Biber ve kabak dolmasını solladı! Farklı lezzet arayanlara domates dolması
Patlıcan, patates, biber dolmasından daha lezzetli bir tarif ile karşınızdayız. Domatesten dolma olur mu demeyin? Diğer dolmaları geride bırakıyor hem de farklı lezzet arayanlar için seçenek oluyor. Peki domates dolması nasıl yapılır? İşte domates dolmasının tarifi…
Domates dolması, Türk mutfağının sevilen ve geleneksel lezzetlerinden biridir. Son dönemde, biber ve kabak dolmasını geride bırakarak popülerlik kazanmıştır. Farklı lezzet arayanlar için ideal bir seçenek olan domates dolması, hem pratik yapımı hem de doyurucu içeriği ile sofralarda öne çıkmaktadır.
Kıymalı Domates Dolması Tarifi
Malzemeler:
8-12 adet domates (büyüklüklerine bağlı)
500 gr dana-kuzu karışık kıyma
2 çay bardağı pirinç (yıkanmış ve süzülmüş)
5 kuru soğan, ince doğranmış
1 yemek kaşığı biber salçası
Oyduğumuz domates içleri
Tuz
Karabiber
2 yemek kaşığı kuru nane
1 fiske zerdeçal
1 fiske kimyon
Tereyağı
Yapılışı:
Domateslerin üst kısımları tatlı kaşığı yardımıyla zarar vermeden oyulur. İçerisine tuz-karabiber karışımı sürülür.
Ayrı bir kapta dolmanın malzemeleri, 2-3 kaşık sıvı yağ ve çıkan domates içleriyle birleştirilir. Oluşan harç biraz sulu olacaktır, bu da pirinçlerin domatesin lezzetini almasını sağlar.
Domateslerin içi hazırlanan harç ile doldurulduktan sonra, her bir domatesin üzerine kapağını kapatmadan 1 fındık büyüklüğünde tereyağı eklenir.
Kapakları kapatılan domates dolmaları, yan yana uygun bir tencereye dizilir. İçerisine 1 tatlı kaşığı kadar daha tereyağı eklenir ve kısık ateşte 6-7 dakika boyunca kontrollü yanmaya izin verilmeden pişirilir.
Süre sonunda, yarısına gelecek şekilde su ilave edilir (üzeri asla geçmemeli). Tekrar kapağı kapatılarak, kısık ateşte 45-55 dakika arasında pişirilmeye devam edilir.
Bu nefis kıymalı domates dolması, zengin iç harcı ve tencerede muhafaza edilen lezzetiyle sofralarınıza özel bir lezzet katacak. Afiyet olsun!
DOMATES DOLMASI KAÇ DAKİKADA PİŞER?
Domates dolması ortalama 55-60 dakika kadar pişmektedir.