14.01.2023 - 16:47 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Amerikan The Wall Street Journal gazetesi, Joe Biden yönetiminin Kongre'den Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışına onay istediğini özel haberiyle duyurdu. 13 Ocak Cuma akşamı saat 20.17'de 'son dakika' koduyla bildirilen haber, beklendiği gibi Yunanistan'da soğuk duşa neden oldu.
WSJ'nin haberine göre, Washington'ın Kongre'nin ilgili komitelerine bildirdiği talebi, 40 yeni F-16 uçağının yanı sıra Türkiye'nin elindeki 79 adet F-16 savaş uçağının Viper seviyesine yükseltilmesine yönelik kitleri kapsıyor. Türkiye'ye gönderilecek silah paketinin içerisinde ayrıca 900'den fazla havadan havaya füze ve 800 bomba da var.
Wall Street Journal, Türkiye'ye F-16 verilmesinin Ankara'nın İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusuna onay vermesi şartına bağlı olduğunu ileri sürdü.
Haberdeki bir başka detay ise, son yılların en büyük silah satışına hazırlanan Biden yönetiminin Yunanistan'a F-35 jetleri verilmesi için de Kongre'den onay isteyecek olması. Atina yönetimi, Haziran 2022'de F-35 savaş uçağı satın almak için resmi başvuruda bulundu.
Gazetedeki haberde, Yunanistan'a F-35 sevk edilmesinin Türkiye'ye F-16 satılması halinde Atina'yı yatıştırma hamlesi olarak sunuldu.
WSJ'ye konuşan yetkililer ise, iki ülkeye yapılacak satışlara ilişkin onay başvurusunun zamanlamasının tesadüf olduğunu savundu.
Yunan Kathimerini gazetesi, Washington'dan gelen adımları çok sayıda haberle sayfasına taşıdı. 'Yunanistan'a F-35, Türkiye'ye F-16' başlığını atan gazete, Türkiye karşıtlığıyla bilinen ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez'in açıklamalarını da haberleştirdi. 'Menendez'den Türkiye'ye F-16 satışına yeni 'hayır', Yunanistan'a F-35'e 'evet' başlıklı haberde, New Jersey senatörünün Politico dergisine verdiği röportajdan alıntı yapıldı. Türkiye'ye F-16 jetlerinin verilmesine onay vermeyeceğini yineleyen Bob Menendez, Ankara'nın ABD'nin bölgesel müttefiklerini hedef alan 'tehdit'lerini bırakması gerektiğini ileri sürdü.
Gazetedeki bir diğer haber, 'Türkiye'ye muhtemel F-16 satışına Kongre'de tepkiler' başlıklıydı. ABD siyasetinin önde gelen isimlerinin Biden yönetiminin aldığı karara 'hızlı' bir tepki gösterdiğini savunan Kathimerini, Joe Biden'ın kendi partisi Demokrat Parti'nin bazı üst düzey milletvekillerinde de rahatsızlık yarattığını ileri sürdü.
Yunan lobisinin güçlü ismi Chris Papas, Türkiye'ye F-16 sevkiyatının CAATSA yaptırımlarını ihlal ettiğini iddia etti, "F-16 veya herhangi bir ABD silahının Erdoğan'ın eline geçmesini engellemek için çalışmayı sürdüreceğim, bu satış ilerlememeli" dedi.
Kathimerini'deki haberde ayrıca, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 18 Ocak'ta ABD'nin başkenti Washington'ı ziyaret edeceği ve burada mevkidaşı Antony Blinken'la F-16 satışını ele alacağı kaydedildi.
Skai televizyonu, Washington'dan yükselen itirazları 'Menendez ve Papas Türkiye'ye yeni F-16 satışına karşı çıkıyor' başlığıyla sayfasına taşıdı.
To Vima gazetesi ise, 'Menendez Türkiye'ye F-16 satışını bloke etmeye yemin ediyor' gibi iddialı bir başlık kullandı.
'Menendez ve Papas'tan ateş-Türkiye'ye muhtemel F-16 satışına güçlü tepki' başlığını tercih eden Ta Nea gazetesi ise, bir başka haberinde ise 'Menendez'den Biden ve Erdoğan'a mesaj' dedi.
Yunanistan'ın en popüler internet sitelerinden biri olan in.gr de konuya ilişkin çok sayıda haber yayınladı. 'ABD'de Türkiye'ye muhtemel F-16 satışına şiddetli tepkiler' diyen in.gr, bir başka haberine 'Erdoğan'ın büyük pazarlığı' başlığını attı. Wall Street Journal'daki haberi alıntılayan internet sitesindeki analiz, Ankara için savaş uçakları konusunun acil çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtip Amerikan F-16'larının tek yönlü bir yol olduğunu savundu. Yazar Alexandra Fotaki'ye göre, Türkiye eğer F-16 jetleri satın almazsa filosunu yenilemek için daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacak.
'Erdoğan'ın oyunu' ifadesine yer veren internet sitesi, yaşananların Türk liderin diplomatik pazarlık yeteneğinin ustaca ve etkili olduğunu bir kez daha kanıtladığını yazdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz yaz mevsiminden bu yana Yunanistan'a karşı ses perdesini tehlikeli şekilde yükseltmeyi seçtiğini ileri süren in.gr, Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurularını da ABD'ye baskı için kullandığını kaydetti.
Sözü Doğu Akdeniz'e getiren Alexandra Fotaki, mevcut tablodaki enerji krizinde bölgenin tekrar jeopolitik ilgi topladığını yazdı. Türkiye'nin yeni enerji rotalarında rol talep ettiğini belirten analiz, ABD'nin de bölgedeki gerilimin çözümünü istediğini savundu.
Ethnos gazetesi ise, 'Menendez ve Papas'tan Türkiye'ye F-16 satışına yüksek sesle 'hayır': Bloke etme taahhütü veriyorum' başlığını seçti. 'F-16 öfkesi' başlığıyla internet sitesinde yer alan bir başka haberde ise, ABD lideri Biden'ın Türkiye'ye savaş uçağı verilmesi için 'müdahale' ettiği ve bu adımın Kongre'de gerginliğe yol açtığı savunuldu.