Yediklerimiz o kadar kötü mü?
Hepimiz biliyoruz ki hafif, taze ve şekersiz şeyler yemeliyiz; ama hiçbirimiz cam fanusta yaşamıyoruz. Size iyi bir haber: yediklerimiz o kadar da korkunç sonuçlar yaratmayabilir!
Peynire karşı koyamıyorum: Ne güzel! Çünkü Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre günde 30 gr peynir tüketen kadınların tüketmeyenlere oranla uzun vadede daha az kilo aldığı gözlemlenmiş. İçerdiği konjüge linoleik asit sayesinde peynir, yağ yakımını hızlandırır ve dengeler. Üstelik sizi kısıtlamıyoruz da; istediğiniz bir çeşit peynir yiyebilirsiniz.
Çikolata bağımlısıyım: Tek kötü alışkanlığınız bir parça çikolata veya çikolatalı kurabiye yemekse, kendinize çok da yüklenmeyin. Çünkü Amerika, New York State University’de yapılan bir araştırmaya göre, hafif kilolu kadınların atıştırdıkları birkaç parça çikolata, gün içinde gereksiz atıştırmalarını ve fazla yemelerini engelliyormuş.
İyi pişmiş bir bifteğe “hayır” diyemiyorum: Balık ya da tavuk değil de, tercihiniz hep kırmızı etse korkmayın. Dr Manny Noaakes’ın “The American Journal of Clinical Nutrition” dergisinde yayınladığı makalede “Kırmızı et tüketenler beyaz et veya balık tüketenlere göre gereksiz kilo alımından sakınıyorlar ve hatta daha çok kilo veriyorlar” diye açıklıyor. Sebebi basit: Kırmızı et, diyet esnasında kas kütlenizin korunmasına ve sadece yağların yanmasına izin veriyor; ayrıca içindeki demir yardımıyla vücudunuzun kendini yeniden organize etmesini sağlıyor. O zaman siz de yemekten kaçınmayın.
Dün akşam yemeği biraz fazla kaçırdım: Aperatifler, kırmızı şarap, ağır yemekler ve üstüne bir de tatlı… dün gece evde bir şenlik olmalı. Peki ne yapacaksınız? Üst üste ikinci kez aynı hataya düşmeyin. Çünkü metabolizmamızın hafızası çok iyidir ve ikinci kez hatta üçüncü kez aynı şeyi üst üste yaptığınızda vücudunuz daha az kalori yakmaya başlayacaktır. En iyisi o güne bir sünger çekip, ertesi gün daha hafif yemekler yemektir.
Bazen protein takviyesi alıyorum: 15 günde bir alınan protein takviyesi problem teşkil etmez. Dr. Laurence Benedetti’nin önerisine göre protein Takviyesi aldığınızda bir öğün atlanmalı. Ya da en azından bu takviye, sebzelerle birlikte lif alarak kullanılmalı.
Diyetim hiçbir işe yaramıyormuş gibi geliyor: Yanlış! Öncelikle bu tür olumsuz düşünceleri aklınızdan çıkarmalısınız. Kyoto’da Doshisha Üniversitesi’nde Hitoma Saito tarafından yürütülen ve 101 kişiyle yapılan bir araştırmaya göre, diyetlerine olumlu yaklaşan kişilerin olumsuz yaklaşan kişilere nazaran daha çok kilo kaybettiği gözlemlenmiş. Niçin mi? çünkü optimistler rejimlerini uygularlarken daha az hileye başvuruyorlarmış, böylece kaçamaklar azalıyormuş.
Kendimi hep şişman buluyorum: Objektif olalım, yanılıyorsunuz. Bu ülkemizdeki en yaygın inanışlardan biri gibi, herkes kendini şişman buluyor ve milletçe bitmek bilmeyen bir rejimin peşinden sürükleniyoruz. Bunu anlamanın en iyi yöntemi aslında vücut kitle endeksimizi ölçmektir. Kilonuzu boyunuzun metre cinsinden karesine böldüğünüzde elde edeceğiniz sayı size vücut kitle indeksinizi verir. Eğer değerleriniz 18.5 ile 24.9 arasıysa normal kilolu, 25 ile 29.9 arasındaysa kilolusunuz. Hadi bakalım şimdi kağıt ve kalemleri hazırlayın.
Kuruyemişe dayanamıyorum: Fındık, badem, fıstık, ceviz ve kuru meyveler… Neden olmasın? Yapılan bazı araştırmalara göre günde 5 ila 8 fındık yemenin kilonuza etki etmediği, üstelik omega 3 ihtiyacınızı da karşıladığı ortaya çıkmış. Neden kilo almadığınızı açıklarsak, yediğiniz yemişler tokluk hissini arttırır ve sizi tok tutarak, gereksiz atıştırmaları engeller. Bu nedenle aslında biraz kuru yemiş atıştırmak Zaralı değil, faydalıdır.
Elle