Geri Dön

Taze zerdeçal ile leziz tarifler

Mutfağınızda yeni ve sağlıklı tatlar mı yaratmak istiyorsunuz? O zaman doğru adrestesiniz. Doğa mucizesi zerdeçal; diyabetten kansere, bağışıklık sistemi hastalıklarından alerjiye kadar birçok hastalığı önlerken, aynı zamanda kilo vermekte zorlanan kişilerin diyetlerinde yardımcı olarak görev alıyor.

Taze zerdeçal ile leziz tarifler


Peru'dan ithal edilen taze zerdeçal, ülkemizde taze zerdeçal fiyatlarını yüzde 90 ucuzlattı. Artık marketlerde dökme olarak satılan bin derde deva, mucizevi taze zerdeçalın 100 gramını 1,5TL'ye satın alabilirsiniz. Taze zerdeçalın faydaları ne kadar çoksa lezzeti de o kadar iddialı. Kanıt mı istediniz? İşte size özel taze zerdeçallı tarifler:

Haberin Devamı

Tabiatın altın reçetesi taze zerdeçalla yemeğe, çorbaya, ete, balığa, salataya, yoğurda, her şeye sağlık katmak çok kolay! Nasıl mı?

Altın Sos


Rendelenmiş taze zerdeçal, zeytinyağı, biraz da taze çekilmiş karabiber. Üçünü bir kavanozda karıştırın. Bu sağlık dolu karışımı tüm yemeklerinizde kullanabilir; salata ve yoğurdunuza ilave edebilirsiniz.
Tavuk ızgaraya bir de bu açıdan bakalım…

Zerdeçallı Izgara Tavuk

• 1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zerdeçal,
• 1,5 çorba kaşığı ince kıyılmış taze zencefil,
• 2 diş ince doğranmış sarımsak,
• 1 kg kuşbaşı doğranmış kemiksiz tavuk göğsü,
• 2 bardak yoğurt,
• 2 çorba kaşığı zeytinyağı,
• 1 tatlı kaşığı kimyon,
• 1 çay kaşığı acı toz biber,
• 1 çay kaşığı kişniş,
• ½ çay kaşığı tarçın,
• Tuz ve karabiber.
• 1 tatlı kaşığı ince redelenmiş taze zerdeçal,
• 1 orta boy karnabahar
• 3 - 4 diş sarımsak,
• 1 orta boy soğan,
• 2 çorba kaşığı zeytinyağı,
• 1 tatlı kaşığı kimyon,
• ½ tatlı kaşığı deniz tuzu,
• ½ bardak kırmızı mercimek,
• 2 bardak su,
• 2,5 bardak süt.
• 1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zerdeçal,
• ½ bardak rendelenmiş hindistan cevizi
• 12 adet hurma,
• 1 bardak yulaf ezmesi,
• ½ bardak badem,
• 1 çorba kaşığı chia tohumu,
• 4 çorba kaşığı limon suyu,
• 1 tatlı kaşığı limon rendesi,
• 1 tatlı kaşığı vanilya özütü.
• ¼ tatlı kaşığı rendelenmiş taze zerdeçal,
• 1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil,
• 1 bardak ılık su,
• ½ limonun suyu,
• 1 çorba kaşığı organik elma sirkesi,
• 1 çorba kaşığı bal,
• 1 tutam karabiber.
• 2 yemek kaşığı rendelenmiş taze zerdeçal,
• 1,5 adet misket limonunun suyu
• 4 bardak soğuk su,
• 4 çorba kaşığı bal,
• İsteğe bağlı: 1 adet portakalın suyu
• 1 tatlı kaşığı ince rendelenmiş taze zerdeçal,
• ½ tatlı kaşığı ince rendelenmiş taze zencefil,
• 2 bardak süt (Vegan versiyonu için badem sütü kullanılabilir),
• 1 çorba kaşığı bal,
• 1 tarçın çubuğu,
• ½ tatlı kaşığı toz tarçın,
• 1 tutam kakule,
• ½ tatlı kaşığı vanilya özütü.
• ½ tatlı kaşığı ince rendelenmiş taze zerdeçal,
• 1,5 bardak un,
• ½ tatlı kaşığı kabartma tozu,
• ½ taktı kaşığı tuz,
• 1 tatlı kaşığı zeytinyağı,
• ½ bardak su.

Haberin Devamı

Zencefil ve sarımsağı bir havanda tuz ile döverek püre haline getirin. Yoğurdu, zeytinyağını ve baharatı ekleyin. Tavukları ekleyin ve en az dört saat, tercihen bir gece boyunca bu marinasyonda dinlendirin. Pişmeden önce fazla yoğurdu kağıt havlu ile sıyırın. Şişlere geçirdiğiniz tavuk parçalarını zeytinyağıyla yağlayın ve tuzlayın. Sık sık çevirerek, yanık izleri çıkana ve kürdan batırdığınız tavuk parçalarının suları şeffaflaşana kadar pişirin.

Haberin Devamı

Taze zerdeçalın şifalı gücünü tam bir kış tarifi ile birleştirdik. Bu tarifle siz hastalıklardan korkmayın, onlar sizden korksun!
İyileştirici Karnabahar Çorbası

Fırını 180 derecede ısıtın. Derin bir kasede karnabahar, soğan ve sarımsağı zeytinyağı ve baharatlarla harmanlayın. Tümünü yağlı kağıt sarılmış tepside 30 dakika boyunca, arada karıştırarak kızartın. Sebzeleri derin bir tencereye alın. 2 bardak sütü ve kalan tüm malzemeyi ekleyin. Karıştırarak kaynama noktasına getirin ve sonrasında altını iyice kısarak 20 dakika pişirin. Ateşten alın ve el blender’ından geçirin. Yarım bardak süt ekleyin. Kaselere paylaştırın, taze otlar serperek servis edin.

Haberin Devamı

Zerdeçal ile sağlık, Hindistan cevizi ile tat kattık, bu enerji toplarını yarattık.


Limonlu ve zerdeçallı enerji topları

Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp beş dakika kadar sıcak suyun içinde bekletin. Hurmalar yumuşadığında süzün ve mutfak robotunda çekin. Suyunu saklayın. Kalan tüm malzemeleri de mutfak robotuna ekleyip, hamur kıvamı alana dek çalıştırın. Eğer kıvam elinize çok kuru gelirse, her seferinde birer çorba kaşığı ayırdığınız hurma suyundan ekleyerek doğru kıvamı yakalayın. Bir kaşıkla ölçerek ıslattığınız elinize alın ve yuvarlayın. Hindistan cevizi döktüğünüz bir tepside yuvarlayıp servis edeceğiniz tabağa alın. Hava geçirmeyen bir kutuda, buzdolabında saklayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Doğadan bardağınıza dökülen sağlık… Bir bardak sağlık alır mıydınız?

Bağışıklığınızı artırmak ve soğuğa karşı dimdik ayakta kalmak için formül işte bu!

Zerdeçallı Detoks İçeceği

Taze zerdeçal ile leziz tarifler

Tüm malzemeleri bir kupada karıştırıp, tadını çıkarın. Oranları damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz.

Tatlı ihtiyacınızı karşılarken serinlemeye ne dersiniz? Faydaları saymakla bitmeyen taze zerdeçalın bu kez limonatasını yaptık. Tarifi de şöyle:

Zerdeçallı Limonata

Tüm malzemeleri bir sürahide karıştırın. Bol buz ile servis etmenizi öneririz.

Geleneksel tıbbın en önemli güçlerinden taze zerdeçalı, modern tariflerin en keyiflilerinden biriyle buluşturan bu içecek, gençlere de zerdeçal sevdirecek. Taze zerdeçalın şifalarını keyifle tüketirken bir yandan sıcak havaların hararetini alacağınız harika bir önerimiz var:

Zerdeçallı Çay Latte


Tüm malzemeleri kalın dipli bir tencerede kaynama noktasına gelene dek karıştırarak ısıtın. İçinden çubuk tarçını çıkarıp, süzerek bardaklara paylaştırın. Dilerseniz çırpılıp, köpürtülmüş süt ekleyin, üzerine toz tarçın serperek servis edin.


Afiyet olsun…

Abur cubur kılığına girmiş bu atıştırmalık aslında gayet masum ve sağlıklı. Çocuklarınıza sağlıklı ara öğünler yedirmek için biçilmiş kaftan…

Zerdeçallı Krakerler

Fırını 200 dereceye ayarlayın. Tüm kuru malzemeyi derin bir kapta karıştırın, su ve zeytinyağını yavaş yavaş ekleyin. Pürüzsüz bir hamur elde edene dek yoğurun. Eğer çok yapışkan bir hamur olursa un, toparlanmazsa çok az su ekleyerek kıvamı yakalayın. Bir yağlı kağıt üzerinde, merdane yardımıyla incecik açın. Pizza kesme ruleti ile dörtgenlere bölün. Yaklaşık 15-20 dakika sonra, kenarlarından renk almaya başladığında fırından çıkartın. Soğutun ve temiz bir kavanozda ağzı kapalı olarak saklayın.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil ÇetinkayaSempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber