Dünyaİran-İsrail savaşında son dakika! Dünyayı tedirgen eden tehdit...

CANLI İran-İsrail savaşında son dakika! Dünyayı tedirgen eden tehdit...

28.10.2024 - 19:00 | Son Güncellenme:

İsrail'in imisillemesi sonrası tüm gözler İran'a çevrildi. Netanyahu'nun evinin kamikaze drone'la vurulması İsrail'de kabine toplantısının yerini değiştirdi, bir askeri üste kaydedilen görüntü ise şok etkisi yaratırken bir çarpıcı açıklama da İran'dan geldi. İşte tüm gelişmeler...

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ DEVAM EDECEK

İsrail Başbakanlık Ofisi, MOSSAD Başkanı David Barnea’nin Katar’daki Gazze Şeridi’nde ateşkese ilişkin görüşmelerin ardından İsrail’e döndüğünü, ateşkes görüşmelerinin önümüzdeki günlerde devam edeceğini açıkladı.

İSRAİL'İN UZUN VADEDEKİ HEDEFİNİ AÇIKLADI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uzun vadeli stratejilerinin, "İran'ın şer eksenini ortadan kaldırmak" olduğunu ve bu hedeflerinden vazgeçmeyeceklerini belirtti.

HİZBULLAH: İSRAİL ASKERLERİNİ HEDEF ALDIK ÖLEN VE YARALANLAR VAR

Hizbullah'tan yapılan açıklamada, Lübnan'ın güneyindeki Kefr Kila beldesi civarındaki Tel Nuhas'a doğru ilerleyen İsrail araçları ve askerlerinin hedef alındığı belirtildi.

Hizbullah mensupları ile İsrail askerleri arasında çatışmaların yaşandığı kaydedilen açıklamada, İsrail askerlerinden ölenler ve yaralananların olduğu aktarıldı.

Lübnan'ın güneyindeki el-Vizzani beldesinin batısında bulunan el-Umra bölgesinde de grup halindeki İsrail askerlerinin çok sayıda füzeyle vurulduğu ifade edildi.

İsrail'in kuzeyindeki Hayfa'nın batısında İsrail askeri üssünün de çok sayıda füzeyle hedef alındığı bildirildi.

LÜBNAN'IN GÜNEYİNDEN İSRAİL'E 35 FÜZE FIRLATILDI

İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyine ve Hayfa kentine 35 füzenin fırlatıldığı duyuruldu.

Füzelerin, Batı ve Yukarı Celile ile Hayfa Körfezi bölgelerine fırlatıldığı, bölgede uyarı sirenlerinin çaldığı belirtildi.

İsrail ordusunun füzelerden bazılarına müdahale ettiği, bazılarının da açık alana düştüğü kaydedildi.

Haberin Devamı
İSRAİL BÜYÜK BİR ANLAŞMA İMZALADIĞINI DUYURDU

İsrail Savunma Bakanlığı, lazer hava savunma sisteminin üretimini artırmak için "büyük bir anlaşma" imzalandığını, Demir Kubbe sistemine tamamlayıcı olarak kullanılacağını ve bir yıl içinde faaliyete geçeceğini duyurdu.

İsrail Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Magen Or isimli lazer hava savunma sistemi ekipmanını büyük ölçüde genişletmek için yaklaşık 536 milyon dolar değerinde büyük bir anlaşma imzaladığı belirtildi.

İbranice "Işık Koruyucusu" anlamına gelen Magen Or isimli sistemin üretiminin artırılması için söz konusu anlaşmanın ana geliştirici Rafael Gelişmiş Savunma Sistemleri ve Elbit Sistemleri şirketleriyle imzalandığı aktarıldı.

Açıklamada, "İmzalanan anlaşma çerçevesinde lazer sistemlerinin zamanında ve yüksek oranda tedarik edilmesi için üretim hızı önemli ölçüde artırılacak." ifadesi kullanıldı.

CNN: ATEŞKESTE KAYDA DEĞER GELİŞME YOK

CNN International'a konuşan bir kaynak Hamas ve İsrail müzakerecilerinin ateşkes konusunda 5 Kasım'da yapılacak ABD seçimlerine kadar 'kayda değer bir gelişme' olmasını beklemediklerini söyledi. İsmi açıklanmayan kaynak, Katar'ın başkenti Doha'da başlayan müzakerelerin son turlarında rehinelerin serbest bırakılması ya da ateşkes anlaşmasına odaklanılmadığını belirtti. Müzakereler aynı zamanda Lübnan, İran ve bölgesel gelişmelerde ilerleme hedefliyor.

Kaynak, müzakerelerde yeni turun birkaç gün içerisinde başlayabileceğini ancak şu an ilerlemeden çok müzakerelerinin varlığının söz konusu olduğunu söyledi.

SELAMİ: SONUÇLARI AKIL ALMAZ OLACAK

İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Hüseyin Selami, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Cumartesi günü İran'a yönelik saldırılarla ilgili İsrail'in "uğursuz hedeflerine ulaşmakta başarısız olduğunu" söyledi.

Tasnim haber ajansının haberine göre Selami, İsrail'in İran'ın 1 Ekim'deki balistik füze saldırılarına karşı yaptığı misillemenin "yanlış hesaplanmış ve çaresiz bir girişim" olduğunu söylerken ekledi: "Bu girişimin acı sonuçları akıl almaz olacak."

Öte yandan İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre İran Savunma Bakanı Aziz Nasırzade, İsrail saldırısında küçük hasarlar aldıklarını ve bu hasarların onarıldığını söyledi. İsrail'in saldırısına değinen Nasırzade, "İsrail rejiminin İran'a yönelik son saldırıları sırasında küçük hasar meydana geldi. Kendi bilgimizi ve bilimsel gücümüzü kullanarak bunları derhal onarıp yenileriyle değiştirdik" dedi.

Haberin Devamı
İSRAİL'DEN BM FAALİYETLERİNİ KISITLAYACAK HAMLE

İsrail parlamentosu bu hafta, BM'nin Filistinliler için yardım kuruluşu olan UNRWA'nın İsrail tarafından işgal edilen topraklardaki faaliyetlerini önemli ölçüde kısıtlayabilecek iki yasa tasarısını ele alıyor. İsrail'in tasarı hamlesi BM'nin insani krizin "Gazze'yi uçuruma çevirdiğini" ve tüm Kuzey Gazze nüfusunun "ölme riski altında" olduğuna yönelik açıklamalarından hemen sonra geldi.

BM, yasa tasarıları İsrail parlamentosu Knesset'ten geçerse, barınak ve sağlık hizmetlerinin "duracağını" ve yalnızca Gazze'deki 600 bin çocuğun "haklarını engelleyerek tüm bir neslin kaderini riske atacağını" söyledi.

BM'ye göre önerilen yasa, Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria'daki birçok sağlık, eğitim ve sosyal hizmetin de sonunu getirecek.

AL JAZEERA: LÜBNAN'DA İKİ İSRAİLLİ SUBAY VE ÇOK SAYIDA ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

1 Ekim tarihinde Lübnan'daki kara işgalinin başladığını dünyaya duyuran İsrail, geride kalan bir haftada ağır kayıplar verdi.

Al Jazeera, en az 15 askeri son bir haftada öldürülen İsrail işgal ordusunun iki subayını daha kaybettiğini duyurdu.

Kanalın verdiği bilgiye göre, İsrail işgal birliklerinin düzenlediği saldırıların kilit noktası sınırın sıfır noktasındaki Ayta eş Şaab.

Beyrut'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Imran Khan, önümüzdeki dakikalarda öldürülen İsrail askerlerine dair daha geniş bilgiye ulaşılacağını söyledi.

İsrail ordusu, şimdilik Lübnan'da son bir gündeki çatışmalarda aralarında subayların da bulunduğu yedi askerin yaralandığını açıkladı.

İsrail aralarında yüzbaşıların da bulunduğu en az 35 askerini Lübnan işgalinde kaybetmiş durumda.

Resmi verilere göre, iki gün sonra bir ayı dolacak kara işgalinde 594 asker de yaralandı.

GAZZE'DE CAN KAYBI 43 BİNİ GEÇTİ

Filistinli yetkililer, İsrail işgal ordusunun Gazze Şeridi'nde son iki gündeki saldırılarında 96 kişinin daha yaşamını yitirdiğini ve toplam can kaybının 43 bini aştığını açıkladı.

Haberin Devamı
KABİNE TOPLANTISININ ADRESİ DEĞİŞTİ, İSRAİL KORKUYOR

Hizbullah'ın Ekim ayı içerisinde Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yazlık evini kamikaze silahlı insansız hava aracıyla (SİHA) vurması, İsrail'de protokollerin değişmesine neden oldu.

Bugün gerçekleşecek kabine toplantısı, Başbakan Netanyahu'nun ofisinde ya da Genelkurmay Başkanlığı binasında yapılmayacak.

Kamu yayıncısı KAN televizyonu, yeni protokol kurallarının bugün itibarıyla etkisini gösterdiğini bildirdi.

Yediot Ahronot ise, artık toplantıların sabit bir yerde gerçekleşmeyeceğini yazdı.

Gazete, dahası bugünkü kabine toplantısına bakan danışmanlarının katılmasına izin verilmediğini duyurdu. Bu sabah kabine toplantısının yerinin değiştiğini ve danışmanlar için bir park yeri bulunmadığını bildiren mesaj alan İsrailli bakanlar, şaşkınlığa uğradı.

Yediot Ahronot, ayrıca kabinedeki bakanların toplantıya silahla girmesine de izin verilmediğini aktardı.

40 SANİYELİK ŞOK VİDEO! İSRAİL F-16'LARI PİSTTE ÇARPIŞIYORDU



İsrail, tarihte ilk kez Cumartesi gecesi İran'a doğrudan saldırılar düzenledi. Tel Aviv yönetimi, savaş uçaklarının üç dalga halinde İran'daki askeri hedefleri vurduğunu resmen duyurarak bir ilke imza attı. İran'ın 1 Ekim'de ateşlediği yaklaşık 200 balistik füzenin ardından haftalardır misilleme bekleniyordu.

Orta Doğu'daki ezeli düşmanlar Nisan ayında da karşı karşıya geldi. İsrail'in 1 Nisan Pazartesi günü İran'ın Şam Büyükelçiliği'ni füzelerle vurup bir binayı yerle bir etmesi, bardağı taşıran damla oldu.

Tahran, Devrim Muhafızları Ordusu'nun yurt dışı operasyon birimi Kudüs Gücü'nün en önemli komutanlarından Muhammed Rıza Zahedi ve yardımcılarının Suriye'nin başkentinde öldürülmesine 13 gün sonra misillemede bulundu. Bir Cumartesi akşamı yüzlerce kamikaze silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve füzenin İsrail'e doğru ateşlenmesi, tarihte bir ilkti.

Dünyanın canlı yayınla izlediği saldırıdan birkaç gün sonra İran'ın orta kesimindeki Isfahan'da yer alan bir askeri üste patlamalar duyuldu ancak İsrail herhangi bir açıklama yapmadı.

Hamas lideri İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da Tahran'da suikasta uğramasıyla İran'ın ikinci kez harekete geçmesi bekleniyordu. Ancak Tahran bir süre yeni misillemeyi erteledi, ta ki Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile Kudüs Gücü'nün Lübnan komutanı Abbas Nilfuruşan'ın Beyrut'taki devasa bombardımanda öldürülmesine kadar.

İran'ın 1 Ekim'de gönderdiği balistik füzelerden bazıları İsrail'deki askeri üsleri vurdu, İsrail ordusu ilk kez isabetleri doğruladı.

26 Ekim'in ilk saatlerinde başlayan İsrail karşı saldırısı, sabah gün ağarıncaya kadar üç dalga halinde sürdü.

İran saldırısı devam ederken Ramat David Hava Üssü'nde kaydedilen bir görüntü ise, İsrail savaş uçaklarının bir çarpışmanın eşiğinden döndüğünü gösteriyor.

Times of Israel, kulenin yanlış kalkış onayı vermesiyle bir F-16 jetinin hareket ettiğini ve pistteki bir başka F-16'ya çarpmaktan son anda kurtulduğunu yazdı.

40 saniyelik video kaydında savaş uçağının pilotunun son anda manevra yaptığını ve pilotun öfkeli bir şekilde konuştuğunu ortaya koydu.

Times of Israel'deki haberde İsrail ordusunun konuya dair soruşturma başlattığı ve havalanan uçağın Lübnan'daki saldırılara katılacağı belirtildi.

IRAK HAVA SAHASINI İHLAL EDEN İSRAİL'İ BM'YE ŞİKAYET ETTİ

Bağdat yönetimi, İran'ı hafta sonu vuran İsrail'in Irak hava sahasını ihlal ettiğini belirtip Tel Aviv'i Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) şikayet etti.

Hükümet sözcüsü Basim Avvadi, "Irak hava sahasının veya topraklarının diğer ülkelere, özellikle de komşu ülkelere saldırmak için kullanılmasına izin verilmeyeceğinin altını çiziyoruz" dedi.

Haberin Devamı
İSRAİL EKONOMİSİ SAVAŞTAN NASIL ETKİLENİYOR?



Gazze Şeridi ve Lübnan'daki işgaller için 60 milyar dolar harcayan İsrail'de ekonomi şimdiden zarar görmeye başladı bile. Savaşın gelecek yıl devam etmesi halinde maliyet 94 milyar doları bulabilir, söz konusu rakam İsrail GSYH’sinin altıda birine denk geliyor. 

HİZBULLAH GÖRÜNTÜ YAYINLADI



İsrail'in kuzeyinde geceden itibaren sirenler çaldı, uyarılar sabah saatlerinde sınıra boydan boya yayıldı.

Hizbullah'ın sık sık hedef aldığı Kiryat Shmona'da gece yarısı yarım saat arayla iki kez siren sesi duyuldu, yerel medya en az bir patlama sesinin gece karanlığında yankılandığını yazdı.

Sabah gün ağardığında ise Kiryat Shmona'nın hemen kuzeyindeki sınır kasabası Metula'da hava saldırısı sirenleri aktif hale geldi. Metula ve çevresinde 40 dakikada üçüncü kez siren seslerinin duyulduğu bilgisi var.

Hizbullah ise hafta sonu beş İsrail işgal askerinin öldüğü saldırının hemen öncesinde çekilen görüntüyü yayınladı.

Hizbullah, neredeyse sınırın sıfır noktasındaki Taybe ve Rab Talateyn kasabaları çevresindeki İsrail birliklerinin doğrudan vurulduğu bilgisini verdi.

NETANYAHU MISIR'IN İKİ GÜNLÜK TEKLİFİNİ REDDETTİ

Mısır lideri Abdulfettah Sisi, Gazze Şeridi'nde 388'inci gününe giren savaşta iki günlük bir ateşkes teklifinde bulundu.

Sisi'nin duyurduğu teklifte, Gazze'de tutulan dört rehinenin serbest bırakılması ve bunun karşılığında İsrail hapishanelerindeki bazı Filistinli mahkumların özgürlüğüne kavuşması öngörülüyordu. Devam eden 10 günde ise kalıcı ateşkes için müzakerelerin başlaması ve Gazze Şeridi'ne daha fazla insani yardım girişine izin verilmesi de yine teklifte yer alıyordu.

Mısır'ın iki günlük ateşkes önerisi, İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın direkterü David Barnea'nın müzakereler için Katar'a uçtuğu gün açıklandı.

Hamas, yaptığı ilk açıklamada Gazze'de savaşı bitirecek bir anlaşmaya açık olduğunu vurguladı.

İsrail devlet televizyonu KAN ve Kanal 12 ise, bu sabah Başbakan Binyamin Netanyahu'nun kabinedeki birçok bakanın desteğine rağmen Mısır'ın teklifini kabul etmediğini duyurdu.

Kanal 12'nin internet sitesindeki haberinde, Tel Aviv'in yönetimindeki çoğu bakanın Kahire'nin önerisine destek sunduğu kaydedildi.

Haberin Devamı
İSRAİL GAZETESİ: İRAN VE HİZBULLAH'IN SÜRPRİZLERİ VAR



İsrail gazetesi Maariv, Tahran'a misilleme saldırısının ardından ortaya çıkan tabloyu 'İran ve Hizbullah'ın sürprizleri var' başlığıyla sayfasına taşıdı.

Gazeteye konuşan Orta Doğu ve Körfez uzmanı Prof. Ametsia Baram, İsrail'le 8 Ekim 2023 tarihinden bu yana sınır hattında çatışan ve 1 Ekim 2024'ten itibaren ise kara işgaline direnen Hizbullah'ın henüz ağır ve stratejik füzeleri kullanmadığını söyledi. Baram'a göre, İranlılar Lübnan'daki ana müttefikine söz konusu füzeleri fırlatmama talimatı verdi.

Tahran yönetiminin Tel Aviv'le müttefikleri aracılığıyla çatıştığını dile getiren Prof. Aram, "Füze tehdidini başımızın üstünde hissetmemiz İranlılar için önemli" dedi.

Uzmana göre, İsrail ordusu savaştan önce Hizbullah'ın kuzey cephesinden günde 1500 kadar füze fırlatabileceğini tahmin ediyordu ancak bu sayı günlük 200 civarında kaldı. İran'ın Suriye üzerinden Hizbullah'a silah transferinin azaldığını savunan İsrailli uzman, Humeyni'nin kurduğu Lübnanlı grubun 1982 yılından bu yana en zayıf halinde olduğunu ileri sürdü.

İRAN'DAN YENİ UYARI: HAYAL BİLE EDİLEMEYECEK SONUÇLARI OLACAK

İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanı Hüseyin Selami ise, bugün İsrail'e bir uyarıda bulundu. General Selami, İsrail'in bazı askeri üsleri hedef alan saldırıları nedeniyle hayal bile edemeyeceği acı sonuçlarla yüzleşeceğini söyledi.

İsrail savaş uçakları Cumartesi gecesi üç dalga halinde İran'ı hedef aldı ve bu resmen duyurulan tarihteki ilk saldırı olarak kayıtlara geçti.

Tasnim haber ajansının aktardığına göre, Devrim Muhafızları Ordusu komutanı İsrail'in hedeflerine erişemediğini belirtip saldırıyı tıpkı dini lider Ayetullah Ali Hamney gibi 'hesap hatası' olarak niteledi.

X, HAMANEY'İN İBRANİCE HESABINI ASKIYA ALDI

Sosyal medya platformu X, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in İbranice mesajlar yayınladığı hesabını dondurdu.

Hamaney, son olarak "Siyonist rejim bir hesap hatası yaptı. İran'a dair hesaplarında yanıldı. İranlıların nasıl bir güce, yeteneğe, iradeye ve inisiyatife sahip olduğunu anlamasına yol açacağız" mesajını paylaştı.

Elon Musk'ın sahibi olduğu X, İran dini liderinin platformun kurallarını ihlal etmesi nedeniyle hesabın açıldıktan bir gün sonra askıya alındığını bildirdi.