DünyaBayraktar TB2'yi neredeyse birebir kopyaladılar!

Bayraktar TB2'yi neredeyse birebir kopyaladılar!

02.04.2023 - 11:11 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin insansız hava araçlarına karşı çare arayan Yunanistan, İsrail'den Spike-NLOS füze sistemi satın aldı. Bir pistte havalanan drone görüntüsü ise, fazlasıyla tanıdık.

Bayraktar TB2yi neredeyse birebir kopyaladılar

Türkiye'deki tarihi depremler ve Larissa yakınlarında gerçekleşen tren kazası, birkaç ay önce kırılmanın eşiğindeki Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir sayfa açtı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın ardından Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos da hafta içinde deprem bölgesini ziyaret edecek.

Haberin Devamı

Kathimerini gazetesi, Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın davetini kabul eden Panagiotopoulos'un Türkiye seyahatini 'beklenmedik' olarak niteliyor. 4 Nisan Salı günü Türkiye'ye uçacak Yunan Bakan, Türk mevkidaşı Akar'la birlikte depremin yerle bir ettiği Hatay'ı gezecek. Kathimerini ayrıca, bakanların buluşmasını görüş alışveriş sürecini canlı tutmak ve mevcut olumlu havayı mümkün olan en uzun vadeye uzatma girişimi olarak da yorumladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Yunan mevkidaşı Dendias'ın gelecek hafta Brüksel'deki NATO toplantısında bir araya gelme ihtimalinden söz eden gazete, seçime giden her iki ülkenin de herhangi bir anlaşmaya varmasının beklenmediğini ancak temasların sürdüğünü yazdı.

Haberin Devamı

ANLAŞMA İMZALANDI

Türk ve Yunan bakanların randevusunu aktaran haberin devamında ise, Yunanistan'ın İsrail'den satın alacağı Spike-NLOS füze sistemi için imzaların atıldığı belirtildi. İki yıldır İsrail'den sistemi almak için müzakere yürüten Atina yönetimi, sonunda 350 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı.

Bayraktar TB2yi neredeyse birebir kopyaladılar

Uzun menzilli füze sistemi Spike-NLOS, Yunan ordusu tarafından kara, deniz ve hava kuvvetlerinde kullanılacak. Kathimerini, Apache helikopterlerinin de İsrail füzesi kullanacağını ayrıca bazı savaş gemilerine de Spike-NLOS konuşlandırılacağını bildirdi.

İsrail'in başlangıçta bir tanksavar füzesi olarak geliştirdiği Spike-NLOS, gemilerden, savaş araçlarından ve hatta helikopterlerden ateşlenebilen Çok Amaçlı Elektro Optik Füze Sistemine dönüştü. Rafael firması tarafından üretilen sistem, 32 kilometre menzilli. 25 km'yi aşan uzun saldırı mesafesine sahip füze, İsrail kaynaklı kaynaklarına göre ise zorlu hava koşullarında bile termal sensörlerin yardımı ile ​32 kilometreye kadar ulaşıyor.

TÜRKİYE KARŞISINDAKİ ADALARA KONUŞLANACAK

Spike NLOS, Spike ailesinin uzun menzilli versiyonu ve hedefe 'kilitlenen', rotasını sürekli olarak düzelten bir 'Ateş Et ve Unut' sistemiyle çalışıyor. NLOS adı, operatörün korunan bir konumdan bile hedefle görsel temas gerektirmeden ateş etme yeteneğini gösteriyor ve bu özelik, bu füzenin en büyük avantajlarından birisi.

Haberin Devamı

Yunan medyasında daha önce çıkan haberlerde, İsrail'den 20 Spike-NLOS satın alınacağı ve füzelerden bazılarının Türkiye karşısındaki adalara konuşlandırılacağı yazılıp çizildi.

2020 yazında patlak veren Doğu Akdeniz krizinde Türkiye karşısında çaresiz kalan Yunanistan, silahlanma yarışına girdi. Fransa'dan Rafale jetleri ve savaş gemileri satın alan Atina yönetimi, ayrıca ABD'den F-35 savaş uçakları almaya çalışıyor.

VİDEODA TÜM DETAYLAR VAR 

Bayraktar TB2yi neredeyse birebir kopyaladılar

Yunanistan'ın en çok başını ağrıtan konulardan biri ise, Türk insansız hava araçları. Artık bir dünya markası haline gelen Türk drone'larına çare arayan Yunanistan'da, ünlü Bayraktar TB2'nin neredeyse bir kopyası üretildi.

Kathimerini gazetesi, 'Yunanistan'da üretilen drone'lar: Yunanistan'ın yeni yükselen pazarı' başlığıyla yayımlanan haberde, yerel üretim insansız hava araçlarına yer verildi. Söz konusu araçların itfaiyeden kargo şirketlerine, tarımdan polis birimleri ve film yapımcılarına birçok alanda kullanıldığını hatırlatan Kathimerini, drone üretiminin Yunanistan'da en hızlı gelişen sektörlerden biri olduğunu aktardı.

Haberin Devamı

Haberde görüşlerine yer verilen Smart Flying Machines teknoloji şirketinin yöneticisi Stavros Messinis ise, elektronik navigasyon ve hava elektroniği sistemlerinin yerel üretim olmadığını itiraf ediyor. Messinis, yeni tasarladıkları drone'ların kuş bakışı insan, otomobil veya araç, vahşi hayvanlar ve diğer nesneleri tanıyabilen yapay zekaya sahip olduğunu savunuyor.

Stavros Messinis'in projeksiyonuna göre, drone pazarında bir sonraki büyük adımlardan biri, kendi kendini idare edebilen (otonom) uçuşlar olacak. Bunun yaratacağı karmaşayı düzenlemek için ise, Avrupa Birliği UAS adlı yeni bir hava trafik yönetim planı üzerinde çalışıyor. Söz konusu plan, küçük insansız hava araçları için.

Bayraktar TB2yi neredeyse birebir kopyaladılar

Kathimerini'nin haberinde Türkiye'nin dünya çapında şöhrete ulaşmış insansız hava araçlarından hiç söz edilmedi ancak test edilen küçük drone'un Bayraktar TB2'nin neredeyse birebir kopyası olduğu görüldü.

'Bu yalnızca bir başlangıç' diyen Kathimerini, Yunanistan'da henüz bir drone sektöründen bahsetmek için de erken olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Yunanistan'da daha önce de Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarına (SİHA) karşı dronesavar ürettiğini söyleyen bir mucit, gazetelerin sayfasını süslemişti.

Aralık 2022'de test edilen Talos adlı Yunan insansız hava aracı ise, büyük yankı bulmuştu. İlk sayfasında 'Türkler ilk Yunan drone'u Talos'la alay ediyor: Oyuncak gibi, nereden almışlar' başlığını atan To Vima gazetesi, test uçuşu videosu yayımlanan ilk Yunan insansız hava aracının Türkiye'de ironik ve alaycı yorumlarla karşılandığını bildirmişti.