DünyaSavaşta bir ilk, doğu cephesine sıçradı! Üç kurşun Orta Doğu'yu yerinden oynattı

Savaşta bir ilk, doğu cephesine sıçradı! Üç kurşun Orta Doğu'yu yerinden oynattı

08.09.2024 - 11:23 | Son Güncellenme:

Çok sıkı korunan Allenby sınır kapısına bir kamyonla gelen saldırganın üç İsrail sınır muhafızını öldürmesi, bir ilk niteliği taşıyor. İsrail'de tüm sınır kapıları kapatıldı, Hamas saldırıyı kutladı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni kan gölüne çevirdiği savaşta 339'uncu güne girilirken, Cuma günü Batı Şeria'da gerçekleşen saldırı hem Ankara'da hem de Washington'da bir numaralı gündem.

İSRAİL GÜVENLİK KABİNESİ TOPLANDI

İsrail Güvenlik Kabinesi'nin, işgal altındaki Batı Şeria'da yaşanan gerilimi görüşmek için toplandığı bildirildi.

İsrail devlet televizyonu KAN'nın Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisine dayandırdığı habere göre Netanyahu, Batı Şeria'daki gerilim başta olmak üzere bazı konuları ele almak için Güvenlik Kabinesi'ni topladı.

Netanyahu, toplantıda kabinesindeki bazı bakanların işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskınlara değindi.

Mescid-i Aksa'daki mevcut statünün değişmeyeceğine işaret eden Netanyahu, İsrailli bakanların kendisinin onayını almadan Aksa'da gerilime yol açmamaları gerektiğini ifade etti.

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, sık sık Mescid-i Aksa'ya yaptıkları baskınlarla bölgesel ve uluslararası tepkilere yol açıyor.

Ben-Gvir, geçen ay yaptığı açıklamada "mevcut politikanın Yahudilerin Mescid-i Aksa'da ibadet etmesine izin verdiğini" ileri sürmüştü. Netanyahu ise Mescid-i Aksa'nın statüsüyle ilgili bir değişiklik olmadığını söylemişti.

İSRAİLLİLER, BATI ŞERİA'DA YAŞLI BİR FİLİSTİNLİYİ KAÇIRIP DARBETTİ

Filistin topraklarını gasbeden bir grup İsraillinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın güneyindeki El Halil kentinde 69 yaşındaki bir Filistinliyi kaçırıp darbettiği sonra da serbest bıraktığı belirtildi.

Kaçırılan Hüseyin Ebu Şerh'in oğlu Muhammed Ebu Şerh AA muhabirine, silahlı 5 gaspçı İsraillinin beraberlerinde askerlerle birlikte El Halil'in güneyindeki Ez-Zahiriyye kasabasının doğusunda koyunlarını otlatan 69 yaşındaki babasını kaçırdığını söyledi.

Ebu Şerh, İsraillilerin, 06.30 sularında babasını alarak onu gasbedilen Filistin topraklarında kurulan Tina yerleşimine götürdüklerini ve orada 4 saat tuttuklarını, bu süre zarfında da onu darbettiklerini aktardı.

İsraillilerin daha sonra babasını, Batı Şeria ile İsrail arasındaki Mitar sınır kapısı yakınlarında serbest bıraktığını kaydeden Ebu Şerh, hastaneye kaldırılan babasının vücudunda darp nedeniyle çok sayıda morluk olduğunu anlattı.

Ayrım Duvarı (Utanç Duvarı) ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi'nin verilerine göre, Filistinlilerin topraklarını gasbeden İsrailliler, Filistin topraklarında 2024'ün başından bu yana 1760 saldırı gerçekleştirdi, bu saldırılarda 9 Filistinli öldü.

443 BİN ÇOCUK AŞILANDI

Gazze Şeridi'ndeki 443 bin çocuğun, çocuk felci aşısı olduğu belirtildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Temel Bakım Genel Müdürü Musa Abid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yaş altı 443 bin çocuğun çocuk felci aşısının ilk dozunu aldığını, bunun Gazze'deki çocukların yüzde 69'una tekabül ettiğini söyledi.

Gazze Şeridi'nin orta kesimdeki aşılama işleminin bittiğini ve beklemedikleri kadar iyi sonuçlar elde ettiklerini kaydeden Abid, (orta kesimdeki Deyr el-Belah, Nusayrat, El-Bureyc, El-Meğazi ve Ez-Zavayide'de) 195 bin çocuğun aşılandığını, bu rakamın 160 binlik beklentinin üzerinde olduğunu dile getirdi.

Abid, güneydeki Han Yunus ve Refah kentlerinde dün akşama kadar 248 bin çocuğun aşılandığını ve bu rakamın 300 bine ulaşmasının planlandığını belirtti.

İsrail'in çıkardığı zorluklara ilişkin de bilgi veren Abid, İsrail ordusunun "kırmızı noktalar" olarak sınıflandırdığı doğudaki güvenli olmayan savaş bölgelerinde koordinasyon konusunda bazı zorluklar yaşandığına dikkati çekti.

İsrail tarafıyla koordinasyonun ardından bu bölgelerin bazılarına ulaşıp oradaki çocukları aşıladıklarını kaydeden Abid, ancak Han Yunus ile Refah'ın doğusunda 7 noktaya ulaşmak için 4 gündür İsrail'den onay beklediklerini aktardı.

Abid, aşılama kampanyasının bir sonraki aşamasının salı günü Gazze'nin kuzeyinde başlayacağını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı
'FİLİSTİN ŞEHİT AYŞENUR'UN CENAZESİNİ BAĞRINA BASMAYA HAZIR'

Fetih Hareketi Başkan Yardımcısı Mahmud el-Alul, Filistin'in İsrail işgaline karşı Filistin'e destek vermek için gittiği Batı Şeria'da İsrail askerlerince öldürülen Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'yi "bağrına basmaya hazır" olduğunu belirtti.

Fetih Hareketi Başkan Yardımcısı Alul, Eygi'nin naaşını uğurlamak için Batı Şeria'nın Nablus şehrindeki Rafidia Hastanesi'nde bekleyenlere hitaben konuşma yaptı.

Eygi'nin Filistin halkını savunurken İsrail askerlerinin saldırısına uğradığını hatırlatan Alul, "Filistin, şehit Ayşenur'un cenazesini bağrına basmaya hazır." dedi.

Alul, "Özgürlük ve dayanışma elçisi Ayşenur'un öldürülmesi, düşmanın (İsrail) kurşunlarıyla sadece halkımızın değil aynı zamanda özgür dünya halklarının hayatlarını ve ümitlerini de hedef aldığı mesajını veriyor." ifadesini kullandı.

Fetih Hareketi Başkan Yardımcısı Alul, İsrail'in çocukları ve uluslararası dayanışma aktivistlerini öldürmesinin, "acziyetini ve umursamazlığını" gösterdiğini kaydetti.

İSRAİL'DEN HAMAS'A TEHDİT

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi'nin orta kesiminde işgal altındaki Netzarim Kavşağı'nı ziyaret etti. İsrail askerleri ile bir araya gelen Gallant burada yaptığı açıklamada, Hamas lideri Yahya Sinwar'a tehdit edici bir mesaj gönderdi. Gallant, "Muhammed Sinvar'a ve Yahya Sinvar'a ulaşacağız. Aksini düşünenler Marwan Issa ve Muhammed Deif'e baksın. Onlar da dokunulmaz olduklarını düşünüyorlardı. Bugün bizimle değiller, hata yaptılar. Sinwar da hata yapacak ve biz görevimizi yerine getireceğiz” dedi.