Gastronominin Nobel’ini alan sosyal gastronomi şefi Ebru Baybara Demir’in yeni başarısı Dünya Gıda Kahramanı (Global Food Hero) ünvanını alması oldu.
16 Ekim’de Dünya Gıda Günü kapsamında Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü (FAO) merkezinde düzenlenen törende dünyanın farklı ülkelerinden 7 isim Global Food Hero olmaya hak kazandı. Dünya Gıda Günü 2024 etkinliğinde herkesin gıdaya erişim hakkına sahip olması için yardımcı olan, toplulukları besleyen ve zorlu koşullar altında bile olumlu bir değişim yaratan isimler sahnedeydi. Merkezi Roma’da olan BM uzmanlık kuruluşlarından biri olan FAO, dünyadaki tarımla ilgili çalışmaları organize edip geliştirerek gıda güvenliğini sağlamayı amaçlıyor. Dünya Gıda Kahramanı ünvanı için, her yıl ‘Sıfır Açlık’ hedefine ulaşılmasına katkıda bulunan, gıda sistemleri ve kıtlıkla mücadele konularında ilham verici çalışmalar yapan kişiler seçiliyor. Gıda kahramanı olarak Roma’dan dönen Ebru Baybara Demir, ayağının tozuyla Adana Lezzet Festivali kapsamında düzenlenen Çukurova Tarım Zirvesi’nin açılış konuşmasını yaptı.
Uzun bir yolculuk
Demir’le Adana’da tarım zirvesinin açılışında birlikteydim. Duyduğu heyecan ve kararlılığını şöyle dile getirdi: ”Bu ünvan benim için çok kıymetli. Bu 16 Ekim 2024’de başlayan ve gelecek yıllarda yarattığı fayda ile etkisi büyüyecek bir ünvan, uzun bir yolculuktan bahsediyoruz. Gerçekleştirdiğim çalışmaları dünyanın farklı yerlerinde uygulanabilir modeller olarak kadın çiftçilere anlatarak etkisini büyütmek bunun bir parçası. Bu çok onurlu bir görev ülkemin toprağına, tarıma çiftçiye fayda sağlayabileceğim bir alan açtı bana. Bundan sonraki dönemde daha çok global çalışmaların bir parçası olacağım. Atatürk İzmir İktisat Kongresi’nde ekonominin yeniden inşasında toprağına, insanına ve kadınlarına her zaman önem verdi. Ben de açılan bu yolda tarımla toprakla uğraşan bir kadın olarak Küresel Gıda Kahramanı ünvanını aldım. Bana tarımı kadınlar öğretti ben de öğrendiklerimi öğreterek yeni kahramanlara ilham olmak için çalışacağım.”
Kahramanlık zor
Deprem bölgesindeki gönüllüleri de içine alan ve binlerce kişiye yemek dağıtan Gönül Mutfağı, yerel ürünlerin pazara ulaşmasından gıda atık yönetimine, biyoçeşitliliği destekleyen çalışmalarından sosyal kalkınmayı amaçlayan dönüştürücü projeleri ve gastronomiyi, sosyal ve çevresel yönleriyle birlikte ele alan konularda yaptığı önemli çalışmalarıyla Ebru Baybara Demir’in tüm bu başarısının arkasında tek bir proje değil, 25 yılı aşkın süredir verdiği emek var. Gönüllerin kahramanıydı, artık tescilli. Evet, Şef Ebru Baybara Demir’in kahramanlığı tescillendi ama bence işi daha zorlaştı. Ebru’nun konuşmalarımızda dile getirdiği unutmadığım bir cümlesi var: “Ben sosyal gastronomi şefiyim. Her zaman içinde yaşadığım toplumun sorunlarını, ihtiyaçlarını dert edinirim. Kendi içimde çözüm bulma yöntemimi de gastronominin iyileştirici gücünde buldum.” Eminim şimdiye kadar olduğu gibi yine toplum yararına projelere imzasını atacak ve Türk gastronomisine olduğu kadar dünyada da gıdanın geleceğine yönelik yeni ufuklar açacak.
‘Kökleriyle Adana’ teması
Son yıllarda maalesef müthiş bir festival kirliliği yaşıyoruz. Birçoğunun, nicelik olarak artış gösterse de nitelik olarak arzulanan düzeyde olduğunu söyleyemem ne yazık ki. Tüm bu karmaşa arasında Adana Lezzet Festivali güçlü bir içerik ve doğru bir kurguyla fark yarattı. 8 yıldır festivaline sahip çıkan Adana Valiliği, Büyük Şehir Belediyesi, Çukurova Kalkınma Ajansı ve tüm paydaşlara gönülden tebrikler. İçerik çalışmalarını Sözen Organizasyon’un üstlendiği Kökleriyle Adana temasıyla 17-20 Ekimde yapılan 8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, Ebru Baybara Demir öncülüğünde tasarlanan ve organize edilen Çukurova Tarım Zirvesi’yle başladı. Demir, 2.5 aydan beri Adana’da çiftçilerle birlikte bu organizasyon için çalıştı. Zirve uluslararası sosyal gastronomi öncülerini de bir araya getirdi. Ebru Baybara Demir’in de üyesi olduğu merkezi İsviçre’de bulunan 400’den fazla kişi, kurum ve kuruluşun içinde olduğu, gıdanın geleceği için çalışan, kâr amacı gütmeden bilgisini herkesle paylaşmayı amaçlayan social gastronomy ile iş birliği yapıldı.