18.01.2022 - 06:19 | Son Güncellenme:
Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr ABD'deki Michigan Gölü'nün kıyılarında, kumda ortaya çıkan ve satranç taşlarını andıran tuhaf yapılar fotoğrafçıların dikkatini çekiyor. Ocak ayının başından beri birçok fotoğrafçı, bölgedeki kumdan yapıların görüntülerini kaydetti ve sosyal medyada paylaştı. Görüntüler, akıllara "Bunlar nasıl oluştu?" sorusunu getirirken, uzmanlara göre 'başka bir dünyadan gelmiş gibi' görünse de yaşananlar doğal süreçlerin bir sonucu.
NASIL OLUŞTULAR?
Amsterdam Üniversitesi’nden fizikçi ve Van Der Waals-Zeeman Enstitüsü başkanı Daniel Bonn, kum ve suyun etkileşimi ile birlikte rüzgar koşulları gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak bu tür yapıların oluştuklarını söyledi. Kuzey Indiana'da yaşayan bir doğa fotoğrafçısı olan Terri Abbott, bazen 'hoodoos' olarak adlandırılan sütunların 3 ila 20 inç (7,6 ila 51 santimetre) uzunluğunda farklı yükseklikleri olduğunu söyledi. Abbott, 8 Ocak’ta Tiscornia Park’ı ziyaret ederken karlı kumsaldaki çarpıcı şekilleri fark etti.
'ÇOK KESKİN KENARLARI VARDI'
Abbott, bir Facebook mesajında "Yerde uzanmak ve bu heykelleri çekmek, farklı bir gezegen gibi görünmesini sağladı. Donmuşlardı ve dokunması zordu. Çok keskin kenarları vardı" dedi. Abbott, daha önce hiç böyle bir görüntü ile karşılaşmadığını belirterek, “Ne kadar mükemmel yontulmuş olduklarına inanamadım” diye ekledi.
'NOKTA BENZERİ YAPILAR GÖRÜYORSUNUZ'
Bonn, "Kum soğuduğunda içinde donan sıvı yamalar var" dedi. Göl kenarının rüzgarlı bir yer olduğunu vurgulayan bilim insanına göre kum yüklü rüzgar bu donmuş yamalara vurduğunda, görünüşte birbirine zıt iki olay meydana geliyor. İlk olayda kum tanelerinin bir kısmı donmuş yamaya yapışarak büyümesini sağlıyor. Bonn, "Bu daha sonra kabaca silindirik, kumdan kale benzeri bir yapı oluşturur” diyerek durumu açıkladı.
'EN UZUN HEYKELLER'
Güneybatı Michigan'da yaşayan bir fotoğrafçı olan Joshua Nowicki, 7-8 Ocak'ta bu sütunları görüntüledi ve inceledi. Fotoğrafçı, sütunların 'kumun birkaç gün boyunca ıslak kaldığı ve sürekli yüksek rüzgarların estiği' zamanlarda ortaya çıktığını saptadı. Nowicki "Bu yıl fotoğrafladığım en uzun sütunlar yaklaşık 38 santimetreydi" diye konuştu: Nowicki, “Plaj boyunca, otuz veya daha fazla kumul yapıya sahip en az altı grup vardı” diye konuştu.
ISINMAYA BAŞLAMASIYLA...
Nowicki, “Çoğu sütun uzun süre dayanamıyor ve varlığı üzün sürmüyor. Genellikle birkaç gün içinde rüzgar onları tamamen aşındırıyor veya deviriyor. Sıcaklık donma noktasının üzerine çıkarsa sütunlar parçalanır ve genellikle kısa bir süre sonra karla kaplanırlar” dedi.
Nowicki, Tiscornia Park sütunlarının bu hafta başlarında sıcaklıkların ısınmaya başlamasıyla çöktüğünü belirtti. “Sadece kısa bir süre için var olmaları, onları çok özel kılıyor. Şekli hala iyi durumdayken onları görmek istiyorsanız, doğru zamanda orada olmalısınız” diyerek sözlerini bitirdi.