BayındırBakan Yumaklı: Türkiye'de süs bitkileri üretim alanı 3 kat artarak 59 bin dekara yükseldi

Bakan Yumaklı: Türkiye'de süs bitkileri üretim alanı 3 kat artarak 59 bin dekara yükseldi

16.03.2024 - 15:10 | Son Güncellenme:

Bakan Yumaklı: Türkiye'de süs bitkileri üretim alanı 3 kat artarak 59 bin dekara yükseldi

Bakan Yumaklı: Türkiyede süs bitkileri üretim alanı 3 kat artarak 59 bin dekara yükseldi

Yağmur ÖNGÜN/İZMİR, (DHA)- TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'de son dönemde 19 bin dekar olan süs bitkileri üretim alanının 3 kat artarak 59 bin dekara yükseldiğini belirterek, "Bu da bu alandaki potansiyelin ne derece yüksek olduğunun bir göstergesi" dedi.

Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir programı kapsamında Bayındır ilçesinde Bayındır Çiçekçiler Kooperatifi'ni (BAYÇİKOOP) ziyaret etti. Bakan Yumaklı, burada yaptığı konuşmada, son yıllarda Türkiye'nin süs bitkileri üretiminde dünyayla boy ölçüşür hale geldiğini söyleyerek, "Ancak burada da Ar-Ge yatırımlarına ihtiyaç var. Şu an İzmir Bayındır'dayız. Bayındır süs bitkileri açısından son derece önemli bir merkez haline geldi. Türkiye'de son dönemde 19 bin dekar olan süs bitkileri üretim alanı 3 kat artarak 59 bin dekara yükseldi. Bu da bu alandaki potansiyelin ne derece yüksek olduğunun diğer bir göstergesi. Türkiye'de örtü altı üretimiyle ilgili yaklaşık 800 bin dekarlık bir alan var. Dolayısıyla bu potansiyelinde yine kayıt altına alınarak gelişimiyle alakalı planlama yapabilmek için dün gece 'Kapalı Alanlarda Bitkisel Üretimin Kayıt Altına Alınması Yönetmeliği' yürürlüğe girdi. Bu yönetmeliğe göre bizler coğrafi konumlarına göre tüm örtü altı üretimini kimliklendirerek kayıt altına almış olacağız. Örtü altı üretimi gerçekten ülkemizde gelişim ve potansiyeli açısından son derece önemli bir üretim metodu. Biz dünyada 4'üncü sıradayız, Avrupa' da 2'nci sıradayız. Ar-Ge çalışmaları, tüm bitkisel üretimlerde olduğu gibi özellikle tohum açısından, süs bitkilerinde gelecek dönemde bizlerin en önemli çalışma alanlarından birisi olacak" dedi.

Haberin Devamı

'MALİYETLERİN DAHA DÜŞÜK OLMASI KENT TARIMINA GEÇİLMESİNİ ZORUNLU HALE GETİRDİ'

Bayındır Belediyesi'ni de ziyaret eden Bakan Yumaklı, sonra da Bayındır Yahya Kerim Onart Kültür Merkezi'nde, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile 'Tarım Buluşması'nda bir araya geldi. Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas Çiçekçilik Organize Tarım Bölgesi'nde de arazi incelemelerinde bulunan Bakan Yumaklı, "Son yıllarda özellikle büyükşehirlerin etrafındaki lokasyonlarda tarımsal üretimin önemine dair konulara ilişkin hem bizlerin açıklamaları var hem de bütün vatandaşlarımızın kabul ettiği bir husus olmakta. Çünkü hem pazara yakınlığı hem de taşıma ve diğer maliyetlerin çok daha düşük olması bizim kent tarımı dediğimiz olgunun mutlak surete hayata geçirilmesini zorunlu hale getirdi" diye konuştu.

Haberin Devamı

'1,5 YIL İÇERİSİNDE FAALİYETLERİNE BAŞLAMASI PLANLANIYOR'

Türkiye'de halihazırda planlaması yapılmış 60 organize tarım bölgesi olduğuna dikkati çeken Bakan Yumaklı, şöyle konuştu:

"Bunlardan 40'ı tüzel kişilik kazandı. Biz de onlardan birindeyiz. Bayındır Organize Tarım Bölgesi'ndeyiz. Yaklaşık 890 dönümlük bir alan. Aslında öncesi ve sonrasını karşılaştırdığımızda herhangi bir şekilde çevresel etki yaratmadan ya da tarım arazilerini baskı altında bırakmadan çok büyük bir emek ve gayretle oluşturulmuş bir alan. Bizler bu alanın biraz önce incelemesini yaptık. 2025 yılı tamamlanmadan, 1,5 yıl içerisinde buradaki işletmelerin faaliyetlerine başlaması planlanıyor. Burası sadece çiçekçilik organize tarım bölgesi olarak düşünülmüştü ama daha sonra sera organize tarım bölgesi olarak değiştirildi. Çünkü hem süs bitkileri hem de diğer sera üretimlerinin de burada olması çok önemli. Bu tür organize tarım bölgelerinin öneminin diğer bir göstergesi de burada üretilen ürünlerin yine bu organize tarım bölgesinde sanayi parsellerinin ayrılması suretiyle, tarımsal sanayinin de yer alması oldu. Çünkü sadece üretmeniz yetmiyor. Aynı zamanda bunları işleyip katma değerli hale getirmeniz gerekiyor. Üretilen ürünlerin, alanlardan belli bir mesafe uzağındaki fabrikalara götürülmesi gibi efektif olmayan hususları görüyorduk ama bu tür bölgelerin açılmasıyla beraber tarımsal sanayi, üretimle bütünleşmiş ve entegre olmuş olacak. Şimdiden hem Bayındır'a, İzmir'e ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." (DHA)

Haberin Devamı

FOTOĞRAFLI