DünyaKuzey Kore `yamyam' oldu

Kuzey Kore `yamyam' oldu

12.04.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore `yamyam' oldu

Kuzey Kore `yamyam oldu

       AÇLIĞIN pençesine düşen Kuzey Kore'de, "yamyamlık" olayları yaşanıyor. Bu konudaki haberlere göre, Çin sınırındaki bazı köylerde, bazı Koreliler açlıktan ölmemek için çocuklarını yediler.
     ÂSon birkaç yıldır 3 milyon Kuzey Koreli'nin açlıktan öldüğü yolundaki haberler BirleÅŸmiÅŸ Milletler dahil, uluslararası birçok kuruluÅŸa yansıdı. K.Koreli yöneticiler, yiyecek sıkıntısının temel nedenlerinden birinin, tarımı etkileyen kötü hava koÅŸulları olduÄŸunu söylerken, uluslararası yardım kuruluÅŸlarından, yeterince yiyecek yardımı alamamaktan yakınıyorlar.
       "South China Morning Post" gazetesinde yer verilen haberde, uluslararası yardımların büyük bir bölümünün devletin üst düzey yöneticilerine ve orduya gittiği öne sürüldü. Haberde, "Sınır Tanımayan Doktorlar" (Medecins Sans Frontiers) adlı yardım kuruluşunun, Kuzey Kore'nin Çin sınırlarında yaptığı incelemelerde, uluslararası yardımların neredeyse hiçbirinin bu bölgeye ulaşmadığı ve bölge halkının açlıktan ölmenin eşiğine geldiği belirtildi.
       Çeşitli görgü tanıklarının ifadelerine de yer verilen haberde, Buk Çeng köyünden kimliğini açıklamayan 23 yaşındaki birinin, "Komşumuz, açlıktan ölmemek için kendi kızını yedi. Bu gerçek. Kendi gözlerimle gördüm" şeklindeki tüyler ürpertici sözleri dikkat çekti. Gazete, başka görgü tanıklarının benzer yöndeki ifadelerine de yer verdi.
       Gazetedeki haberde ayrıca, yol kenarlarında insan cesetlerine rastlandığı, halkın tren istasyonlarında ölüme terk edildiği ve askeri kamyonların geceleri, yollardan ceset topladığı kaydedildi.
       Öte yandan "rüşman kardeşler" konumundaki Kuzey ve Güney Kore yetkilileri, 4 yıl aradan sonra, dün Çin başkenti Pekin'de yeniden bir araya geldiler.
       Her iki taraftan, hükümetler düzeyinde yetkililerin katıldıkları toplantı öncesinde temsilciler "çok umutlu" olduklarını söylediler. Görüşmelerde "zengin" Güney'in, "aç" Kuzey'e yardımı konusu da gündeme gelecek.