönetimi, İsrail hava saldırılarına hedef olan bölgelerde okulları iki gün tatil etti.


PANİK VE KAOS, KAÇIŞ BAŞLADI

Akdeniz kıyısındaki Lübnan şehri Sur'dan bildiren Al Jazeera muhabiri Zeyna Khodr, çok fazla panik olduğunu ve insanların bölgeden ayrıldığını aktardı.

"Çatışma açık şekilde sınırların ötesine geçiyor" diyen Khodr, İsrail sınırına 25 kilometre mesafede olduğunu ve sabahın erken saatlerinden bu yana Sur'da bir kaos yaşandığını söyledi.

İsrail ordusu sabah saatlerinde Lübnan'ın güneyi ve doğusunda yaşayan yüz binlerce insanın cep telefonuna Arapça bir mesaj gönderdi. Hizbullah binalarından uzak durulmasını ve bölgenin terk edilmesini isteyen söz konusu mesaj, Lübnanlı bir numaradan gönderildi.

Lübnan-İsrail sınırındaki Nebatiye'den sosyal medyada paylaşılan görüntüler de, insanların araçlarıyla kuzeye doğru kaçtığını gösteriyor.

İRAN MEDYASI MANŞETTEN VERDİ: İSRAİL'İN ANTENİ KIRILDI



Hizbullah'ın ana müttefiki İran'da bugün gazeteler 'İsrail'in derinliklerinde savaş', 'Hayfa bombardımanı yalnızca başlangıç', 'Yarım milyon yerleşimci sığınaklarda', 'İsrail'in anteni kırıldı', 'Hizbullah hesaplaşma savaşına başlıyor' manşetleriyle okuyucularının karşısına çıktı.

IRNA haber ajansı tarafından yayımlanan resmi gazete İran, İsrail medyasını kaynak göstererek Hizbullah'ın füze sağanağının ardından Hayfa limanının kapatıldığını yazdı.

Resmi İngilizce gazete Tehran Times, Hizbullah'ın İsrail'e ait stratejik askeri üstleri vurduğunu öne çıkarıp Hayfa'nın hedef alınmasının başlangıç olduğunu bildirdi. Tehran Times, Cumartesi gecesi ve Pazar günü Hizbullah'ın bir milyonu aşkın İsrailliyi ateş altında tuttuğunu da belirtti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'yla bağlantılı Civan gazetesi, İsrail'in Lübnan'daki macerasının kuzey sınırını daha da güvensiz hale getirdiğini vurguladı, Hayfa'ya benzeri görülmemiş roket yağmurunun yarım milyon İsraillinin sığınaklara kaçmasına neden olduğunu aktardı. Gazete, saldırının yeni füzelerle ve en uzak mesafeden gerçekleştiğini de ekledi.

Muhafazakar Kayhan gazetesi ise Lübnan Hizbullah'ının İsrail'e yoğun ve eşi görülmemiş bir ateş açtığını dile getirdi, Ramat David hava üssü ile Rafael şirketine ait tesislerinin ilk kez yok edildiğini belirtip 'İsrail'in boynuzu-anteni kırıldı' gibi sıra dışı bir başlık tercih etti.

Haberin Devamı
ÇİN'DEN 'ACİL AYRILIN' UYARISI

Pekin yönetimi, İsrail'de yaşayan Çin vatandaşlarından mümkün olan en kısa sürede ülkeyi terk etmelerini istedi.

Çin vatandaşlarına evlerine dönmeleri ya da güvenli bölgelere taşınmaları çağrısında bulunan Çin'in Tel Aviv Büyükelçiliği, İsrail'deki güvenlik durumunu ciddi, karmaşık ve tahmin edilemez olarak tanımladı.

Al Jazeera, Çin'in bir ay önce benzer bir uyarıyı Lübnan'daki vatandaşları için verdiğini hatırlatıyor.

CEP TELEFONLARINA GELEN ŞOK MESAJ



Hizbullah'ın iki numarası Fuad Şükür İsrail tarafından Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyindeki Dâhiye mahallesinde füzeyle vurulduğunda, takvimler 30 Temmuz'u gösteriyordu. Suikast, o tarihte on aydır sınır hattında çatışan taraflar için bir kırılma noktasıydı.

On binlerce savaşçısı ve cephaneliğinde 150 bin kadar füzesi olduğu tahmin edilen Hizbullah, beklendiği gibi intikam yeminleri edip misillemede bulunacağını duyurdu. Çoğunlukla sınır hattını aşmayan düşük yoğunluklu çatışma 30 Temmuz tarihinden bu yana giderek tırmandı, Hizbullah'ın füze ve kamikaze silahlı insansız hava aracı sağanaklarına İsrail jetlerin bombardımanıyla yanıt verdi.

Geçen hafta binlerce Hizbullah üyesinin haberleşme için yanında taşıdığı çağrı cihazlarının eş zamanlı patlamasını, bir gün sonra bu kez telsizlerin infilak etmesi izledi. Eşi benzeri görülmemiş saldırılarda onlarca Hizbullah üyesi öldü, binlercesi yaralandı.

İsrail 20 Eylül Cuma günü bir adım daha ileri gidip, Hizbullah'ın en önemli komutanlarından İbrahim Akil ve yanındakileri Beyrut'ta hedef aldı. F-35 savaş uçağının ateşlediği füze bir binayı yerle bir ederken, İran destekli Hizbullah 15 üyesini kaybetti, hava saldırısında 30 sivil de yaşamını yitirdi.


Arka arkaya gerçekleşen saldırılara ilk misillemesini Pazar günü yapan Hizbullah, sınırın 50 kilometre derinine füzeler ateşledi. Lübnan'ın en büyük askeri gücü olan grup, İsrail'in stratejik liman kenti Hayfa'daki Ramat David hava üssü ile Rafael savunma şirketinin fabrikalarını vurduğunu duyurdu. Hayfa'da birçok patlama sesi duyulurken, şehir ilk kez doğrudan hedef alınmış oldu.

İsrail tarafı 8 Ekim'den bu yana çatışmanın sürdüğü kuzey cephesinde evlerini terk etmek zorunda kalan on binlerce kişinin geri dönüşü için her şeyin yapılacağını söylüyor.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın yardımcısı Naim Kasım ise, İbrahim Akil'in cenaze törenine katılıp İsrail'le yeni bir aşamaya geçtiklerini belirtti, 'açık uçlu hesaplaşma savaşı'ndan söz etti. Naim Kasım, hazırladıkları planlarla İsrail'in dehşetten öleceğini de ekledi. Hizbullah'ın üst düzey isimleri nadiren cenaze törenlerinde yer alıyor.

İsrail ordusu yeni haftaya sınıra 100 kilometre uzaklıktaki Bekaa Vadisi dahil Lübnan'a hava saldırıları düzenleyerek başladı. Hizbullah'ın kalelerinden biri olan Bekaa Vadisi'nde patlama sesleri duyulurken, yerel medya Lübnan'ın güneyinde de birçok noktanın vurulduğunu bildirdi. İsrail ordusundan yapılan ilk açıklamada Lübnan'da geniş çaplı saldırılar düzenlendiği belirtildi ve ayrıntılı bilginin ilerleyen saatlerde verileceği aktarıldı.

YARIM SAAT İÇİNDE 80 BOMBARDIMAN

Uluslararası haber ajansı, sınıra yakın konumdaki Mercayun'daki hava saldırısının fotoğraflarını dünyaya servis etti.

Lübnan'ın resmi haber ajansı NNA, İsrail jetlerinin yarım saat içerisinde 80'i aşkın hava saldırısı gerçekleştirdiğini ve en az bir kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

SAVAŞTA BİR İLK

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde ve Bekaa Vadisi'nde yaşayanlardan acil şekilde Hizbullah binaları ve silah depolarının çevresinden uzaklaşmalarını isteyen bir uyarı yayımladı.


İsrail medyası ordunun Lübnan'daki yüz binlerce insanın telefonuna yazılı mesaj gönderdiğini aktardı, telefonlara gelen Arapça mesajlarda 'Eğer Hizbullah silahlarının bulunduğu bir binadaysanız, bir dahaki duyuruya kadar binalardan uzak durun' yazıyordu. Bu hamle, İsrail'in Lübnan'daki cep telefonu hatlarına erişimi olduğunu gösteriyor.

Al Jazeera, söz konusu mesajların Lübnanlı bir numaradan geldiği bilgisini verdi ve 8 Ekim'den bu yana benzer bir uyarının ilk kez verildiğini aktardı.

BEYRUT'TA ENDİŞE EN ÜST SEVİYEDE

Lübnan'ın başkenti Beyrut'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Dorsa Jabbari, Beyrut sakinlerinin güney ve doğudan gelen benzeri görülmemiş seviyedeki saldırı haberleriyle uyandığını aktardı. Lübnan'ın güneyindeki akrabalarından gelen mesajlar ve görüntülerin Beyrut sakinlerini büyük endişeye sürüklediğini kaydeden Jabbari, endişenin boyutunun bir yıldır devam eden çatışmada ilk kez bu düzeye çıktığı yorumunu yaptı.

ABD LİDERİ BIDEN'DAN MESAJ

Artık aylardır korkuyla beklenen topyekun savaşın eşiğine gelindiği yorumları yapılıyor, ABD lideri Joe Biden bu gece "Bölgede daha büyük bir savaşın patlak vermesini engellemek için her şeyi yapıyoruz" dedi.

GÜN AĞARIRKEN SİRENLER ÇALDI, IRAK'TAN İSRAİL'E SALDIRI

Irak'taki İran yanlısı milisler, Pazartesi sabahı bir kez daha İsrail'e kamikaze silahlı insansız hava araçları (SİHA) gönderdi.

İsrail'in doğu cephesinden ateş altına alınması anlamına gelen saldırıların hedefinde, İsrail işgali altındaki Suriye toprağı Golan Tepeleri'ndeki yerleşimler ve üsler vardı.

Gün ağarırken Golan Tepeleri'nde hava saldırısı sirenleri çaldı, İsrail ordusu Suriye üstünden bölgeye gönderilen bir kamikaze drone'un savaş uçakları tarafından düşürüldüğünü açıkladı.

İran yanlısı milisler ise kamikaze SİHA'larla Golan Tepeleri'ndeki bir gözlem üssünü hedef aldığını bildirdi.

Haberin Devamı