Zeynep İşman

Zeynep İşman

zeynepisman@gmail.com

Tüm Yazıları

Son yıllarda çocuk doğduğu andan itibaren her konuda eşine destek olan, katılımcı, ılımlı babaların sayısı giderek artıyor. Ancak yine de aşılması gereken çok engel var. Babalar çocuklarıyla nasıl iletişim kuracaklarını bilmiyor. Özellikle bekâr babalar için işler daha da zor. JustDadZ, babaların çocuklarıyla kaliteli vakit geçirmesi ve baba çocuk ilişkisini güçlendirmek amacıyla kurulmuş bir topluluk. Özellikle hafta sonu çocuklarını alan ve alışveriş yapmak dışında ne yapacağını bilemeyen babalar için bir alternatif. Sözü babalara verdik.

Haberin Devamı

Babalar daha çok zaman peşinde

Eser Dilsöz: (JustDadZ kurucu ortağı ve matematik öğretmeni) Oğlumla planlı vakit geçirme ve iletişimde zorlanıyorum. Onun dilinden konuşmak, onu anlamak kolay olmuyor. Çoğu zaman da kendi planladığım şeylerin onda karşılığını bulmadığını görünce biraz can sıkıcı olabiliyor. Mesela ben kutu oyunlarını çok severken o arabalarla oynamaktan hoşlanıyor. Bu platformdaki en büyük hedefimiz bir babalar topluluğu oluşturmak ve dayanışma ağı örgütlemek.

Ömer Özdinç: Kendim dâhil diğer babaları da etkinliklerde görünce bu bağın bireysel değil toplumsal olduğunu gördüm. Neden zorlandığımızı anlamaya çalıştım. Belki de babalarımızla daha fazla nitelikli vakit geçirebilmiş olsaydık böyle olmazdı. Tek başına bu sorgulatma bile kayda değer ki üstüne eğlenceli, yaratıcı ve interaktif bir zaman geçirmiş oluyoruz.

Barış Aksoy: Çocuklar, babalarını genellikle bir oyun arkadaşı olarak görüyor. Ancak, iş yoğunluğu ve günlük stres bu isteğe zaman zaman engel olabiliyor. Bu engeli aşabilen baba, çocuk için en iyi arkadaş olur. Benim çocuklara çok düşkün olduğum söylenir ama bana onunla vakit geçirmek çok keyifli geliyor. O yüzden çocuğumla kaliteli zaman geçirmeyi, farklı etkinliklerde ikimize özel anılar biriktirmeyi önemsiyorum.

Fatih Gençer: Bekâr baba olmak günümüzde maalesef öğrenilebilen bir süreç değil. Bekâr babalar için 2-6 yaş daha zorlayıcı çünkü bu dönemlerde çocuklarda daha öncelikli ihtiyacın anne. Ancak okul çağı sonrası babalık kavramına ek olarak ‘arkadaş baba’ formatı ile günümüzde eskiye oranla çok daha yakın baba-çocuk ilişkileri kurulabiliyor. Oğlum 12 yaşında, küçükken en zorlandığım konu kış dönemlerinde beraber aktivite bulmaktı. Alışveriş merkezi, sinema ve tiyatro üçgeni haricinde maalesef imkânlar biraz sınırlı kalıyor. Bu ihtiyacı karşılayacak ve ekonomik olarak da yük olmayacak bir baba-çocuk kulübünün varlığı çok değerli.

Haberin Devamı

Armağan Çamlıoğlu: Çocuğuyla nitelikli vakit geçirmeye çalışan bir baba olarak diyebilirim ki JustDadZ bu ilişki kurma ihtiyacını çok güzel analiz etmiş. Bu sebeple atölyelerinde kendimizi çok ait hissettik. Çocuğun temel ihtiyaçları olan; duygusunun anlaşılması, dinlenilmesi, iş birliği geliştirmesi, keşfetmesi ve eğlenerek öğrenmesi karşılanıyor. Mutlu ayrılıyoruz ve etkisi gün boyu sürüyor. Günümüz şartlarında çocuklara ayırabildiğimiz zaman çok az. Oysa çocukluğumdan biliyorum ben babamı daha çok görmek istiyordum.

Efe Çelebi: Çocukların bebekliğinden beri onlarla sürekli aktivite yaptığımdan, boşandıktan sonra da bunu rahatlıkla sürdürebildim. Tabii zaman içerisinde bu aktivitelerin içeriği çok değişti. Eskiden daha çok boyama yapıp, çadır kampına giderken, şimdilerde evde mısır patlatıp film izlemek gibi şeylerle eğlenebiliyoruz.