DünyaHaniye suikastında cevap bekleyen iki soru! İran'da büyük güvenlik açığı

Haniye suikastında cevap bekleyen iki soru! İran'da büyük güvenlik açığı

31.07.2024 - 11:16 | Son Güncellenme:

İran medyası Haniye'nin başkent Tahran'da Devrim Muhafızları'na ait bir tesiste kalırken havadan ateşlenen bir füzeyle hedef alındığını yazdı. Akıllarda suikasta dair beliren iki soru cevap bekliyor.

Haniye suikastında cevap bekleyen iki soru İranda büyük güvenlik açığı

Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni için İran'ın başkentine giden Hamas siyasi büro şefi İsmail Haniye, kaldığı konutta vuruldu. İsrail istihbaratının yıllardır İsmail Haniye'nin peşinde olduğu biliniyordu.

Haberin Devamı

SALDIRI SAATLER SONRA GERÇEKLEŞTİ

Tahran'da Salı günü gerçekleşen yemin törenine, birçok uluslararası yetkili ve misafir katıldı. İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin ettiği tören öncesinde, dini lider Ayetullah Hamaney'in ise hassas bir buluşması vardı. Hamaney, ofisinde Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye ve İslami Cihad'ın lideri Ziyad en Nehhale ile görüştü. Tahran'dan gelen fotoğraftan saatler sonra İran'ın başkentinde bir saldırı gerçekleşti, Hamas lideri Haniye'nin kaldığı konut İsrail tarafından vuruldu.

1/3

2/3

3/3

 

İRAN MEDYASI: HANİYE HAVA SALDIRISINDA ÖLDÜRÜLDÜ

İran medyasına yansıyan ilk detaylara göre, Haniye ve Hamas heyeti Tahran'ın kuzeyinde Devrim Muhafızları'na ait bir binada kalıyordu. Fars haber ajansı, misafirhanenin havadan ateşlenen bir füzeyle vurulduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

İKİ SORU CEVAP BEKLİYOR

İlk bilgilere göre, Haniye bir savaş uçağı veya drone'dan ateşlenen füzeyle vuruldu. Şimdi ise akıllarda suikasta dair beliren iki soru cevap bekliyor. İlki, Haniye'nin kaldığı özel konutun konumunu İsrail nereden biliyordu? İkinci olarak ise, savaş uçağı veya drone İsrail'den havalanıp Ürdün veya Suriye'yi geçerek Irak semalarından mı saldırıyı gerçekleştirdi? 

Saldırının Irak hava sahasından gerçekleştiği ortaya çıkarsa, bu savaş uçağı veya silahlı insansız hava araçlarının en az 450 kilometre uzaktan Tahran'ı vurduğu anlamına gelecek. Zira, Irak'ın en doğusu ile Tahran arasındaki kuş uçuşu en kısa mesafe, 450 kilometre.

İRAN'DA BÜYÜK GÜVENLİK AÇIĞI

İsrail, geride kalan yıllarda Suriye'yi defalarca hava saldırılarıyla vurdu ve söz konusu saldırıların çoğu Lübnan hava sahasından ya da Akdeniz üzerinden ateşlenen füzelerle gerçekleşti. İsrail'e ait savaş uçağı veya silahlı insansız hava aracının İran hava sahasına girip suikastı gerçekleştirdiği ihtimali ise, Tahran yönetimi için daha büyük bir güvenlik açığı olarak kayıtlara geçecek.