Kelek turÅŸusu tarifi
Kelek turÅŸusu nasıl yapılır, sorusunun cevabı son günlerde çok merak ediliyor. Kelek dediÄŸimiz meyve kavunun minik ve olgunlaÅŸmamış halidir. Karpuzun kötü çıkanına da kelek denir ancak kelekleri bebek kavun olarak tanımlanması akıllar da daha kalıcı olacaktır. Kelek turÅŸusu son günlerde çok merak edilen ve aranılan tariflerden biri. Peki, kelek turÅŸusu nasıl yapılır? Ä°ÅŸte kelek turÅŸusu tarifi...Â
Malzemeler
-1 kilo kelek orta boy
-8-10 adet nohut
-5-6 diş sarımsak
-1-2 adet iri havuç (isteÄŸe göre)
-Yarım bağ dereotu
TurÅŸu suyu için:
-1,5 litre kaynamış sıcak su (içme suyu)
-1 su bardağı üzüm sirkesi
-3 yemek kaşığı turşuluk tuz (iri tuz)
-1 yemek kaşığı toz şeker
Kelek Turşusu Nasıl Yapılır?
-Kelekleri iyice yıkayın, iki ucunu da çok derine inmeden kesin. Sivri bir bıçak yarımıyla 2-3 yerinden delikler açın.
1,5 litre sıcak suyu uygun büyüklükteki bir ölçü kabına ya da karıştırma kasesine alın.
-Ä°çine sirke, tuz ve ÅŸekeri ilave ederek tuz eriyinceye kadar karıştırın. Tuz eriyince soÄŸuması için kenara alın.
-Hazırladığınız kelekleri, soyup iri iri dilimlediÄŸiniz havuçları, nohut tanelerini ve soyulmuÅŸ sarımsakları temiz cam kavanoza yerleÅŸtirin.
-TurÅŸu suyunu üstüne doldurun. Dereotunu kavanozun aÄŸzına yerleÅŸtirin ve bastırın.
-Kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Havasını alması için tersyüz edin ve direk ışık almayan bir yerde kelekler sarıncaya kadar ortalama 20-25 gün kapağını açmadan bekletin.
-Olgunlaşan turşuyu dilimleyerek servis yapın.