Dünyaİran'a saldırı planları ABD üzerinden sızdı! İsrail "endişeli"

İran'a saldırı planları ABD üzerinden sızdı! İsrail "endişeli"

20.10.2024 - 14:21 | Son Güncellenme:

İran ile bağlantılı Telegram hesabı aracılığıyla sızan ABD'nin İsrail'in İran'a saldırı planı üzerine istihbaratı, Washington ve Tel Aviv de "endişe" yarattı. Saldırı tarihinin ertelenmesi bekleniyor.

İrana saldırı planları ABD üzerinden sızdı İsrail endişeli

İsrail'in İran'a saldırı hazırlıklarını içeren ABD istihbarat belgelerinin Tahran ile bağlantılı bir Telegram hesabına sızdırıldığı iddialarının yankıları sürüyor. İran'la bağlantılı Telegram hesabından yapılan paylaşımda "ABD istihbaratından bir kaynak, İsrail'in İran'a kapsamlı bir saldırı için yaptığı hazırlıkları detaylandıran 15-16 Ekim tarihli, Ulusal Jeo-uzamsal-İstihbarat Ajansı'na ait son derece hassas ve çok gizli ABD istihbarat belgesini bizimle paylaştı" denildi.

Haberin Devamı

TATBİKAT BİLGİLERİ

Sızdırılma iddiaları tartışmalara yol açarken belgelerde İsrail Hava Kuvvetlerinin üslerinde son zamanlarda gerçekleştirilen ve İran'a saldırı amaçlı olduğu değerlendirilen bazı saldırı planları ve mühimmat ikmali gibi stratejilerinin detaylı olarak anlatıldığı belirtiliyor.
Söz konusu belgelerin, ayrıca, İsrail ordusunun bu hafta İran'a saldırı hazırlıkları kapsamında savaş uçakları, insansız hava araçları ve karadan havaya füzelerle tatbikat yaptığına işaret ettiği kaydediliyor.

"SIZINTI ÇOK CİDDİ"

Sızıntıyla ilgili İsrail merkezli Jerusalem Post gazetesine konuşan ismi açıklanmayan üst düzey bir İsrailli yetkili ise "İsrail savunma teşkilatı bu endişe verici sızıntının farkında ve bunu çok ciddiye alıyor," şeklinde konuştu. Öte yandan Axios'un edindiği son bilgilere göre, ABD seçimlerinden yani 5 Kasım'dan önce yapılması planlanan saldırı, bu gelişme nedeniyle ertelenebilir. Sızan, "Çok gizli" etiketli belgelerde İsrail'in saldırıyı savaş uçakları, insansız hava araçları ve ayrıca karadan kuşatma ile yapacağı yönünde bilgiler olduğu da iddia edildi.

Haberin Devamı

İDDİALAR SORUŞTURULUYOR

ABD eski Savunma Bakan Yardımcısı ve emekli CIA görevlisi Mick Mulroy de söz konusu sızdırılma iddialarının ABD ile İsrail arasındaki gelecekte güven sorununa yol açabileceği değerlendirmesinde bulundu. İsmi açıklanmayan ABD'li yetkililer yaptıkları açıklamada, ABD istihbaratından belgelerin sızdırıldığına dair iddianın soruşturulduğunu ifade etti. Yetkililer, belgelerin kim tarafından ele geçirilmiş olabileceği, istihbarat mensubu biri aracılığıyla mı yoksa "hack" gibi farklı bir yöntemle mi sızdırıldığı, başka bilgilerin sızdırılıp sızdırılmadığı gibi konuların da araştırıldığını kaydetti.