27.03.2024 - 09:49 | Son Güncellenme:
DHA
Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)- ANTALYA'da babasından nakledilen yüzde 98,5 uyumlu ilikle yaşama tutunan lösemi hastası Öykü Arin Yazıcı (9), 1,5 yıl önce başladığı teniste kendini geliştirerek ilk katıldığı turnuvada madalya aldı. Kızı Öykü Arin hala kronik ilik savaşı verdiğini belirten Eylem Şen Yazıcı, “Donör olun, umut olun çünkü kök hücre bağışı hayat kurtarıyor. Eşleştiğinizde de asla vazgeçmeyin. Birinin hayatını kurtarabilirsiniz” dedi.
İzmir'de yaklaşık 5 yıl önce Juvenil Miyelomonositik Lösemi (JMML) teşhisi koyulan Öykü Arin Yazıcı, tedavisi için Antalya'ya getirildi. Eylem Şen Yazıcı ve Çağdaş Yazıcı tarafından kızları için 'Öykü Arin'e Umut Ol' kampanyası başlatıldı. Yurt içinde ve dışında binlerce kişi, Öykü'ye umut olabilmek için kök hücre bağışında bulundu. 11 Nisan 2019'da hastanede tedaviye alınan Öykü Arin'e, annesi Eylem Şen Yazıcı'dan yarı uyumlu nakil yapıldı. Nakil olumsuz sonuçlanınca 26 Haziran 2020'de babası Çağdaş Yazıcı'dan yarı uyumlu nakilde ilik uyumu yüzde 98,5 oranında başarılı oldu. Taburcu olmasının ardından uzun süre evde kalarak, enfeksiyon kapmaması için özen gösterilen Öykü Arin, hasta olmamak için büyük uğraş verdi. 2020 yılı ağustos ayında İzmir'deki evine dönen Öykü Arin, sık sık Antalya'ya gelip kontrollerine devam ediyor. Yarı uyumlu nakil nedeniyle zaman zaman ilik savaşı veren Öykü Arin, 2021 yılında ilkokula başladı. 2021 Kasım ayında kardeşi 'Arkadaş Ekim'i kucağına alan Öykü Arin, ablalık duygusunu tattı. Arkadaş Ekim'in Öykü Arin ile doku tipinin tam uyumlu olduğu tespit edildi.
İLK MADALYASINI ALDI
Kronik ilik savaşı halen devam eden Öykü Arin, 1,5 yıl önce kaslarının güçlenmesi için tenise başladı. Tenis oynamayı çok seven Öykü Arin, Türkiye Tenis Federasyonu'nun (TTF) Mavişehir Spor Kulübü'nde 8-9-10 yaş hafta sonu turnuvasında ilk kez turnuvalara katıldı. Kendi yaş kategorisinde 2 rakibini yenen Öykü Arin, ilk madalyasını kazandı.
SPORLA FİZİKSEL OLARAK DA GÜÇLENMEYE BAŞLADI
Kızının spora yönelme hikayesini anlatan Eylem Şen Yazıcı, “Öykü Arin'in kapalı ortamda maske takma zorunluğu olduğu için halen maske takmak zorunda. İlik savaşı süreci devam ediyor. Maskeyle spor yapmak çok zor, o yüzden açık havada yapabileceği sporları tercih ettik. Ne kadar kalabalık alanda olursa Öykü Arin için çok riskli. Tenis az sayıda insanın aynı ortamda bulunmasını gerektiren bir spor ve ağırlıklı açık havada çalışılıyor. Dolayısıyla Öykü Arin'in sağlık koşulları nedeniyle tenisi tercih ettik. Öykü Arin tenisi ilk denediğinde hoşuna gitti ve devam etti. Hem vücudunun güçlenmeye ihtiyacı vardı. Öykü Arin'in tedavi sürecinde daha önceden kasları eridiği için koşamıyordu, kolları da çok güçsüzdü. Zamanla fiziksel olarak da güçlenmeye başladı" dedi.
'ÖYKÜ ARİN'İ TURNUVADA GÖRDÜĞÜMDE ÇOK DUYGULANDIM'
Kızı Öykü Arin'in tenis derslerine 1,5 yıldır devam ettiğini belirten Eylem Şen Yazıcı, “İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir kampüsü var. Orada tenis turnuvası oldu. Kendi yaş grubunda çocuklar katıldı. 2 kişiyle oynadı. 2 maçı da aldı. Öykü Arin'i turnuvada gördüğümde çok duygulandım. Onun koşması, topa vurması çok heyecanlıydı. Sonuçta yaşadığımız zor zamanlarda adım atamadığı günleri, hastane odasında bir adım bile atmaya takatinin kalmadığı, iyice zayıfladığı günleri unutamıyorum. Hastanede geçirdiğimiz zor zamanlarda Öykü Arin'in yürümesi için odaya kaydırak koyduğumuz günlerdi. O günler aklıma geliyor. Hem o günleri hatırlayıp üzülüyorum hem de hala ilik savaşı sürecinin devam ediyor olması beni üzüyor. İlik savaşı dudak ve tırnaklarında devam eden birtakım sorunlar yaratıyor. Yaşadığı sorunlara rağmen Öykü Arin'in şu an genel durumu çok iyi, çok mutlu, çok hayat dolu. Çok sevgi dolu bir çocuk" diye konuştu.
'KÖK HÜCRE BAĞIŞÇISI OLMAKTAN SAKIN VAZGEÇMEYİN'
Öykü Arin'in 9 yaşına girdiğini anlatan Eylem Şen Yazıcı, babasından yapılan nakil sonrası 5 senenin dolacağını belirterek, “1 Haziran'da 5 yıl dolunca hastalığın geri dönme riski sokaktaki herhangi birinin kanser, lösemi olma riskiyle aynı seviyeye gelecek. İlik nakli hayat kurtarıyor. İnsanların hayat kurtarması, donör olması çok basit. Bunun sürekli gündemde tutulması, kamuoyunun da gündeme getirmesi gerekiyor. Donör olun, umut olun çünkü kök hücre bağışı hayat kurtarıyor. Eşleştiğinizde de asla vazgeçmeyin. Birinin hayatını kurtarabilirsiniz. Bu bir çocuk, bir yetişkin olabilir. Sakın vazgeçmeyin" dedi. (DHA)
FOTOĞRAFLI