Dünyaİsrail'de saldırı korkusu! Özel yeraltı sığınağı ilk kez açıldı

İsrail'de saldırı korkusu! Özel yeraltı sığınağı ilk kez açıldı

06.08.2024 - 12:34 | Son Güncellenme:

İsrail'de İran ve Hizbullah'ın beklenen misillemesine karşı korku tırmanırken, yurtiçi gizli servisi Şin Bet, Kudüs'teki özel yeraltı sığınaklarını hazır hale getirdi.

İsrailde saldırı korkusu Özel yeraltı sığınağı ilk kez açıldı

İsrail'in yurtiçi gizli servisi Şin Bet'in, İran ve Hizbullah misillemesine karşı Kudüs'teki yeraltı sığınağını hazır hale getirdiği bildirildi. 

Haberin Devamı

SAVAŞTA BİR İLK

İsrailde saldırı korkusu Özel yeraltı sığınağı ilk kez açıldı

İsrailli haber sitesi Walla, içinde komuta ve kontrol merkezlerinin yer aldığı sığınağın Başbakan Binyamin Netanyahu ve üst düzey yetkililerin kullanımına hazır hale getirildiğini aktardı. 

İran ve Hizbullah'ın elindeki silahların vereceği hasara karşı dayanıklı olduğu iddia edilen sığınak, 20 yıl önce inşa edilmişti. Ancak Hamas'ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı'yla başlayan Gazze savaşında ilk kez kullanılacağı bildiriliyor.

Tel Aviv'deki İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı faaliyet gösteren ve 'Ulusal Yönetim Merkezi' diye de bilinen sığınağın, topyekun bir savaş halinde İsrail ordusu (IDF) karargahıyla iletişimin açık kalmasını sağlayacağı aktarılıyor.

TAM YERİ VEYA KAÇ METRE DERİNLİKTE OLDUĞU BİLİNMİYOR

2006'daki İsrail-Lübnan Savaşı'nın ardından milyarlarca İsrail şekeli harcanarak kurulan sığınağın tam yeri veya kaç metre derinlikte olduğu bilinmiyor. Times of Israel'in aktardığına göre sığınak yüzlerce kişilik kapasiteye sahip ve gerekli görüldüğünde siviller için de koruma amaçlı kullanılabilir. 

Haberin Devamı

İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan ikisi general rütbesinde toplam yedi kişi ölmüştü.

Olayın ardından İran misilleme yaparak İsrail'e yaklaşık 300 drone ve füze fırlatmıştı. İsrail ve müttefikleri, bunların yüzde 99'unun havada imha edildiğini bildirmişti. 

'TEHDİDİN NE KADAR CİDDİ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR'

İsrailde saldırı korkusu Özel yeraltı sığınağı ilk kez açıldı

Haberde, Kudüs'teki sığınağın bu saldırıda bile kullanılmadığına işaret edilirken, "Artık hazır hale getirilmesi, İran ve Hizbullah'tan gelen tehdidin ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor" değerlendirmesi paylaşılıyor. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da Tahran'da suikastla öldürülmesinin ardından İsrail ve ABD olası misillemelere karşı hazırlık yapıyor. 

Amerikan medya kuruluşu Axios, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın G7 ülkelerinin dışişleri bakanlarına İran ve Hizbullah'ın 24 ila 48 saat içinde İsrail'e saldırabileceğini söylediğini aktarıyor. Kimliğinin açıklanmamasını isteyen kaynaklara dayandırılan haberde, Blinken'ın İran ve Hizbullah'ın 'misilleme yapacağına inandığı' belirtiliyor. 

Haberin Devamı

Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ) da cumartesi günkü haberinde, muhtemel karşı saldırıların engellenmesi için ABD'li ve Arap diplomatların yoğun çalıştığını fakat İran ve Lübnan Hizbullahı'nın bu girişimlere yanıt vermediğini öne sürmüştü.