10.04.2023 - 14:12 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Silahlanma yarışına ara vermeyen Yunanistan, Türkiye ile deprem diplomasisine rağmen Doğu Akdeniz'deki müttefiki İsrail'den uzun süredir hayalini kurduğu silahı resmen aldı.
Doğu Akdeniz krizinde Yunanistan'ın yanında saf tutan İsrail, Güney Kıbrıs'ın da katılımıyla bölgede çok sayıda tatbikat yaptı. Ayrıca Ege Denizi'nin ortasına kurulan drone üssü için İsrail Yunanistan'a SİHA'lar kiraladı.
İsrail ve Yunanistan tarihlerindeki en büyük askeri anlaşmayı aynı dönemde imzaladı, İsrail Hava Kuvvetleri Yunan pilotları eğitmeye başladı.
Atina yönetiminin krizin başından bu yana satın almak istediği silah ise, Spike NLOS'tu. Beşinci nesil tanksavar füze sistemi Spike NLOS, 32 kilometre menzile sahip. Spike NLOS, Spike ailesinin uzun menzilli versiyonu ve hedefe 'kilitlenen', rotasını sürekli olarak düzelten bir 'Ateş Et ve Unut' sistemiyle çalışıyor. NLOS adı, operatörün korunan bir konumdan bile hedefle görsel temas gerektirmeden ateş etme yeteneğini gösteriyor ve bu özelik, bu füzenin en büyük avantajlarından birisi.
Yunan medyası, geçtiğimiz yıllarda yayımladığı haberlerde kara, deniz ve havadan ateşlenebilen 70 kilogram ağırlığındaki Spike NLOS'un Türkiye karşısındaki adalara konuşlandırılacağını yazdı. Dahası, söz konusu adalardan birinin Antalya Kaş'ın hemen karşısında yer alan Meis Adası olduğu yazılıp çizildi.
Haberlere göre, adaların yanı sıra Ege Denizi'ndeki savaş gemileri ve Apache helikopterlerine de uzun menzilli füze sistemi Spike NLOS'a sahip olacak.
Yunanistan ve İsrail, yaklaşık iki yıl süren müzakerelerin ardından Spike NLOS'ların satışı için imzaları attı. İsrail Savunma Bakanlığı, 370 milyon Euro tutarındaki anlaşmayı resmi Twitter hesabından duyurdu.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "Bu proje, İsrail ile Yunanistan arasındaki bir dizi anlaşmaya arasına katılarak; ülkelerimiz ile savunma kuruluşlarımız arasındaki güçlü ortaklığın ve bölgesel istikrarı sağlamaya yönelik karşılıklı taahhüdümüzün daha da altını çizmektedir" dedi.
Füzeyi üreten Rafael firmasının CEO'su Yoav Har-Even ise, teslimatla birlikte Yunan ordusunun operasyonel araç portföyünün güçleneceğini söyledi, yakın gelecekte stratejik ortaklığın daha da genişleyebileceğini aktardı.
İlk füze sisteminin bu yıl içinde Yunan ordusuna teslim edileceğini kaydeden Kathimerini gazetesi, 'İsrail'den Spike NLOS füzelerinin sevkiyatı için anlaşma imzalandı' başlığını kullandı.
CNN Yunanistan 'İsrail Yunanistan'a tanksavar füzesi Spike NLOS'un satışını ilan etti' başlığını seçti, Ethnos ise 'Güçlü tanksavar sistemi resmen Yunanistan'a geliyor, İsrail'den duyuru' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı.
İsrail'in başlangıçta bir tanksavar füzesi olarak geliştirdiği Spike-NLOS, zamanla Çok Amaçlı Elektro Optik Füze Sistemine dönüştü. Rafael imzalı sistemin, zorlu hava koşullarında bile termal sensörlerin yardımı ile 32 kilometreye kadar menzile ulaşabildiği belirtiliyor.
2020 yazında patlak veren Doğu Akdeniz krizinde Türkiye karşısında çaresiz kalan Yunanistan, silahlanma yarışına girdi. Fransa'dan Rafale jetleri ve savaş gemileri satın alan Atina yönetimi, ayrıca ABD'den F-35 savaş uçakları almaya çalışıyor.
Silahlanma yarışında Yunanistan'ın en çok başını ağrıtan konulardan biri ise, Türk insansız hava araçları. Artık bir dünya markası haline gelen Türk drone'larına çare arayan Yunanistan'da, ünlü Bayraktar TB2'nin neredeyse bir kopyası üretildi.
Smart Flying Machines teknoloji şirketi tarafından üretilen ve kısa süre önce test edilen küçük drone'un, Bayraktar TB2'nin neredeyse birebir kopyası olduğu görüldü.