Soğanın göz yaşartan lezzeti!
Soğanın ne kadar çok koktuğunu ve soyarken bizi ağlattığını hepimiz biliriz. Peki, faydaları hakkında bilginiz var mı?
Soğanın keskin kokusu aslında vücut için ne kadar faydalı olduğunun göstergelerindendir. Yüzyıllar boyunca soğan hem mutfakta hem de tıbbi alanlarda en çok tercih edilen sebzeler arasında yer almıştır. Hatta Mısır piramitlerinin inşasında işçilerin ücretinin soğan olarak ödendiği bile tarihte yer alan bilgiler arasındadır.
Keskin kokusu sebebiyle gözlerimiz yaşarır ve burnumuz akar. Bu, vücudumuzun bağışıklık sistemini tetikleyen bir harekettir. Vücudumuz virüslere ve enfeksiyona yol açan bakterilere karşı harekete geçer.
C vitamini, potasyum, krom, lif, manganez ve B6 vitamini açısından zengin olan soğanın odadaki virüsler ve bakterilerle bile savaştığı söylenmektedir. 5000 yıllık bu sebze yemeklerimize de lezzet katan en önemli etmenlerden biridir.
Gözleriniz yaşarmadan soğan doğramak için:
Soğan doğrarken gözlerinizin yaşarmasını çok basit yöntemlerle engelleyebilirsiniz. Soğanları akan suyun altında soyarsanız etkisi azalacaktır. Doğramadan önce buzdolabında bekletmek de akıllıca bir çözüm önerisidir.