Türk mutfağının vazgeçilmezi: Soğan
Mucize bitkiler arasında sayılan, şifa verici olduğu için çeşitli karışımlarda kullanılan, sofralar için de çoğu yemeğin vazgeçilmezi olan soğanın faydalarını biliyor musunuz?
Lezzet verici özelliğiyle çoğu Türk yemeğinin vazgeçilmezi olan soğan, çiğ ya da pişmiş şekilde tüketilebilir.
Taze ve kuru halde bulunan soğan, çorbalar, salatalar, yemekler için lezzet katıcı ve kıvam sağllayıcı görev üstlenir.
Soğan, zengin vitaminler içeren, güç ve sağlık kazandıran bir sebzedir. Çiğ halde tüketilmesi, pişirilirken içerdiği vitaminleri kaybetmemesi açısından önemlidir.
A, B ve C vitaminleri ile potasyum, magnezyum, kalsiyum, sodyum, iyot, fosfor ve kükürt mineralleri bakımından zengin olan soğan bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bu yüzden soğuk algınlığı hallerinde soğan kürü faydalı olacaktır. Zihinsel ve bedensel yorgunluğa karşı da koruyucu silah görevi gören soğanın kaynatılmış suyu da fayda getirecektir.
Hassas mideleri bazı hallerde rahatsız etmesi dışında başka bir yan etkisi bulunmayan soğanın kandaki şeker seviyesini dengelediği de bilinmektedir.
Bazı cilt yaralarının da daha hızlı iyileşmesini sağlayan bu mucize bitki, kanı temizler ve cinsel gücü arttırır.
Türk geleneksel yemekleri için vazgeçilmez olan soğan birçok tarifi lezzetlendirir.