04.02.2023 - 15:27 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
ABD'den Türkiye aleyhine gelen her açıklamayı takip eden Yunan basını, bir kez daha sürprize izin vermedi. Türkiye'yi ziyaret eden ABD Maliye Bakanlığı müsteşarı Brian Nelson'un sözleri de yine ilk sayfadan sundu. Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı olan Nelson, kara listedeki Rus kurumlarıyla iş yapmaları halinde Türkiye'nin yaptırım riskiyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.
ABD'li yetkili ayrıca, Türk şirketlerinin çift kullanımlı teknoloji transferine ilişkin işlemlerden kaçınmak amacıyla daha fazla önlem almaları gerektiğini savundu. Söz konusu çift kullanımlı teknoloji, hem ticari hem de askeri alanda kullanılabilen malzemelere işaret ediyor.
Yunan Ethnos gazetesi, 'ABD Ankara'nın kulağını çekiyor' gibi skandal bir başlıkla sayfasına taşıdığı haberinde yaptırım uyarısının 'şüpheli' kimyasallar ve mikroçip ihracatı için verildiğini ileri sürdü.
Kathimerini gazetesi, 'ABD Türkiye'yi Rusya'nın savaş makinesini güçlendiren ihracatına dair uyarıyor' başlığını tercih etti. Ta Nea gazetesinde 'İhracatın rolü-Washington Ankara'yı Putin'in savaşına yakıt yükleyen ihracat için uyarıyor' derken, To Vima 'ABD Ankara'yı uyarıyor: Rusya'ya artan ihracata sınır getirin' başlığını seçti.
Eleftheros Typos gazetesi ise, daha da ileri giderek 'ABD'den Türkiye'ye Rusya'ya 'şüpheli' ihracat için sert uyarı' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Şubat ayı sonunda Atina ve Ankara'yı ziyaret etmesi bekleniyor. Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Blinken'ın ajandasında Ankara'nın bulunup bulunmadığını henüz doğrulayamadığını açıkladı. Yunan gazeteleri söz konusu açıklamayı okurlarına sevinç çığlıkları atarak aktardı.
Türkiye'nin ABD'den F-16 savaş uçağı satın almasını engellemek için canhıraş bir çaba gösteren Atina yönetimine, Amerikan ordusu Doğu Akdeniz krizinin patlak verdiği 2020 yazından bu yana en önemli jestlerinden birini sundu.
Doğu Akdeniz geriliminde açık şekilde Yunanistan'ın tarafını tutan ABD, Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne birçok kez uçak gemisi gönderdi. USS Dwight D. Eisenhower'ın başını çektiği, 22 savaş gemisi ve 5 bin 600 askerden oluşan Taarruz Gücü, ABD tarafından Yunanistan'a destek için Doğu Akdeniz'e yollandı.
Suda'yı Doğu Akdeniz'de adeta kendi üssü haline getiren ABD ordusu, ayrıca dönemin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu da Girit'teki üste ağırladı. Pompeo, Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis'le birlikte Amerikan uçak gemisi üstünde poz verdi.
2020 yazından itibaren neredeyse her hafta Yunan ordusuyla tatbikat yapan ABD'nin ilgisi, yalnızca Akdeniz'le sınırlı kalmadı. Girit'ten Selanik'e kadar neredeyse tüm Ege Denizi'ni kapsayan ortak tatbikatlara Yunan ve Amerikan özel kuvvetler askerleri katıldı. Dedeağaç Limanı ise Kuzey Ege'deki Amerikan üssü oldu.
Yalnızca 2022 yılında resmi internet sitesinden Yunanistan'da çekilmiş 2 bin 492 fotoğraf paylaşan ABD ordusu, bu kez İzmir'in tam karşısında yer alan Atina'dan fotoğraflar yayınladı. Amerikan uçak gemisi USS George H.W. Bush, Atina'daki Pire Limanı'na demirledi.
Altıncı Filo bünyesindeki USS George H.W. Bush'ta F-18 savaş uçaklarının yanı sıra Sikorsky MH-60R Seahawk helikopterleri de var.
Onlarca jete ev sahipliği yapan uçak gemisinin Atina'ya ulaşması, bir ilk niteliği taşıyor. Geride kalan 2,5 yıllık kriz döneminde Amerikan uçak gemileri Ege Denizi'nde hiçbir limana demirlememişti.
ABD, halihazırda Yunanistan'ın elindeki F-16 savaş uçaklarının modernizasyonunu gerçekleştiriyor. Türkiye'yi F-35 programından çıkaran Washington, Yunanistan'a F-35 satmaya hazırlanıyor.
2020'de kopan fırtınanın ardından 2021'i nispeten sakin geçiren Türk-Yunan ilişkilerini, 2022'nin ilkbaharına gelindiğinde yeni bir kriz bekliyordu. Yunan bağımsızlık savaşının iki yüzüncü yılı için ABD'nin başkenti Washington'da 17 Mayıs 2022 tarihinde ağırlanan Yunan Başbakan Miçotakis, Beyaz Saray'da ABD lideri Joe Biden'la görüştü. Yunan bayrağının renkleri mavi-beyaz kravat takan ABD lideri, Miçotakis'i 'Ben Joe Bidenopulos' cümlesiyle karşıladı.
Miçotakis ABD Kongresi'ndeki konuşmasında Türkiye'yi hedef aldı, Kıbrıs'ta iki devletli bir çözümü asla kabul etmeyeceklerini vurgulayıp suçlamalarda bulundu:
"Siz değerli Kongre üyelerinden, son 48 yılda Helenizm'in bitmeyen acılarına neden olan açık yarayı unutmamanızı rica ediyorum. Kıbrıs'ın bölünmesinden bahsediyorum. Bu meselenin uluslararası hukuka göre ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları doğrultusunda çözülmesi gerekiyor. Dün Başkan Biden'a da söylediğim gibi, Kıbrıs'ta kimse iki devletli bir çözümü asla kabul edemez."
Kıbrıs açıklamaları Kongre üyeleri tarafından ayakta alkışlanan Yunan lider, Türkiye'nin adını anmadan hava sahası ihlallerine de değindi. Washington turunun ardından bayram eden Atina'daki havanın dağılmasına, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 23 Mayıs Pazartesi günü kurduğu "Artık benim için Miçotakis diye birisi yok" cümlesi yetti.
Yunanistan ve Türkiye'de geçen sene aynı ay yapılan bir ankette, ABD'nin Yunanistan'a destek verdiğini düşünen Türklerin oranı yüzde 50, Yunanistan'da ise Washington'ın Ankara'yla aynı safta olduğunu düşünenler yüzde 47 çıkmıştı. Ankette Yunan halkının yalnızca yüzde 26'sı, Türklerin ise yüzde 17'si ABD'nin Avrupa'daki askeri varlığının barışa katkı sunduğunu söylemişti.