01.07.2023 - 12:05 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Mayıs ayında yapılan seçimlerde iği göğüsleyen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Brüksel'de düzenlenen AB Liderler Zirvesi sonrası Türkiye ile ilgili konuştu. AB'nin göçmen sorunu için Türkiye'ye mali destek sağlamasının olası olduğunu belirten Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Temmuz ayındaki NATO zirvesinde görüşeceğini kaydetti.
Görüşmenin ana konusunun göçmen sorunu olduğuna vurgu yapan Miçotakis, 'Geçmişte de temaslar vardı. Bu temasların sık sık olması iyidir. (Göçmen sorunu ile) mücadelede Türkiye'nin gerçekten de iyi bir müttefik olduğunu ortaya koyabiliriz. Tabii kendisi de isterse' dedi.
Erdoğan ile Miçotakis’in 13 Mart 2022’de İstanbul’da Vahdettin Köşkü’ndeki kravatsız görüşmelerinin ardından oluşan bahar havası kısa sürmüştü.
İki lider arasında iplerin siyasi düzeyde kopmasına; Miçotakis’in “Erdoğan ile olumlu, samimi ve açık bir görüşme yaptık. Bizi ayıran sorunlardan çok bizi birleştiren bu sorunlara odaklanmamızın daha önemli olduğunda mutabık kaldık” açıklamasından sonra ABD ziyareti sırasında Türkiye’yi saldırgan bir ülke gibi göstermeye çalışan tutumu etken olmuştu.
In.gr görüşmenin gerçekleşmesinin kendi öneminin ötesinde, Erdoğan-Miçotakis görüşmesinden arzulanan sonucu ise 3 maddede şöyle özetledi;
1- İki ülke ve iki lider arasındaki iletişim kanallarının tamamen yeniden kurulması
2-Politika diyaloğunun yoğunlaştırılması, güven artırıcı önlemler ve göç gibi konularda işbirliğinin geliştirilmesi
3- Türkiye ve Yunanistan arasındaki kilit konular için adım adım yol haritası çizilmesi, yanlış eylemlerden kaçınma moratoryumunun sürdürülmesi.
Miçotakis'in bu açıklamasından saatler sonra ise Yunanistan'ın önemli gazetelerinden Kathimerini 'Boğazlar için Çift Adlandırma-ABD Formülü' isimli bir haber yayınlandı. Haberde NATO'nun bölgesel planlarındaki karışıklığı gidermek için İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının isimlerinin değişmesini isteyen heyetin Brüksel'e geldiği bildirildi.
Kaynaklara göre ABD, Boğazlar için çift isim verilmesini ve haritalardaki temel isimlerin kaldırılmasını istiyor. Sadece boğazlar değil ABD'nin bu önerisiyle birlikte Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'nin de adı haritada değişiyor ve koordinatlarla tarif ediliyor.
1936'da imzalanan Montrö Sözleşmesi sonrası ise Türkiye, İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkı aldı.
Sözleşme, Türkiye'ye Boğazlar üzerinde tam kontrol hakkı verdi ve barış zamanı sivil gemilerin özgürce geçişini garantilemiş oldu. Montrö, Karadeniz'e kıyısı olmayan ülkelere ait savaş gemilerinin boğazlardan geçişini ise sınırladı.
Haberin devamında Ankara'nın hem boğazlara hem de Kıbrıs konusuna katı baktığı belirtildi. Yunan tarafının ise konuyla ilgili taviz vermemesi gerektiğini aktaran gazete, geri adım atılması dahilinde devamının gelmesinin olası olduğunu yazdı.
Öte yandan NATO'nun bölgede yapacağı tatbikatlardaki kritik noktalar koordinatlarla gösterilecek. Yunan basınına göre bu durum Kıbrıs'ın Rum tarafının haklarını bölgede koruyacak.