DünyaAvrupa’dan grev yasağına sarı kart

Avrupa’dan grev yasağına sarı kart

05.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

AB Komisyonu, ‘grev hakkı mutlak değildir’ diyen bir yasa tasarısını geçirmek isteyince üye ülkeler kazan kaldırdı. Her ne kadar Avrupa ülkeleri krizle gelen grevler yüzünden zor günler geçirseler de grev hakkına dokundurtmuyor

Avrupa’dan grev yasağına sarı kart

Avrupa Birliği Komisyonu ulusal parlamentolardan ilk “sarı kartını” grev yasağı tasarısı yüzünden gördü. Komisyon’un devreye sokmaya hazırlandığı, grev hakkını düzenleyen AB çapında bir yasa önerisinin yetki ikamesi ilkesini ihlal ettiğini düşünen 12 üye ülkenin parlamentoları Lizbon Antlaşması’ndan kaynaklanan haklarını kullanarak bu adımın tekrar gözden geçirilmesini sağladı.

Greve şart getirilsin
“Sarı kart” uygulaması, Lizbon Antlaşması’nın getirdiği yenilikler arasında yer alıyor ve ulusal parlamentoların AB düzeyindeki yasaların hazırlanışında daha fazla söz sahibi olmasını amaçlıyor. İlk sarı karta neden olan uygulamanın temelinde ise “Monti II” adı verilen ve AB içinde grevler ile şirketlerin hizmet sunumları arasındaki dengeyi netleştirmeyi amaçlayan tasarı yatıyor. Tasarı, grev hakkının mutlak olmadığını, uygulanmasının bazı kısıtlama ve şartlara bağlanabileceğini savunan bir içeriğe sahip.

Sendikalar da tepkili
İşgücüyle ilgili tartışmaların çözülmesiyle ilgili AB düzeyinde anlaşma hazırlanmasını ve endüstriyel ilişkilerle ilgili sorunlar ile ciddi sosyal huzursuzluklar konusunda üye ülkelerin birbirlerini uyarmasına olanak sağlayan bir mekanizma oluşturulmasını öngören tasarıya itiraz eden ülkeler arasında AB’nin önde gelen üyeleri de yer alıyor.
Brüksel’in ancak problemin yerel düzeyde çözülemeyeceğinin net olması halinde devreye girmesi gerektiğinin altını çizen 12 ülke, yaşanan durumun yetki ikamesi sorunu yarattığı görüşünde. Komisyon ise yapılan her öneride yetki ikamesi ilkesine dikkat edildiğini savunuyor.
Fransa, İngiltere, Hollanda, Belçika, Finlandiya, İsveç, Danimarka, Polonya, Lüksemburg, Letonya, Malta ve Portekiz’den gelen itirazlar üzerine frene basmak zorunda kalan Komisyon’un önünde üç seçenek var. Komisyon, yapacağı değerlendirme soncunda üzerinde çalışılan yasa tasarısını olduğu gibi koruma, değişikliğe gitme ya da tamamen geri çekme hakkına sahip. Sadece ilgili ülkelerin değil sendikaların da tepkisini çeken tasarı konusunda Komisyon’un kararını kısa süre içinde açıklaması bekleniyor.