27.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:
SERCAN KISMET- MİLLİYET CADDE
Dr. Gönül Ateşsaçan’ın ‘Aristo Diyeti ile Yeni Yaşam’ adlı eseri, Hümanist Kitap Yayıncılık’tan çıktı. “Aristo diyeti yaşam programı genetik yapınıza ve yaşam tarzınıza göre uyarlanmış bir kodlama sistemidir” diyen yazarla, kitabın yazım sürecini ve diyeti uygulamak isteyenlere tavsiyelerini konuştuk.
‘Aristo Diyeti ile Yeni Yaşam’ kitabı yazma fikri nasıl ortaya çıktı?
Esasen diyet ya da besleme kültürüyle ilgili o kadar çok fazla kitap yazıldı-çizildi ki, tabiri caizse haddini bile aştı. Ama nedense kimse, ‘yeni’ sağlıklı ve zinde yaşama dair bu yönde bir şey yazmadı veya söz söylemedi. İşte biz tam bu noktada, insanların yaşamlarına dokunmak istedik. Besleme kültürünü, yaşam kalitesini koruyan, hayatı besleyen ve sürdürülebilir kılan bu yeni yaşam kitabı ‘Aristo Diyeti’ ortaya çıktı.Bütünsel bakış açısıyla hem bedensel hem de zihinsel arınmayı içeriyor. Bitkisel bazlı bir beslenme programı.
Aristo diyeti nedir?
Aristo diyeti yaşam programı genetik yapınıza ve yaşam tarzınıza göre uyarlanmış bir kodlama sistemidir. Bu yaşam programına göre, bol sebze ve meyve kuru bakliyat tüketmeliyiz. Haftada 1-2 gün detoks yapılması ve koruma programında Aralıklı Açlık Diyeti (AAD) uygulanan, hormonların dengelendiği bir yaşam programıdır. Esasen Aristo diyeti, zihinsel ve bedensel hafifleme sağlar. Kısaca, yeni yaşam programı ama aynı zamanda da tek başına bir diyet programı olmayıp ruh, duygu, düşünce ve zihni dengeler, dört boyutlu iyileşme sağlar. Bir de uyarı; eksik veya aşırı beslenme, mineral ve vitamin dengesizliğine neden olur. Buna ayrıca çok dikkat etmeliyiz. ‘Kilo almak sessiz çığlık’ gibidir. Bedenimizin sesine kulak vermeyi önemsemeliyiz. Sonrası onarılmaz tahribatlar yaratabilir. En önemlisi kişisel verilere göre yapılan dengeli beslenmedir.
Bu diyeti kimler yapabilir?
Her yaş ve cinsiyet grubu yapabilir. Kanser tedavisi görenler, hamileler ve emzirenler de farklı tipleri uygulayabilir. İlaç kullananlar, aynen tedavilerine devam ederken bir yandan da Aristo Diyetini uygulayabilirler, ancak gıda seçimleri değişir.
Yapmak isteyenlere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?
Aristo Diyetini uygulamak isteyenler yine doğru kaynak olarak kitaptan faydalanabilirler. Kendileriyle ilgili detaylı bir analiz yapılmasını istiyorlarsa kliniğe başvurabilirler ya da test yaptırıp, neye alerjileri var, genetik yatkınlık oldukları hastalık var mı, mineral-vitamin eksiklikleri neler, bunları öğrenip uygulamaya başlanır. Mutlaka sabahları az şekerli meyvelerden çilek, erik, yeşil elma, ananas hurma ve yine sebze olarak da domates, salatalık, zeytin ve patates, chialı bitkisel süt tüketmek elzemdir. Öğle ve akşam sebze yemekleriyle mercimekli semizotu, nohutlu bamya ancak bu yemekler az yağla pişirilmiş olmalı. Ya da mevsim salatasına nohut ekleyebilir, patatesli havuçlu barbunya yemeği tercih etmeleri de önemlidir. Yedi gün bitkisel bazlı beslenip, ardından bir gün kaçamak hayvansal gıda tüketip tekrar bitkisel bazlı beslenmeye devam etsinler. Beş günde mideleri küçülür ve kan şekeri dengelenir.
SAĞLIKLI OLMAK İÇİN...
Sabah erken uyanın ve bir bardak ılık limonlu su için, asla soğuk değil
Serin, soğuk odada uyuyun 18-20 derecede
Her gün 15 dakika esneme egzersizi yapın
Her gün altı kişiye sarılın, oksitosin hormonu salgılansın diye
Saat gece 00.00’da uykuda olun, insülin dengesi ve antiaging için
Bitkisel gıdayı artırın hayvansal gıdayı haftada bire düşürün
Unutmayın ne yersek değil, ne kadar emilirsek oyuz
Düşüncelerimiz titreşim yayar ve kendi evrenimizi yaratırız