DünyaABD: Bu fırsatı kullanın!

ABD: Bu fırsatı kullanın! 

24.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Ekim 2023’den bu yana 11. Ortadoğu ziyaretinde, “ateşkes” baskısı yaptı.

ABD: Bu fırsatı kullanın

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşen Blinken, Suudi Arabistan’a hareket etmeden önce yaptığı açıklamada, İsrail’e “Hamas lideri Yahya Sinvar’ın ölümünün ardından elde edilen fırsatı”, uzun vadeli bir çözüme ulaşmak için kullanması çağrısında bulundu. Blinken, “Şimdi bu başarıları kalıcı stratejik başarıya dönüştürme zamanı. Yapılacak iki şey kaldı; rehineleri evlerine getirmek ve savaşı sona erdirmek” dedi.

Haberin Devamı

Karşılık şekli önemli

İsrail basınındaki haberlere göre ise, ikilinin görüşmesinde, Gazze’nin kuzeyinin izole edilmesini ve bölgedeki halkın tehcir edilmesini amaçlayan plan da gündeme geldi. Netanyahu’nun görüşmede “generallerin planını” uygulamadıklarını belirttiği ancak Blinken’ın “bunu kamuoyu önünde açıklama” yönündeki talebiniyse kabul etmediği iddia ediliyor.

İran’ın İsrail’e gerçekleştirdiği saldırılara da değinen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “İsrail’in daha büyük bir tırmanmaya yol açmayacak şekilde karşılık vermesi de çok önemli” dedi. İsrail’in Kanal 13 televizyonunda yer alan haberde, ABD’nin İsrail’den İran’a yapacağı saldırıyı “yumuşatmasını” istediği iddia edilmişti.

Yazarlar