Kıbrıs harekatının 50'inci yıl kutlamalarına günler kala Rum tarafının duyurduğu yeni deniz üssü, adada şimşek yüklü bulutların çarpışmasına neden oldu. Adanın güneyindeki Mari'deki deniz üssünde Temmuz 2011'de büyük bir patlama meydana geldi. Evangelos Florakis üssünde güneş altında tutulan cephanenin havaya uçmasıyla 13 kişi öldü. Güney Kıbrıs'ın mevcut Savunma Bakanı Vasilis Palmas, Mari'deki patlamanın yıldönümünden birkaç gün sonra kıyıya yeni bir deniz üssü inşa edileceğini açıkladı.
Yunanistan'ın desteğiyle inşasına başlanacak deniz üssünün Doğu Akdeniz'deki en büyük üslerden biri olacağını belirten Palmas, Mari'nin Avrupa Birliği ülkelerine ait savaş gemilerinin yanı sıra bazı NATO ülkelerinin gemilerine de ev sahipliği yapacağını söyledi. Amerikan ABC televizyonu, Rum tarafının duyurusunu Güney Kıbrıs'ın son aylarda Gazze Şeridi'ne giden yardım gemilerinin kalkış yaptığı yer notuyla haberleştirdi. ABD'nin Gazze kıyısına kurduğu geçici liman bir fiyaskoya dönüşürken, Rumlar yardım gemilerini Güney Kıbrıs'ın jeopolitik rolünü yükseltmek için fırsat olarak kullanıyor.
20 Temmuz'da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kutlamalarda Ankara'nın iki devletli bir çözüm dışında herhangi bir öneriyi kabul etmeyeceğini açıkladı. Erdoğan, dönüş yolunda ise "Gerekirse deniz üssü ve deniz yapılarını kuzeyde yaparız. Bizim de denizimiz var" dedi. Uluslararası haber ajansı AFP, Erdoğan'a göre Türkiye'nin rakibi Yunanistan'ın Güney Kıbrıs'ta kendi deniz üssünü kurmak istediğini aktardı.
Doğu Akdeniz'de 2020'de patlak veren krizde Yunanistan'ın yanında saf tutan ABD, kısa sürede Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne yerleşti. Birçok uçak gemisinin de demirlediği Suda Üssü, halihazırda ABD'nin Doğu Akdeniz'deki operasyon merkezi.
Ankara, Haziran ayının sonunda Güney Kıbrıs'ı açık bir şekilde uyarıp Orta Doğu'daki çatışmalardan uzak durmasını istedi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Güney Kıbrıs'ın bir operasyon merkezine dönüştüğünü belirtti, Batılı ülkeler tarafından Gazze operasyonlarında üs olarak kullanıldığını söyledi. Fidan, "Ortadoğu'da devam eden savaşlara taraf olduğunuzda o ateş gelir sizi de bulur... Bölge aktörlerinin şunu görmesi lazım. Orada ciddi askerileşme var. Onun önüne geçilmesi lazım. Buraya yönelik bir şey gelmesin" dedi.
Yunan Kathimerini gazetesi, Kıbrıs'taki üs restleşmesini izleyen dikkat çekici bir haber yayımladı. 'Ankara'dan Kasos'a gergin sahne-Beş Türk savaş gemisi bölgede' başlıklı habere göre, Türkiye Doğu Akdeniz'de yeni bir adım atıyor. Haberin başlığında geçen Kasos Adası'nun Türkçesi Çoban Adası. Kathimerini, Türkiye'nin son 24 saatte Girit Adası'nın hemen dibindeki Çoban adası ile Türkçesi Kerpe olan Karpathos Adası'nın dışına beş savaş gemisi konuşlandırdığını yazdı.
Girit ile Güney Kıbrıs arasında denizaltı kablosu döşenmesi için bölgede araştırma yapan İtalyan bayraklı gemi Ievoli Relume'nin de bulunduğunu aktaran Kathimerini, Türk savaş gemilerinin konumunun Yunan karasularının hemen dışında olduğunu kaydetti.
İtalyan araştırma gemisine karşılık Türkiye'nin Gökova, Göksu ve Beykoz gemilerini bölgeye yollamasına Yunan donanması Aittitos ve Nikiphoros Fokas savaş gemilerini Çoban Adası ile Kerpe Adası arasındaki boğaza konuşlandırdı. Kathimerini, Pazartesi günü 19.00 itibarıyla Türkiye'ye ait iki füze botunun daha bölgeye ulaştığını bildirdi. Gazete, Türk savaş gemilerinin Akdeniz'in ortasına Kıbrıs'taki gerginlikten birkaç gün sonra konuşlandığı yorumunu yaptı. Kathimerini, Türkiye'nin adımının Atina ile Güney Kıbrıs arasındaki özel coğrafi noktaya baskı yaptığını da ekledi.