DünyaGüney Kore'den her şeye "hazıklıklı olma" talimatı

Güney Kore'den her şeye "hazıklıklı olma" talimatı

28.10.2024 - 13:54 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker göndermesinin ABD tarafından da doğrulanmasının ardından Güney Kore'de üst düzey toplantılar hareketlendi. Devlet Başkanı Suk Yeol, yetkililere talimat verdi.

Güney Koreden her şeye hazıklıklı olma talimatı

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, yetkililere, Ukrayna ve Orta Doğu'da tırmanan gerilimle ilgili "risk ve belirsizliklere karşı hazırlıklı olmaları" talimatı verdi.

Haberin Devamı

Yonhap'ın haberine göre, Yoon, Güney Kore Başbakanı Han Duck-soo ile yaptığı haftalık toplantıya katıldı. Başkanlık sözcüsünün yaptığı yazılı açıklamada, Yoon'un, yetkililere "Ukrayna ve Orta Doğu'da artan jeopolitik riskleri ve dış ekonomik belirsizlikleri yönetmek için kapsamlı çaba göstermeleri talimatı verdiği" belirtildi.

Açıklamada, Güney Kore'nin, Kuzey Kore birliklerinin Rus ordusu yanında konuşlandırılması ve İsrail'in, İran'a yönelik hava saldırılarını dikkatle takip ettiği kaydedildi.

GÜNEY KORE'DEN İLK UYARI

Güney Kore yönetimi geçen hafta yaptığı açıklamada Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiği iddialarına yanıt olarak Güney Kore'nin de Ukrayna'ya silah tedarik etmeyi düşünebileceği konusunda uyarı yaptı. Associated Press'in haberine göre Güney Koreli yetkililer, Rusya'nın Kuzey Kore'ye, Güney Kore'yi hedef alan Kuzey'in nükleer ve füze programlarını güçlendirebilecek gelişmiş silah teknolojileri vererek onu ödüllendirebileceğinden endişe ediyor.

Haberin Devamı

Güney Kore'nin casusluk ajansı, Kuzey Kore'nin Ağustos 2023'ten bu yana azalan silah stoklarını yenilemek için Rusya'ya 13 bin'den fazla top, füze ve diğer konvansiyonel silah konteyneri gönderdiğini söyledi.

GÜNEY KORE-KUZEY KORE İLİŞKİLERİ

  • Kore yarımadasında 1910'larda Japonya sömürgesi İkinci Dünya Savaşı'nın ardından sona ererken, dönemin Sovyetler Birliği'nin Kuzey'i, ABD'nin ise Güney'i desteklemesiyle yarımada ikiye bölündü. Kim Il-sung tarafından kurulan Kuzey Kore 1948'de Sovyet desteğiyle bağımsızlığını ilan ederken, aynı yıl Güney Kore de Cumhuriyet ilan etti.
  • İki Kore arasındaki gerilim ise 1950'de Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye savaş açmasıyla tırmandı. Üç yıl süren savaşın ardından ateşkes ilan edildi ancak iki ülke arasındaki barış girişimleri o günden bu yana başarısız olmaya devam etti.
  • Kuzey Koreli casuslar, 1968'de Askerden Arındırılmış Bölge'yi aşarak Mavi Saray'da Park'a başarısız suikast girişiminde bulundu. Öte yandan Kuzey Kore'nin Yongbyon Nükleer Araştırma Merkezi, 1965'te Sovyetler Birliği'nin yardımıyla inşa edilmesinin ardından 1986'da faaliyete geçti.
  • Süregelen Rusya-Ukrayna savaşında ise Kuzey Kore lideri Kim Yong un'un Rusya lideri Vladimir Putin'i "yoldaşım" olarak tanımladıktan sonra bölgeye asker göndermesi yeni bir gerilimin fitilini ateşledi.