Günün iftar menüsü: 10.gün
Günün iftar menüsünün 10. gününde birbirinden lezzetli tarifler paylaşmaya devam ediyoruz. 10. gün iftar menümüzde; kremalı domates çorbası, kabak kızartması, tencerede köfteli patates ve kadayıflı paşa sarması tarifini paylaştık. İşte 10. gün iftar menüsü...
Günün iftar menüsünde, pratik ve çabucak hazırlayabileceğiniz tarifleri bir araya getirdin. 10. gün iftar menüsünde; kremalı domates çorbası, ara sıcak olarak kabak kızartması, ana yemek olarak tencerede köfteli patates ve tatlı olarak ise kadayıflı paşa sarması tarifini paylaştık. İşte 10. gün iftar menüsü için malzemeler...
Çorba: Kremalı domates çorbası
Malzemeler:
-4 adet büyük domates
-1 büyük kuru soğan
-2 diş sarımsak
-4 yemek kaşığı sıvı yağ
-1 tatlı kaşığı salça
-5 su bardağı sıcak su 1 litre
-2 tepeleme yemek kaşığı un
-Kırmızı toz biber, sebzeli çeşni baharat, tuz, kuru fesleğen
-100 ml sıvı krema
Nasıl yapılır?
-Tencereye yağ konur ve 4 parçaya bölünmüş soğan 5 dakika kavrulur.
-Daha sonra küçük doğranmış sarımsak ilave edilir ve bir kaç dakika daha kavrulur.
-Un ilave edilir ve kokusu çıkana kadar kavrulur. Salça eklenip kavrulur.
-Kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesler ilave edilir ve yumuşayana kadar pişirilir.
-Baharatlar eklenip su ilave edilir ve karıştırılır.
-Kapağı kapatılır ve 10 dakika pişirilir.
-Blender ile güzelce ezilir ve kreması ilave edilir.
-5 dakika daha pişirilir ve sıcak olarak edilir.
Ara sıcak: Kabak kızartması
Malzemeler:
-4 adet kabak
-125 gramun (1 su bardağından 1 parmak az)
-2,5 çay kaşığı kabartma tozu
-1 su bardağı süt
-1 adet yumurta
-1 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
-1 çimdikb eyaz biber
-1 çimdik paprika biber
-1 su bardağı kızartma yağı
Nasıl yapılır?
-Kabakları fırçalayarak yıkayın, kabuklarını soymayın.
-Sap kısmını kesin ve enine ortadan ikiye bölün. Sonra boyuna ince ince dilimler kesin.
-Yağı kızdırmak için kızartma tenceresine alın ve altını orta-yüksek ateşte açın.
-Yumurtanın sarısıyla beyazını ayırın. Beyazını ayrı bir kapta köpürtün, sarısını un, süt, kabartma tozu ve baharatlarla iyice karıştırın.
-Köpüren beyazı da söndürmeden diğer karışıma ekleyin ama çok karıştırmayın. Akıcı boza kıvamında bir kızartma hamuru elde etmiş olmalısınız.
-Kabak dilimlerini bu hamura bulayıp iyice kızmış olan yağa atın. Altın rengi olana kadar kızartın.
-Fazla yağını kağıt havlu üzerinde emdirdikten sonra servis tabağına alın.
Ana yemek: Tencerede köfteli patates tarifi
Malzemeler:
-3 adet orta boy patates
-1/2 yemek kaşığı domates salçası
-1 su bardağı ılık su
-3 adet orta boy yeşil biber
-1 adet orta boy domates
Köfte içi için:
-350 gram köftelik kıyma
-1 adet küçük boy yumurta
-1 adet küçük boy soğan
-1 dilim ekmek içi
-1 tutam maydanoz
-Tuz
-Karabiber, kekik, kimyon
Nasıl yapılır?
-İlk olarak derin bir kap içine 350 gram kıyma koyun. Üzerine yumurta kırın.
-Soğan, ince kıyılmış maydanoz ve 1 dilim ekmek içini eliniz ile ufalayarak eleyin.
-Son olarak tuz, az miktarlarda karabiber, kimyon ve kekik ekleyin.
-5 dakika boyunca harcı yoğurun.
-Hazırladığınız köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alın.
-Einizde oval şekli verin.
-Diğer tarafta 3 adet orta boy patatesin kabuklarını soyup, yıkayın.
-Yıkadığınız patatesleri çok ince olmayacak şekilde halkalar halinde kesin.
-Yeşil biberleri ortadan ikiye bölün. Domatesleri kabuğu ile beraber orta büyüklükte
doğrayın.
-Daha sonra geniş bir tencerenin tabanına halkalar halinde kestiğiniz patatesleri dizin.
-Patateslerin üzerine köfteleri ve boş olan kısımlara da yeşil biber ve domates dilimlerini
yerleştirin.
-Son olarak derin bir kap içine yarım yemek kaşığı domates salçası koyun.
-Üzerine 1 su bardağı ılık su, 2-
yemek kaşığı zeytinyağı ve az miktar tuz ekleyin.
-Salçayı iyice ezerek, açın.
-Hazırladığınız salçalı karışımı tencerede köfteli patates yemeğinin üzerine dökün.
-Tencerenin kapağını kapatıp, kaynamaya bırakın.
Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın. Yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirin.
-Sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Tatlı: Kadayıflı paşa sarması
Malzemeler:
-300 gram kadayıf
-2 dolu yemek kaşığı Tereyağı
Muhallebisi için:
-1 litre süt
-4 yemek kaşığı un
-7 yemek kaşığı toz şeker
-1 dolu yemek kaşığı tereyağı
-1 paket vanilin
İçi için:
-1 kase dövülmüş ceviz içi
Üzeri için:
-2 yemek kaşığı file antep fıstığı
-8 yarım ceviz içi
Nasıl yapılır?
-Kadayıfları elinizle minik parçalar haline getirin. Tereyağını tencerede eritin ve kadayıfları tencereye ilave edin.
-kadayıflar altın rengi olana kadar kavurun.
-Kavrulan kadayıfları küçük boy fırın tepsinin tabanına bastırarak yayın. Her yeri eşit kalınlıkta olmalı.
-Bir tencerede sütü, şekeri, unu, vanilini ve tereyağını iyice karıştırıp ocağa alın.
-Göz göz kaynayıp muhallebi kıvamı alana kadar pişirin.
-Muhallebiyi oda ısısına gelene kadar yaklaşık 10 dakika çırpın.
-Ilınan muhallebiyi kadayıfların üzerine eşit şekilde yayın ve tepsiyi hafif sallayarak üzerini düzeltin.
-Soğuduktan sonra tatlıyı buzdolabında en az bir saat bekletin.
-İyice soğuyup katılaşan tatlıyı 8 eşit parça olacak şekilde kesin.
-Daha küçük dilimler olmasını isterseniz daha fazla parçaya bölebilirsiniz.
-Dilimlerin uç kısmına ceviz koyup spatula yardımıyla rulo yapın.
-Üzerini file fıstık ve cevizle süsleyip servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.