18.04.2023 - 12:00 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Türkiye ve ABD arasında uzun süredir müzakere edilen F-16 satışında sona yaklaşılıyor, Kongre'nin komite liderleri savaş uçaklarının modernizasyon paketlerinin bir kısmının Türkiye'ye satışı için gayr-i resmi onay verdi. Joe Biden yönetimi F-16 filosu için üst model yazılım paketi satışı konusunda Kongre'yi bilgilendirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı, radarlar ve elektronik sistemler dahil parçaların resmi satış için gelecek hafta Pazartesi gününe kadar onay verebilir. Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü konunun hem Türkiye hem de Türkiye ile ortak görevlere katılan tüm Müttefik ve ortaklar için 'temel bir uçuş emniyeti konusu' olduğu vurgulandı.
Resmi açıklamada, "Biden yönetimi Türkiye'nin F-16 filosunun elektronik yazılımını güncel standarda taşıma çabalarını desteklemektedir. Bu satış, iletişimi güncelleyerek ve yerde çarpışmanın önlenmesi gibi güvenlik önlemlerini iyileştirerek, Türkiye’nin NATO ile birlikte işlerliğini güçlendirecektir" denildi.
Savunma Güvenlik İşbirliği Dairesi’nin (DSCA) internet sitesinde olası satışa ilişkin daha fazla ayrıntıya yer verildi. 259 milyon dolarlık paketin donanım ve yazılım güncellemelerini, entegrasyon ve test desteğini, eğitim ve eğitim ekipmanını, yedek parça ve onarım parçalarının yanı sıra teknik belgeleri kapsadığı belirtildi. DSCA açıklamasında ayrıca, paketin bölgedeki temel askeri dengeyi değiştirmeyeceği vurgulandı.
Kongre'den geçmesi halinde 259 milyon dolarlık paket uzun süre sonra Türkiye'ye yapılan ilk savunma ekipmanı satışı olacak. Türkiye'nin yeni F-16 jetleri ve modernizasyon kitleri talebine ilişkin daha kapsamlı anlaşmanın akıbetiyse henüz belirsiz.
Amerika'nın Sesi, Washington'ın yazılım paketi satışında adım atmasının Türkiye’nin Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay vermesi ve 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler öncesinde Yunanistan’la yaşanan gerilimde yumuşama sinyallerinin ardından geldiğini belirtiyor.
Uluslararası medyaya konuşan bir kaynak, kapsamı dar paketin Biden yönetiminin 'Ankara’ya olumlu bir sinyal göndermek amacıyla' Kongre üyelerinden paketi onaylamalarını istemesinin ardından kabul edildiğini söyledi.
Washington'dan gelen haber, beklendiği gibi Yunan medyasında manşetlere çekildi. Kathimerini, 'Dışişleri Bakanlığı: Türk F-16'larına modernizasyon kiti satışı için yeşil ışık' başlığıyla sunduğu haberde, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Kongre'ye resmi bildirim yaptığı vurgulandı.
Paketin Operasyonel Uçuş Programı (OFP) elektroniği ve Otomatik Çarpışma Önleme Sistemi (AGCAS) gibi yazılımlar ve radarları kapsadığını aktaran gazete, uzun yıllar sonra ABD'den Türkiye'ye yapılacak ilk askeri satışın Yunanistan dostu Bob Menendez tarafından onaylanması gerektiğinin altını çizdi. Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez ve etrafındaki Yunan asıllı politikacılar, Türkiye'ye F-16 verilmemesi için aylardır çaba gösteriyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Kongre'ye resmi bildirimini öne çıkaran To Vima gazetesi, Türkiye'nin 20 milyar dolarlık bir satış için başvuru yaptığını hatırlattı. Ankara, ABD'li Lockheed Martin tarafından üretilen 40 adet F-16 ve 80'e yakın F-16 modernizasyon kiti almak istiyor. To Vima'ya göre, Biden yönetimi henüz paketin tümü için Kongre'ye resmi bir bildirimde bulunmadı ve bazı ABD'li meclis üyelerinden yükselen güçlü itirazları dikkate almaya devam ediyor.
Ta Nea gazetesi ise, Türkiye'nin istediği 20 milyar dolarlık paketin Ankara'nın İsveç'in NATO'ya katılımına onay vermesinin ardından gerçekleşebileceği yorumunu yaptı.
CNN Yunanistan, 'Türk F-16'larının modernize edilmesi neler getirecek - Atina bekleyip görecek' başlığını tercih etti, 259 milyon dolarlık paketin Türkiye için bir seçim öncesi hediyesi olduğunu yazdı. Yazılım programı ve radar satışı için 'mini modernizasyon' tanımını kullanan televizyon, Kongre'nin yeşil ışık yakmasının ardından Biden yönetiminin resmi bildirimde bulunmasının Erdoğan yönetimine bir pozitif sinyal verildiğini kaydetti.
Türkiye'ye satılan yazılım paketinin tüm NATO uçakları tarafından kullanıldığını dile getiren CNN Yunanistan, Ankara'nın Finlandiya'ya NATO kapısını açmasının Washington'ın adımında rol oynadığını ve 20 milyar dolarlık yeni savaş uçağı ve Viper paketi için İsveç'e verilecek onayın beklendiğini savundu.
Atina yönetimine yakınlığıyla bilinen Eleftheros Typos gazetesi ise, Türkiye'nin talep ettiği yeni F-16 jetlerinin halen gözden geçirilmekte olduğunu bildirdi. Bob Menendez tarafından defalarca dile getirilen itirazların karakteristik olduğunu vurgulayan gazete, ayrıca 29 senatörün ABD lideri Biden'a yazdığı mektubu hatırlattı. Söz konusu mektupta, F-16 satışına İsveç'in NATO üyeliğine onay verilmesi halinde destek olunacağı kaydedilmişti.
Yunanistan'ın popüler internet sitesi in.gr'deki haberin başlığı ise, 'Türkiye ile ABD'nin F-16 ve F-35'ler için büyük pazarlığı güçlü şekilde sürüyor' oldu. Haberde, yazılım paketinin Ankara'nın Finlandiya adımı ve Yunanistan'la düşen tansiyon için ABD'nin Türkiye'ye bir armağanı olduğu savunuldu.
Ethnos gazetesi ise, Türkiye'ye sunulacak Link-16'nın NATO üyeleri arasında kullanılmasını öne çıkardı. Telsiz ağının ittifak ülkelerine ait savaş uçağı, helikopterler, insansız hava araçları, savaş gemileri ve kara birlikleri arasında iletişimi sağlıyor. Söz konusu yazılım özellikle yüksek hızlı veri aktarımı, otomatik veri yenileme ve geniş kapsama alanı gibi özellikleriyle tanınıyor.