21.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
Günümüzde tıp ne kadar gelişirse gelişsin, ilaçlar ne kadar “akıllı” olursa olsun, sağlıklı ve uzun bir hayat sürebilmek için hareket etmenin çok önemli olduğu belirtiliyor. “Uzun süre oturmanın” canlı biyolojisine aykırı olduğu, aslında doğal yapımızın hareket etmeye bağlı olduğu bildiriliyor. Yaşamak için gerekli bu en temel kuralı uygulamakta yetersiz kaldığımızda da hastalıkların akın ettiği vurgulanıyor. Nitekim, masa başında uzun süre oturmanın ve bunu bir yaşam tarzı haline getirmenin de kalp hastalığından ölme riskini yüzde 34 oranında artırdığı belirlendi. Tayvanlı araştırmacılar, masa başında oturarak yaşamanın “erken ölüm riski”ni de yüzde 16 yükselttiğini buldu.
Hareketsizlik katil gibi
Taipei Tıp Üniversitesi’nden Dr. Min-Kuang Tsai, “İşverenler, çalışanlarının fiziksel aktivite gerçekleştirmesi için iş yerinde belirlenmiş alanlar sağlayarak hareket etmeyi kolaylaştırmada rol oynayabilirler. Bulgularımız, hareketsiz yaşayanlar için kalp hastalığından ölme ve hayatını erken kaybetme riskinin arttığını gösteriyor” dedi. Dünya Sağlık Örgütü de hareketsiz yaşamın en büyük ‘katil’ olduğunu bildiriyor. Yeterince hareket etmemek, tip 2 diyabet, kalp hastalığı, kanser ve demans riskini artırıyor. Her gün fiziksel aktivite öneriliyor.
FAZLADAN YARIM SAAT EGZERSİZ
Bilim insanları, modern hayatta hareketsizliği önlemenin en önemli yönteminin, her gün yapılması gereken spora, fazladan 15 ila 30 dakika arasında yoğun egzersiz eklemek olduğunu açıkladı. Tayvan’da 13 yıl boyunca 481 bin 688 kişi üzerinde yapılan çalışma, riski önlemek için masa başından düzenli aralıklarla kalkılması gerektiğini gösterdi.
Tansiyon hastaları soğuk duş almasın
Kışın çok soğuk olan Rusya’da ve İskandinav ülkelerinde birçok insan sağlıklı olmak için buz gibi sulara girerek yüzüyor. Ancak uzmanlar, buz gibi suya girmeyi sadece sağlıklı insanlara uygun görüyor. Eğer kalp hastalığınız ve yüksek tansiyon sorununuz varsa, kışın soğuk suyla duş almanız bile kesinlikle önerilmiyor. Çevreyle ilgili “Science of the Total Environment” dergisinde yayımlanan ve Singapur’da yapılan araştırma, hava sıcaklığındaki sadece bir derecelik düşüşün bile kalp krizi riskini yüzde 12 artırdığını gösteriyor. Bu nedenle özellikle 65 yaş üstü kişilerin, kışın soğuk suyla duş almaması gerektiği belirtiliyor. “Bırakın bunu sağlıklı gençler yapsın” deniliyor. Kalp hastalığınız ve yüksek tansiyonunuz varsa kışın en sağlıklısı ılık suyla yıkanmak.