Mevsimlerden kiraz
Yaz gelince meyveler renklenir, manavlar, pazarlar, market reyonları şenlenir. Bu meyveler içinde en çok arananlardan biri de kiraz. Faydası çok ama porsiyon miktarına dikkat edilerek tüketilmesi şart.
Tüm yaz meyveleri, genelde su oranı ve lif oranı açısından iyi kaynaktır ama porsiyon miktarlarında ölçülü davranmak önemli. Bu meyveler içinde danışanlarımdan en çok kirazla ilgili serzeniş dinliyorum çünkü doya doya kiraz yemek istiyorlar ve porsiyon miktarı konusunda pazarlık etmek gerekebiliyor.
Dilara KOÇAK
Kiraz, kırmızı meyveler arasında en değerlilerden biri. İçerdiği antioksidanlarla, kansere karşı koruyucu özellik gösterir hatta yapılan araştırmalar, aspirinden daha etkili olduğunu göstermektedir. Dünya üzerinde binden fazla çeşidi bulunan kiraz, gülgiller ailesindendir. Şimdi kirazın faydalarına bir göz atalım:
Yararı çok
* Kirazda; lif, potasyum, C ve A vitamini bulunur. Kanı sulandırır, karaciğer ve safrayı temizlemeye, böbreklerde biriken zararlı maddeleri atmaya yardımcı olur.
* İçerdiği yüksek pektin ve çözülebilir lif sayesinde, kolesterolü düşürücü etki gösterir.
* Kirazda bulunan flavonoidler, eklem sağlığı açısından faydalıdır. Gut ve romatoid artrit gibi eklem rahatsızlığı olan bireylerde, her gün kiraz yemenin bu hastalıkların şiddetini hafifletmeye yardımcı olabildiği yapılan araştırmalarla gösterilmiştir.
* Karaciğer dostu olan kiraz, yüksek alkol ve ilaç tüketimi, geçirilen hastalıklar, zehirlenmeler sonucu zorlanan organın yükünü hafifleterek yenilenmesine yardımcı olur.
* Böbrekleri temizleyip toksinleri vücuttan atar. Laksatif etki gösterip bağırsakların da temizlenmesine ve kabızlık sorununun giderilmesine yardımcı olur.
* Kirazda bulunan kinik asit, böbreklerde taş ve kum oluşumunu önleyebildiği gibi, olan taş ve kumun da zamanla dökülmesine yardımcı olabileceği bilinmektedir.
* Beyindeki pineal bez tarafından üretilen ve aynı zamanda kirazda da önemli miktarda bulunan melatonin hormonunun, yaşlanmaya bağlı hafıza kayıplarını önleyebildiği ve azaltabildiği görülmektedir. Melatonin, aynı zamanda uyku düzenini sağlamaktadır.
* Kan şekerinin dengelenmesinde etkili bir meyve olan kirazın, diyabet hastaları da dahil porsiyon miktarına dikkat edilerek tüketilmesi önemlidir. 12-15 adet kiraz, bir porsiyon meyve olarak düşünülebilir.
* Taze meyvesinin yararlarının yanında kiraz sapı da vücutta diüretik etki göstermektedir. Kiraz saplarını kaynatarak yapacağınız karışım, kan ve idrar yolunun temizlenmesine, böbreklerin çalışmasına ve özellikle mensturasyon döneminde oluşan ödem şikayetlerinin azalmasına yardımcı olabiliyor.
* Ara öğünlerde ve tatlı yaparken değerlendirebileceğiniz düşük kalorili lezzetli bir seçenektir. Çekirdeklerini çıkartıp az şekerle komposto yapabilir, reçelden, kurabiyeye kadar birçok tarifte kullanabilirsiniz.
100 gr. kirazın besin değeri:
Enerji: 70 kkal
Protein: 1.3 gr.
Karbonhidrat: 16 gr.
Lif: 1 gr.
C vitamini: 10 mg.
Potasyum: 170 mg.
Kalsiyum:11 mg.