Bilgi RehberiAŞURE GÜNÜ ORUÇ tutmanın fazileti nedir, ne zaman ve kaç gün oruç tutulur? Aşure günü duası ve okunuşu

AŞURE GÜNÜ ORUÇ tutmanın fazileti nedir, ne zaman ve kaç gün oruç tutulur? Aşure günü duası ve okunuşu

09.08.2022 - 00:51 | Son Güncellenme:

Aşure günü oruç tutulur mu, kaç gün oruç tutulur, sevabı nedir? İslam aleminde mübarem Muharrem ayı içerisinde yer alan Aşure günü, 2022 yılında 8 Ağustos günü eda ediliyor. Muharrem'in 10. günü idrak edilen Aşura gününde birçok önemli olayın yaşandığı bilinir. Bugüne erişen milyonlara müslüman ise Aşure günü duası faziletleir ve orucu hakkında aramalar yapıyor.

AŞURE GÜNÜ ORUÇ tutmanın fazileti nedir, ne zaman ve kaç gün oruç tutulur Aşure günü duası ve okunuşu

Hicri takvime göre Muharrem ayıının 10. gününe denk gelen Aşure günü, 2022 yılında 8 Ağustos gününde idrak ediliyor. Bugünde, islam dünyası bol bol dualar ederek oruç tutuyor. Diğer yandan özel bir tatlı olan aşure her evde yapılarak, dağıtılır. Kıymet etfedilen bu özel gün aşura günü oruç tutulur mu, kaç gün oruç tutulur, hangi dualar edilir?

Haberin Devamı

AŞURE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU, FAZİLETİ NEDİR?

Muharrem’in onuncu gününe denk gelen âşûrâ günü oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, III, 92). Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69). Hz. Peygamber (s.a.s.) o gün oruç tuttu ve müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 127-128). Hz. Peygamberin (s.a.s.) bu günde oruç tutulmasını teşvik eden başka hadisleri de vardır. Bir hadiste, “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim.” (Tirmizî, Savm, 48) buyurmuştur.

Başka bir hadiste de âşûrâ orucuna işaret ederek “Ramazan orucundan sonra en fazîletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur.” (Tirmizî, Savm, 40) buyurmuştur.

Haberin Devamı

Hz. Peygamberin (s.a.s.) yahudilere muhalefet için ertesi sene âşûrâ orucunu Muharrem’in dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi (Ebû Dâvûd, Savm, 66); bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir (Bkz. Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, IV, 52; Abdürrezzâk, el-Musannef, IV, 287).

Şu da bilinmelidir ki, Ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber (s.a.s.), isteyenlerin âşûrâ orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceğini belirtmiştir

AŞURE GÜNÜ DUASI-OKUNUŞU

Hicri yılbaşında da okunan bu dua, Aşûre gününde de okunabiliuot: (Elhamdülillâhi Rabbil-âlemîn. Vessalâtü vesselâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allahümme entel-ebediyyü`l-kadîm, el-hayyül-kerîm, el-hannân, el-mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün. Es`elüke fîhe`l-ısmete mineşşeytânirracîm, vel avne alâ hâzihin-nefsil-emmâreti bissûi vel-iştiğâle bimâ yukarribünî ileyke, yâ zel-celâli vel-ikrâm, birahmetike yâ erhamerrâhimîn. Ve sallallâhu ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn.)

Mânâsı: Rahman ve Rahîm olan Allâh’ın adıyla.. Hamd, âlemlerin rabbi olan Allâh’a mahsustur. Salât ü selâm da Peygamber Efendimize, ehl-i beytine ve bütün ashabına olsun. Ey Rabbim, sen ebedî, ezelî, hayy, kerîm, hannân, mennânsın. Bu gelen, yeni bir yıldır. Ya Rabbi, kovulmuş şeytanın şerrinden bu yıl muhafaza olmayı istiyorum. Ve içimde, bana kötülüğü emreden nefsimle mücadelemde senden yardım diliyorum. Beni sana yaklaştıracak meşguliyetleri bana nasîb et, ey celâl ve ikram sahibi Rabbim. Rahmetinle, ey Merhametlilerin en merhametlisi… Efendimiz Muhammed-sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e, onun âline, ashabına ve bütün ehl-i beytine salât olsun..

Yazarlar